Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!newsfeeds.be
lnet.be!news.belnet.be!news-ge.switch.ch!cern.ch!not-for-mail
From: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czosnek
Date: 26 Oct 2001 13:45:34 GMT
Organization: ChocolatERie ceNtrale
Lines: 29
Message-ID: <9rbpdu$52v$6@sunnews.cern.ch>
References: <6...@n...onet.pl> <9r79c2$hbb$1@news.tpi.pl>
Reply-To: b...@m...cern.ch
NNTP-Posting-Host: pcephc205.cern.ch
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunnews.cern.ch 1004103934 5215 (None) 137.138.32.83
X-Complaints-To: n...@s...cern.ch
X-Spamtrap: chocolate -- eat before replying! ;-)
X-LART: http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/gifs/lart.jpg
X-Motto: Lusers could be good and useful if they were made of chocolate.
X-Chocolate-Of-the-Week: Lindt Excellence Noirissimo 99% Cacao
User-Agent: tin/1.4.5-20010409 ("One More Nightmare") (UNIX) (Linux/2.2.19-6.2.1.1
(i686))
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:76861
Ukryj nagłówki
Kaliope <k...@p...krakow.pl> wrote:
> U Chińczyka zajadamy się kurczakiem z czosnkiem, ale przepisu jeszcze nie
> opatentowałam. Może ktoś robił coś takiego???
Ja! Też odgapiłam z chińskiej knajpy :-) Kurczak z czosnkiem w wydaniu
naszego lokalnego Chińczyka wygląda tak: małe kawałki kurczaka w delikatnym
cieście czosnkowym usmażone w głębokim tłuszczu, podane na żeliwnym gorącym
półmisku, z cebulą i papryką (czerwoną i zieloną) pokrojoną w paski.
Próbowałam odtworzyć tę potrawę w domu, i wyszło mi coś całkiem podobnego i
bardzo smacznego :-)
Dla dwóch osób wzięłam dwie duże piersi z kurczaka (ponad 30 deko tego było),
jedną zieloną paprykę, jedną czerwoną, i jedną sporą cebulę. Do tego dochodzą
jeszcze składniki ciasta/marynaty: 2-3 łyżki sherry, 2-3 łyżki sosu sojowego,
łyżeczka soli, 5 ząbków czosnku (wyciśniętych), 3 łyżki mąki. Zmieszałam
to wszystko w miseczce (powinno być jak gęste ciasto naleśnikowe) i wrzuciłam
mięso pokrojone w kostkę. Wymieszałam wszystko ładnie i zostawiłam na
kwadrans. W tym czasie pokroiłam paprykę i cebulę w paski. Potem
rozgrzałam w woku olej arachidowy i smażyłam partiami mięso na ładny złoty
kolorek. Po usmażeniu całego mięsa wrzuciłam paprykę i cebulę do woka,
dosłownie na półtorej-dwie minuty, usunąwszy wcześniej nadmiar oleju.
Wrzuciłam jeszcze na moment usmażonego kurczaka, zamieszałam i podałam z
ryżem. Można też z chińskim makaronem, pycha.
Anetek (głodna!)
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 76478 A...@c...ch
:`.__.': http://chall.ifj.edu.pl/~aneta *---* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
|