Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Czosnek

Grupy

Szukaj w grupach

 

Czosnek

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-10-24 11:22:15

Temat: Re: Czosnek
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik <k...@p...onet.pl>
> ludzkosc sie dzieli na pol z roznych powodow. [...]
Ni jak nie mogę sobie tego wyobrazić. :-)
pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-10-24 11:22:58

Temat: Re: Czosnek
Od: "zosia" <z...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> > A Wy? Jadacie, pozeracie, nie lubicie,
> > nienawidzicie?

ktoś mi podał taki przepis (jeszcze nie wypróbowany, ale brzmi fajnie):

kilka strąków papryki (najlepiej się nadaje czerwona, ale można mieszać
kolory) piec 30-40 minut, ostudzić, obrać i usunąć pestki. pokroić nad
miską, żeby sok swobodnie sobie ściekał. dodać dużo czosnku (w zależności od
planów na następny dzień), skropić oliwą i octem balsamicznym.
z


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-24 11:31:26

Temat: Re: Czosnek
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora


> > ludzkosc sie dzieli na pol z roznych powodow. [...]
> Ni jak nie mogę sobie tego wyobrazić. :-)

mejoza?

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-24 11:45:09

Temat: Re: Czosnek
Od: YaaL <y...@f...hell.pl> szukaj wiadomości tego autora

On 23 Oct 2001 23:18:27 +0200,
<k...@p...onet.pl> wrote:
>ludzkosc sie dzieli na pol z roznych powodow. Jednym z nich jest czosnek - albo
>sie go kocha, albo nienawidzi... A Wy? Jadacie, pozeracie, nie lubicie,
>nienawidzicie?
>A moze macie jakies interesujace przepisy na rzeczy z duuuuza iloscia czosnku?

No bba (:
=== grzanki grillowe

Czosnek w główkach, chlebka albo bułki tyle, żeby wyszło po 2-3 ząbki na
kromkę, pomidory najlepiej włoskie takie malusieńkie, wtedy po jednym na
kromkę - albo zwykłe, cięte na ćwiartki, garść bazylii do posypania
(świeżej), sól.

Każdą główkę czosnku układamy na kawałku folii aluminiowej i zawijamy
rogi do góry, dość szczelnie zawijając (folia nie jest obowiązkowa) i
układamy na grillu. W folii robi się trochę szybciej.
Kromki opiekamy bez tłuszczu.
I teraz:
1) w każdą kromkę wsmarowujemy pomidorka,
2) wydobywamy ząbki czosnku z łupinek, powinny być zupełnie miękkie - i
tym też smarujemy nasze grzanki,
3) posypujemy świeżą bazylią i solimy do smaku.

Nadaje się dla wrażliwych, bo czosnek praktycznie nie śmierdzi, a smak
tego jest mmm...
W domu da się to zrobić zapiekając ten czosnek w piekarniku (:

=== surówka jabłkowo-ogórkowa (jak dla mnie, lepsza od zwykłej mizerii)

Po jabłku na osobę, najlepiej dość słodkich. Świeże ogórki, dużo
czosnku (2-4 ząbki na jabłko).
Proporcje powinny być takie, żeby po starciu jabłek i ogórków na grubej
tarce było mniej-więcej równo.
Do tego wciskamy przez praskę czosnek, łączymy wszystko gęstą, kwaśną
śmietaną i przyprawiamy solą, pieprzem na ostro (:
W smaku najpierw jest słodkie, potem robi się czosnkowo-ostre. Mniam.

Pzdr, YaaL.
--
. , _ _ / __
(_/ (_( (_( (_, /- /-/ [ I'm unholy & I'm happy. Surprised? ]
~~~~~~ ( ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~
Czar, zły szelest spadających liści...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-24 14:30:10

Temat: Re: Czosnek
Od: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Rowniez z archiwum:
> (Bozenko, pamietasz jak to bylo?)
> Babcia lapala kurczaka na podworku, kladla mu szyje na specjalny
> pieniek, ciach

Oj, Madziu, pamietam. Pamietam takze, jak sie liczylo, ile to jajek miala
kura. Pamietam, jak babcia pokazywala i tlumaczyla, ze to serce, a to
zoladek, a nie odwrotnie :o)) Wszystko pamietam :o)

> Potem ja skubalam pypcie za pomoca malego, tepego, dziecinnego noza.

Robilam dokladnie to samo :o)))

A jaka byla zupka na takim kurczaku... Nie to, co z tych "sinich i
wychudzonch, co nigdy dobrego jedzenia nie widzialy" - tak zawsze babcia
nazywala nawet najladniejsza kupna kure. :o)))

Ach.... Co to byly za czasy....

Rozmarzona
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
=================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
=================================


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-24 15:05:56

Temat: Re: Czosnek
Od: "almada" <a...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


<> ludzkosc sie dzieli na pol z roznych powodow. Jednym z nich jest
czosnek - albo
> sie go kocha, albo nienawidzi... A Wy? Jadacie, pozeracie, nie lubicie,
> nienawidzicie?
>

Ja chyba jako jedyna na tej grupie naleze to tej czesci ludzkosci, co
czosnku unika i stosuje go tylko w sytuacjach kryzysowych, tj. najazd gosci,
ktorzy go uwielbiaja.

pozdr.
almadka






› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-24 16:17:40

Temat: Re: Czosnek
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> > > ludzkosc sie dzieli na pol z roznych powodow. [...]
> > Ni jak nie mogę sobie tego wyobrazić. :-)
> mejoza?
Ale to na dwie połowy.
:-)

pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-24 16:54:30

Temat: Re: Czosnek/Sos Alfredo
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora

Nie wiem, czy ktos juz wspominal ten sos do makaronu.Robilam to kiedys
czesto. Teraz unikamy nabialu, wiec tak czesto nie robie kremowych
sosow, ale jednak czasem sie skusze, bo jest pyszny.

Makaron na 2 osoby
1 zabek czosnku
1 lyzeczka masla
1 cm3 kostki bulionu z kury
1/2 szklanki slodkiej smietanki
sol, bialy pieprz
2 kopiaste lyzki dobrego parmezanu (parmeggiano reggiano)


Czosnek pokroic w plasterki i podsmazyc na masle, az zmatowieje. Dodac
smietanke, zmniejszyc ogien i dusic 5 minut. Dodac kostke, dusic
nastepne 5 minut, dobrze wymieszac od czasu do czasu.
Ugotowac makaron al dente.
Sos bedzie rzadki az do momentu dodania sera, kiedy to natychmiastowo
tezeje.
Ser dodac do sosu tuz przed wylaniem sosu na makaron. Podac natychmiast
na goracych talerzach.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-24 17:02:07

Temat: Re: Czosnek
Od: j...@l...com.pl szukaj wiadomości tego autora

O niepowtarzalny aromat wzbogadzane są też usta czosnkolubca :-(
Ludzie, miejcie litość dla tych których spotykacie w autobusie, szkole,
pracy, itd. Jak jecie czosnek, to siedźcie tego dnia i najlepiej też na
drugi dzień w domu...
Najgoręcej o to prosi cierpiący z powodu zapachu czosnku od bliźnich niżej
podpisany,
Jack SA

Użytkownik "Gosia ^KIKI^" <g...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9r4p32$6tl$1@news.tpi.pl...
> kocham, kocham, kocham :))
> i stosuje do wielu potraw. Uwazam, ze czosnek nadaje niebywalego smaku
> potrawie i ja wzbogaca o niepowtarzalny aromat.
> -
> *** ^KIKI^ ***
> Gosia Ceglinska
> k...@i...pl
> g...@p...onet.pl
>
>
> Użytkownik <k...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:6...@n...onet.pl...
> > Witam,
> >
> > ludzkosc sie dzieli na pol z roznych powodow. Jednym z nich jest
czosnek -
> albo
> > sie go kocha, albo nienawidzi... A Wy? Jadacie, pozeracie, nie lubicie,
> > nienawidzicie?
> >
> > A moze macie jakies interesujace przepisy na rzeczy z duuuuza iloscia
> czosnku?
> >
> > Pzrd
> >
> > Kundzia
> >
> > --
> > Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-24 17:06:46

Temat: Re: Czosnek
Od: j...@l...com.pl szukaj wiadomości tego autora

Zwłaszcza podstawa smaaaakowitego pocałunku ;-)
Jack SA

Użytkownik "Dorota B." <D...@b...pl> napisał w wiadomości
news:9r62ei$54j$1@news.tpi.pl...
> > A Wy? Jadacie
>
> TAAAAAAAAAK ! Czosnek to podstawa do wszystkiego!
>
> Dorota
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 . 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Obiad w poniedzialek
Archiwum
Kapustojady
Kochani blagam, wezcie sie w garsc
Czy ktos wie?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »