Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!not-for-mail
From: YaaL <y...@f...hell.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czosnek
Date: Wed, 24 Oct 2001 11:45:09 +0000 (UTC)
Organization: University of Mining & Metallurgy
Lines: 45
Message-ID: <s...@h...hell.pl>
References: <6...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: hell.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: galaxy.uci.agh.edu.pl 1003923909 20397 149.156.96.35 (24 Oct 2001 11:45:09
GMT)
X-Complaints-To: u...@u...agh.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 24 Oct 2001 11:45:09 +0000 (UTC)
User-Agent: slrn/0.9.7.2 (Linux)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:76310
Ukryj nagłówki
On 23 Oct 2001 23:18:27 +0200,
<k...@p...onet.pl> wrote:
>ludzkosc sie dzieli na pol z roznych powodow. Jednym z nich jest czosnek - albo
>sie go kocha, albo nienawidzi... A Wy? Jadacie, pozeracie, nie lubicie,
>nienawidzicie?
>A moze macie jakies interesujace przepisy na rzeczy z duuuuza iloscia czosnku?
No bba (:
=== grzanki grillowe
Czosnek w główkach, chlebka albo bułki tyle, żeby wyszło po 2-3 ząbki na
kromkę, pomidory najlepiej włoskie takie malusieńkie, wtedy po jednym na
kromkę - albo zwykłe, cięte na ćwiartki, garść bazylii do posypania
(świeżej), sól.
Każdą główkę czosnku układamy na kawałku folii aluminiowej i zawijamy
rogi do góry, dość szczelnie zawijając (folia nie jest obowiązkowa) i
układamy na grillu. W folii robi się trochę szybciej.
Kromki opiekamy bez tłuszczu.
I teraz:
1) w każdą kromkę wsmarowujemy pomidorka,
2) wydobywamy ząbki czosnku z łupinek, powinny być zupełnie miękkie - i
tym też smarujemy nasze grzanki,
3) posypujemy świeżą bazylią i solimy do smaku.
Nadaje się dla wrażliwych, bo czosnek praktycznie nie śmierdzi, a smak
tego jest mmm...
W domu da się to zrobić zapiekając ten czosnek w piekarniku (:
=== surówka jabłkowo-ogórkowa (jak dla mnie, lepsza od zwykłej mizerii)
Po jabłku na osobę, najlepiej dość słodkich. Świeże ogórki, dużo
czosnku (2-4 ząbki na jabłko).
Proporcje powinny być takie, żeby po starciu jabłek i ogórków na grubej
tarce było mniej-więcej równo.
Do tego wciskamy przez praskę czosnek, łączymy wszystko gęstą, kwaśną
śmietaną i przyprawiamy solą, pieprzem na ostro (:
W smaku najpierw jest słodkie, potem robi się czosnkowo-ostre. Mniam.
Pzdr, YaaL.
--
. , _ _ / __
(_/ (_( (_( (_, /- /-/ [ I'm unholy & I'm happy. Surprised? ]
~~~~~~ ( ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~
Czar, zły szelest spadających liści...
|