Data: 2001-10-24 16:54:30
Temat: Re: Czosnek/Sos Alfredo
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Nie wiem, czy ktos juz wspominal ten sos do makaronu.Robilam to kiedys
czesto. Teraz unikamy nabialu, wiec tak czesto nie robie kremowych
sosow, ale jednak czasem sie skusze, bo jest pyszny.
Makaron na 2 osoby
1 zabek czosnku
1 lyzeczka masla
1 cm3 kostki bulionu z kury
1/2 szklanki slodkiej smietanki
sol, bialy pieprz
2 kopiaste lyzki dobrego parmezanu (parmeggiano reggiano)
Czosnek pokroic w plasterki i podsmazyc na masle, az zmatowieje. Dodac
smietanke, zmniejszyc ogien i dusic 5 minut. Dodac kostke, dusic
nastepne 5 minut, dobrze wymieszac od czasu do czasu.
Ugotowac makaron al dente.
Sos bedzie rzadki az do momentu dodania sera, kiedy to natychmiastowo
tezeje.
Ser dodac do sosu tuz przed wylaniem sosu na makaron. Podac natychmiast
na goracych talerzach.
Magdalena Bassett
|