| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-09-08 10:52:46
Temat: Czubrica - przyprawa do leczaPrzywiozlam ja 20 lat temu z Bulgarii bedac tam na wczasach.Jest doskonala i
podkresla w sposob niepowtarzalny smak lecza. Od tamtej pory ciagle ja
kupuje.W wakacje mialam gosci z Wloch, ktorzy po zjedzeniu lecza
skonfiskowali mi resztki przyprawy i zlozyli zamowienie, zeby im doslac
wiecej.Tak tu poczestowac czyms dobrym :-)))
Ula
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-09-09 07:05:21
Temat: Re: Czubrica - przyprawa do lecza
Użytkownik "Ula Dobies" <u...@w...pl> napisał w wiadomości
news:alfca9$4m$3@news.tpi.pl...
> Przywiozlam ja 20 lat temu z Bulgarii bedac tam na wczasach.Jest doskonala
i
> podkresla w sposob niepowtarzalny smak lecza.
momento. a nie jest to zwykly czaber ??
--
Rapatang
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-09 21:44:35
Temat: Re: Czubrica - przyprawa do lecza> > Przywiozlam ja 20 lat temu z Bulgarii bedac tam na wczasach.Jest
doskonala
> i
> > podkresla w sposob niepowtarzalny smak lecza.
>
>
> momento. a nie jest to zwykly czaber ??
>
> --
>
> Rapatang
>
Wydaje mi sie, ze jest tak chyba mieszanka przypraw... Sa tam rozne kolory,
takze moze jest jeszcze z inna przyprawa (mi), szczerze mowiac nie wiem.
Ula
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-10 09:10:18
Temat: Re: Czubrica - przyprawa do leczaSun, 8 Sep 2002 12:52:46 +0200, "Ula Dobies" <u...@w...pl>
napisal/a:
>Przywiozlam ja 20 lat temu z Bulgarii bedac tam na wczasach.Jest doskonala i
>podkresla w sposob niepowtarzalny smak lecza. Od tamtej pory ciagle ja
>kupuje.W wakacje mialam gosci z Wloch, ktorzy po zjedzeniu lecza
>skonfiskowali mi resztki przyprawy i zlozyli zamowienie, zeby im doslac
>wiecej.Tak tu poczestowac czyms dobrym :-)))
Tak nieco a'propos.
Czubricę i inne widziałam w Warszawie w kilku miejscach (bazary,
bazarki) na dość charakterystycznych stoiskach - na 'ladzie' wyłożona
mnogość przypraw w przezroczystych plastikowych torebkach.
Myślałam: zwietrzałe, nieznanego pochodzenia...
W końcu skusiłam się.
I jak na razie nie świecę ;-)
A papryka, kminek, rozmaryn i czubrica bardzo aromatyczne
i zdecydowanie tańsze...
hmmm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-10 09:40:56
Temat: Re: Czubrica - przyprawa do lecza"rapatang" <r...@p...onet.pl> writes:
> Użytkownik "Ula Dobies" <u...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:alfca9$4m$3@news.tpi.pl...
> > Przywiozlam ja 20 lat temu z Bulgarii bedac tam na wczasach.Jest doskonala
> i
> > podkresla w sposob niepowtarzalny smak lecza.
>
>
> momento. a nie jest to zwykly czaber ??
O ile mi wiadomo - jest.
MJ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-11 06:46:16
Temat: Re: Czubrica - przyprawa do lecza
> >
> > momento. a nie jest to zwykly czaber ??
>
> O ile mi wiadomo - jest.
niekoniecznie - na stronie o bulgarskich przyprawach znalazlam informacje,
ze czubrice mozna w polskich warunkach zastapic czabrem, wiec skoro zastapic
to chyba nie jest to to samo...
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-11 07:11:05
Temat: Odp: Czubrica - przyprawa do leczaA ja ja przywiozlam od pewnej pomyslowej osobki z Polski i teraz probuje
zrobic konkurencje wloskim przyprawom :-)))
Użytkownik Ula Dobies <u...@w...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:alk9j8$mis$...@n...tpi.pl...
> > > Przywiozlam ja 20 lat temu z Bulgarii bedac tam na wczasach.Jest
> doskonala
> > i
> > > podkresla w sposob niepowtarzalny smak lecza.
> >
> >
> > momento. a nie jest to zwykly czaber ??
> >
> > --
> >
> > Rapatang
> >
> Wydaje mi sie, ze jest tak chyba mieszanka przypraw... Sa tam rozne
kolory,
> takze moze jest jeszcze z inna przyprawa (mi), szczerze mowiac nie wiem.
>
> Ula
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-11 16:32:12
Temat: Re: Czubrica - przyprawa do lecza> > > momento. a nie jest to zwykly czaber ??
> >
> > O ile mi wiadomo - jest.
>
>
> niekoniecznie - na stronie o bulgarskich przyprawach znalazlam
informacje,
> ze czubrice mozna w polskich warunkach zastapic czabrem, wiec skoro
zastapic
> to chyba nie jest to to samo...
origano = makedonska cubrica
ČUBRICA (n. Tschubritza, a. Cubrica)
Oblíbená směs balkánské kuchyně. Základ tvoří hlavně mletá suąená
saturejka a pískavice - řecké seno. Dále směs obsahuje libeček, celer,
opraľenou kukuřičnou mouku a sůl (30 %). Čubrica je určena na roľněné
pokrmy, zvláątě z mletého masa, ale i do vąech pokrmů balkánské kuchyně
jako dľuveč, musaka, kebab, zapékané směsi zeleniny a masa, do hustých
zeleninových polévek (čorba). Lze ji téľ pouľít k ochucení slaných
tvarohových pomazánek, na sýr (zejména ovčí), na plátky slaniny, chléb s
máslem či sádlem, do luątěninových, zvláątě fazolových pokrmů.
http://www.koreni.cz/okoreni.htm
PISKAVICE RECKE SENO / n. BOCKSHORNKLEE-SAAT / a. FENUGREEK / METHI /
ULUVA / l. TRIGONELLA FOENUM-GRAECUM
[to jest kozieradka pospolita]
- bobulovita rostlina - lecivka i koreni - podobna jeteli. Cela rostlina
typicky korenite pachne. Chut semen je korenite horka, maji trochu
sliznatou konzistenci. Ve Stredomori a v zapadni Asii roste plane. Nejvice
se pestuje v Etiopii, Indii, Cine, Americe, Egypte a Sudanu. Slouzi jako
lecivo, jako vyzivny prostredek i jako koreni.
Recke seno byva soucasti mnoha smesi koreni, jako je indicke kari, v
Bulharsku znama cubrica (saturejka, piskavice, prazena kukuricna mouka,
sul, palive papricky, vse umlete a smichane). Pouziva se take k
aromatizaci syru.
CUBRICA / n. TSCHUBRITZA / a. CUBRICA
- oblibena smes koreni pro balkanske kuchyne.
Zaklad tvori hlavne mleta susena saturejka a piskavice - recke seno. Dale
smes obsahuje libecek, celer, oprazenou kukuricnou mouku a sul (30 %).
Cubrica je urcena na roznene pokrmy, zvlaste z mleteho masa, ale i do
vsech pokrmu balkanske kuchyne jako je dzuvec, musaka, kebab, zapekane
smesi zeleniny a masa dale do hustych zeleninovych polevek ("corba").
Lze ji tez pouzit k ochuceni slanych tvarohovych pomazanek, na syr
(zejmena ovci), na platky slaniny, chleb s maslem ci sadlem, do
lusteninovych, zvlaste fazolovych pokrmu.
http://dadala.hyperlinx.cz/lexi/lexirC.html
Tschubritza
Pflanze der Gattung Satureja (evtl. der Art hortensis)
Mögliche deutsche Übersetzung: Bohnenkraut
Gebrauch: getrocknet und auch gerebelt, als Gewürz zum Kochen;
pulverisiert zum Würzen am Tisch
http://www.google.com/search?num=100&hl=pl&ie=UTF-8&
oe=UTF-8&newwindow=1&q
=Satureja+hortensis&btnG=Szukaj+z+Google&lr=lang_bg
Satureja hortensis = cząber ogrodowy
??????? - Satureja montana et hortensis
;-)))))))))))))
Wychodzi na to, ze czubrica to cząber ogrodowy lub przyprawa ziołowa.
--
Pozdr. Jerzy Nowak
"Learn the rules. Then break some."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |