Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Czy aby sorowki sa tak zdrowe?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Czy aby sorowki sa tak zdrowe?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 50


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2009-07-23 14:37:56

Temat: Re: Czy aby sorowki sa tak zdrowe?
Od: jadrys <C...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Misiek pisze:
>
> Użytkownik "jadrys" <C...@y...com> napisał w wiadomości
> news:h495v7$rlp$1@news.onet.pl...
>> Misiek pisze:
>>>
>>>
>>> U mnie w domu zawsze sie jadalo... a w Polsce mieszkalem i nadal
>>> mieszkam :-)))
>>> Fakt, ze krolowaly jednak gotowane warzywa, jednak salata, pomidory,
>>> mizeria, surowka z kiszonej kapusty itp zawsze byly...
>>> Piszesz o barach "szybkiej" obslugi? hehehe
>>> plucka na kwasno? fakt, sredni rarytas, ale flaki? Pycha :-)
>>>
>>>
>>
>> Jaki fakt? Jaki średni? Np. dla minie wyżej stoją w hierarchii smaków
>> od flaków , a dobrze przyrządzone są wręcz rarytasem.
>>
>
> sredni smak w tamtych czasach... Flaki nieporownywalnmie lepsze

Ja wybrałbym płucka.. Szkoda tylko że nigdzie nie można ich kupić i
samemu ugotować..

--
Kapitalizm jest chorobą (zarazą) z którą należy walczyć..
Instalując Linuksa na swoim komputerze robisz pierwszy krok w tym kierunku..

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2009-07-25 03:56:14

Temat: Re: Czy aby sorowki sa tak zdrowe?
Od: "Dariusz K. Ładziak" <l...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik jadrys napisał:
> Misiek pisze:
>>
>>
>> U mnie w domu zawsze sie jadalo... a w Polsce mieszkalem i nadal
>> mieszkam :-)))
>> Fakt, ze krolowaly jednak gotowane warzywa, jednak salata, pomidory,
>> mizeria, surowka z kiszonej kapusty itp zawsze byly...
>> Piszesz o barach "szybkiej" obslugi? hehehe
>> plucka na kwasno? fakt, sredni rarytas, ale flaki? Pycha :-)
>>
>>
>
> Jaki fakt? Jaki średni? Np. dla minie wyżej stoją w hierarchii smaków od
> flaków , a dobrze przyrządzone są wręcz rarytasem.

Na kwaśno (czyli w gęstym sosie żurkowym), żurek jako zupa, pierogi...

Dutki rządzą!

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2009-07-25 11:21:51

Temat: Re: Czy aby sorowki sa tak zdrowe?
Od: Mateusz Piąty <...@...z> szukaj wiadomości tego autora

>
> Moda na surówki i propagowanie surówek jako bardziej wartościwoego
> sposobu podawania warzyw niż po ugotowaniu, zaczęła się w Polsce przed
> II wojną.
>
> Władysław

A ja myślałem, że pierwotni ludzie jedli "surówki" a dopiero później
nauczyli się korzystać z ognia ;)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2009-07-25 13:33:53

Temat: Re: Czy aby sorowki sa tak zdrowe?
Od: "Władysław Łoś" <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <1khm5069hgxhs$.153bqj6zvna6l.dlg@40tude.net>,
Mateusz Piąty <...@...z> wrote:

> >
> > Moda na surówki i propagowanie surówek jako bardziej wartościwoego
> > sposobu podawania warzyw niż po ugotowaniu, zaczęła się w Polsce przed
> > II wojną.
> >
> > Władysław
>
> A ja myślałem, że pierwotni ludzie jedli "surówki" a dopiero później
> nauczyli się korzystać z ognia ;)

Masz na to jakiekolwiek historyczne dowody? ;-)

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2009-07-25 19:38:17

Temat: Re: Czy aby sorowki sa tak zdrowe?
Od: "Tomasz" <t...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "vcore" <mail*wytnij*@vcore.pl> napisał
>>
> Oczywiscie, głownie surówka z białej kapusty, podawana często do dań
> mięsno-ryzowych

To o czym piszesz to chyba Twoje spostrzezenia z jadlodajni chinskich w
rejonach "Bialego czlowieka". W polsce nawet Arabowie nie podaja baraniny
nie dlatego ze u nich sie tego nie jada tylko ze Polak by tego nie kupil a
po drugie w Polsce nie ma miesa baraniego.
To samo jest z kuchnia Chinska poza Chinami, podaja to co w danym rejonie
ludzie zjedza.
W Polsce jest moda na surowki to podaja surowki. Chcialbym poznac opinie
czlowieka ktory mieszkal lub mieszka w Chinach nie jako turysta a od lat.

Troche wertowalem w internecie na temat roznych kuchni Chinskich i tam jest
owszem wszedzie podane ze kuchnia ta uzywa bardzo duzo warzyw ale nigdzie
nie spotkalem sie z tym aby Chinczycy jedli te warzywa na surowo. Jest to
jedna z najstarszych i najzdrowszych kuchni na swiecie i dlatego warto brac
z niej przyklad. Dlatego przyczepilem sie do surowek gdyz ich zdrowotnosc
nie jest tak jednoznaczna (przeczytalem na ten temat mniej wiecej tyle samo
za co przeciw). Jest to moda Amerykanska ostatnich dziesiecioleci a jak
widzimy wiekszosc mitow zywnosciowych z ostatnich lat pada.
Chcialbym aby moja kuchnia i dieta bazowala na doswiadczeniach tysiacletnich
(jak w Chinach)
a nie na na chwilowych opiniach roznych oszolomow, ktore sa odwolywane po
kilkudziesieciu latach.

--
Tomasz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2009-07-26 08:06:57

Temat: Re: Czy aby sorowki sa tak zdrowe?
Od: "Stokrotka" <o...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Chcialbym aby moja kuchnia i dieta bazowala na doswiadczeniach
> tysiacletnich
....
> a nie na na chwilowych opiniach roznych oszolomow, ktore sa odwolywane po
> kilkudziesieciu latach.

To jedz co ci smakuje.
Będzie bazować na na więcej niż tysiącleciu jednym, czy nawet drugim.


--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2009-07-26 11:01:53

Temat: Re: Czy aby sorowki sa tak zdrowe?
Od: "Feahisim" <h...@p...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Tomasz" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:h4fnik$3dv$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>

> Chcialbym aby moja kuchnia i dieta bazowala na doswiadczeniach
> tysiacletnich (jak w Chinach)
> a nie na na chwilowych opiniach roznych oszolomow, ktore sa odwolywane po
> kilkudziesieciu latach.


Super, chwilowe_kilkudziesięcioletnie opinie.
Ja mam wrażenie, że Twoja opinia to czystej wody oszołomstwo, ale...
każdy je co lubi; a jak byle co je to i byle co gada.

Sałatki to ulubiony składnik posiłków w mojej rodzinie od kilkudziesięciu
lat, ale oczywiście poinformuję mamę, że to tylko wpływ amerykańskich
oszołomów, będzie zawstydzona.


Feah

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2009-07-26 21:02:31

Temat: Re: Czy aby sorowki sa tak zdrowe?
Od: "Grzesiacz" <g...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Tomasz" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:h4fnik$3dv$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "vcore" <mail*wytnij*@vcore.pl> napisał
>>>
>> Oczywiscie, głownie surówka z białej kapusty, podawana często do dań
>> mięsno-ryzowych
>
> To o czym piszesz to chyba Twoje spostrzezenia z jadlodajni chinskich w
> rejonach "Bialego czlowieka". W polsce nawet Arabowie nie podaja baraniny
> nie dlatego ze u nich sie tego nie jada tylko ze Polak by tego nie kupil a
> po drugie w Polsce nie ma miesa baraniego.

Buuuaaahahaha.

Wreszcie ktoś cos wesołego napisał.

Zdarzało mi sie jeść baraninę w krestauracjach, m.in. orientalnych w naszym
pięknym kraju.

W związku z tym, ze czasami kupuję baraninę zapewne nie jestem Polakiem.

I nie mieszkam w Polsce.


> To samo jest z kuchnia Chinska poza Chinami, podaja to co w danym rejonie
> ludzie zjedza.

A co maja podawac ?
Mięso z psa w sosie sliwkowym ?
Chyba lepiej zjeść dobrze przyrządzoną kaczuszkę niż kota ?


< ciach.

> Dlatego przyczepilem sie do surowek gdyz ich zdrowotnosc nie jest tak
> jednoznaczna (przeczytalem na ten temat mniej wiecej tyle samo za co
> przeciw).

Zdrowotność surówek czyli surowych warzyw i owoców zalezy od tego, gdzie i w
jaki sposób rosły/były hodowane* (niepotrzebne skreslić).


>Jest to moda Amerykanska ostatnich dziesiecioleci

No tak Panie Dziejku, my przed wojną tak w tę Hamerykę jak i w Rossiję
zapatzreni byliśmy i wszystko co ichnie od naszego lepsze byc musiało i
modniejsze. Polak zanim się dowiedział, że Amerykannie surówki jedzą na
widok surowej marchwi przechodził na drugą stronę pola, a jak surowe jabłko
zobaczył to wiał na drugi koniec miasta. ;-))

>a jak widzimy wiekszosc mitow zywnosciowych z ostatnich lat pada.
> Chcialbym aby moja kuchnia i dieta bazowala na doswiadczeniach
> tysiacletnich (jak w Chinach)
> a nie na na chwilowych opiniach roznych oszolomow, ktore sa odwolywane po
> kilkudziesieciu latach.

Ależ Tomaszku, to jedz kuchnię chińską., albo egipską. Nasza niestety liczy
sobie kilkadziesiąt lat (to nie błąd, nie ma przepisów sprzed powiedzmy 400
lat lub ponad 100).

pozdrawiam serdecznie
szczerze ubawiony kosmopolita najmita Grzesiacz

p.s.
czy jak kupię salami z osła i ją zjem, to znaczy, że jestem Węgrem, Grekiem,
czy Hannibalem Lekterem ;-))

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2009-07-27 11:06:02

Temat: Re: Czy aby sorowki sa tak zdrowe?
Od: "Tomasz" <t...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Grzesiacz" <g...@m...pl> napisał
>
> Ależ Tomaszku, to jedz kuchnię chińską., albo egipską.

Moze bym i jadl gdybym wiedzial na czym ona polega dlatego dalem zapytanie
na grupie gdyz wlasnie tego nie wiem.

A jesli juz blizej domu to wole kuchnie staropolska niz amerykanska.

Do 20 go roku zycia zywilem sie wlasnie wedlug kuchni moze nie staropolskiej
ale "Starej polskiej" i dzis rowniez staram sie tak zywic. Niestety
wiekszosc produkow juz na rynku nie istnieje lacznie z moim ulubionym
chlebem zytnim razowym.
Teraz gdy w najlepszej piekarni pytam o chleb zytni razowy to pani
ekspedientka mowi
"chleb moze byc albo zytni albo razowy takie pojecie jak "zytni razowy" nie
istnieje". W tych czasach o ktorych mowie w piekarniach (malych prywatnych)
chleb pieklo sie z maki wylacznie zytniej, maka pszenna byla za droga i
takiego chleba nikt by nie kupil, z maki pszennej pieczono jedynie buleczki.
Ta maka zytnia na chleb byla zazwyczaj sitkowa (typ 1400) albo od swieta
pytlowa (typ 720). Razowego chleba z maki zytniej (typ 2000) raczej nie
pieczono gdyz nie bylo na niego popytu, chleb sitkowy wystarczal nawet
ekstremistom.

Mieszkam w Trojmiescie gdzie piekarni prywatnych jest w brod a jednak chleba
zytniego razowego nikt tu nie piecze. Najczesciej sprzedawanym chlebem jako
razowy jest chleb ze zwyklej maki przennej a jedynie barwiony na brazowo
karmelem lub syropem ziemniaczanym. Drugim typem chleba " razowego" jest
chleb pieczony ze zwyklej maki przennej lecz z dodatkiem otrebow. To
wszystko nie ma nic wspolnego z chlebem razowym. Niektore, bardzo dobre
piekarnie pieka chleb w miare razowy z maki mieszanej ale ciezko taki chleb
kupic gdyz bywa zazwyczaj z rana i to tylko w piekarni. Sklepy spozywcze
takiego chleba nigdy nie zamawiaja gdyz boja sie ze im nikt tego nie kupi.
Kiedy po pracy wpadam do takiej piekarni sa tam juz tylko puste polki.
Z pozostalymi produktami do kuchni Starej Polskiej jest niestety podobnie.

--
Tomasz



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2009-07-27 11:23:09

Temat: Re: Czy aby sorowki sa tak zdrowe?
Od: "Tomasz" <t...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Grzesiacz" <g...@m...pl> napisał
>
> Wreszcie ktoś cos wesołego napisał.
>
> Zdarzało mi sie jeść baraninę w krestauracjach, m.in. orientalnych w
> naszym pięknym kraju.
>
> W związku z tym, ze czasami kupuję baraninę zapewne nie jestem Polakiem.
>
To ze w Polsce nie ma w sklepach miesa baraniego to chyba nie kwestionujesz.
Ja tez owszem czasami kupuje baranine ale zamawiana na kilka miesiecy
wczesnie w gospodarstwie ekologicznym (az mu baranki podrosna). Baranina do
przyrzadzania posilkow nie moze byc z przypadkowo padnietego starego barana
to musi byc jagniecina z barankow o wadze ok 20 kg. W jakim sklepie w Polsce
mozesz pojsc i na obiad kupic sobie taka baranine? ( w Niemczech natomiast
masz to do wyboru w kazdym sklepie tureckim) W Polsce po prostu praktycznie
nie choduje sie owiec na mieso.
Orientalni wlasciciele restauracji zazwyczaj takie produkty sprowadzaja
bezbosrenio ze swojego kraju lub zastepuja ja polskimi kurczakami.

--
Tomasz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 . 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

DO SYLI...
für elektro fahrrad, klappfahrrad com, 20 faltrad klapprad, mifa klappfahrräder, fahrrad mit hilfsmotor,
Re: podoba mi się gdzie to moge kupic ?
Jakiś deser
MAKARON (Z)RECZNIE

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »