Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.task.gda.pl!news.mm.pl!not-for-
mail
From: "Grzesiacz" <g...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czy aby sorowki sa tak zdrowe?
Date: Sun, 26 Jul 2009 23:02:31 +0200
Organization: Multimedia Polska S.A.
Lines: 69
Message-ID: <h4igau$1h1b$1@news.mm.pl>
References: <h45ebe$bat$1@nemesis.news.neostrada.pl> <h45g7h$99$1@inews.gazeta.pl>
<h4fnik$3dv$1@nemesis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 81.190.102.253
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.mm.pl 1248642206 50219 81.190.102.253 (26 Jul 2009 21:03:26 GMT)
X-Complaints-To: a...@m...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 26 Jul 2009 21:03:26 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <h4fnik$3dv$1@nemesis.news.neostrada.pl>
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Windows Mail 6.0.6001.18000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.0.6001.18049
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:323732
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Tomasz" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:h4fnik$3dv$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "vcore" <mail*wytnij*@vcore.pl> napisał
>>>
>> Oczywiscie, głownie surówka z białej kapusty, podawana często do dań
>> mięsno-ryzowych
>
> To o czym piszesz to chyba Twoje spostrzezenia z jadlodajni chinskich w
> rejonach "Bialego czlowieka". W polsce nawet Arabowie nie podaja baraniny
> nie dlatego ze u nich sie tego nie jada tylko ze Polak by tego nie kupil a
> po drugie w Polsce nie ma miesa baraniego.
Buuuaaahahaha.
Wreszcie ktoś cos wesołego napisał.
Zdarzało mi sie jeść baraninę w krestauracjach, m.in. orientalnych w naszym
pięknym kraju.
W związku z tym, ze czasami kupuję baraninę zapewne nie jestem Polakiem.
I nie mieszkam w Polsce.
> To samo jest z kuchnia Chinska poza Chinami, podaja to co w danym rejonie
> ludzie zjedza.
A co maja podawac ?
Mięso z psa w sosie sliwkowym ?
Chyba lepiej zjeść dobrze przyrządzoną kaczuszkę niż kota ?
< ciach.
> Dlatego przyczepilem sie do surowek gdyz ich zdrowotnosc nie jest tak
> jednoznaczna (przeczytalem na ten temat mniej wiecej tyle samo za co
> przeciw).
Zdrowotność surówek czyli surowych warzyw i owoców zalezy od tego, gdzie i w
jaki sposób rosły/były hodowane* (niepotrzebne skreslić).
>Jest to moda Amerykanska ostatnich dziesiecioleci
No tak Panie Dziejku, my przed wojną tak w tę Hamerykę jak i w Rossiję
zapatzreni byliśmy i wszystko co ichnie od naszego lepsze byc musiało i
modniejsze. Polak zanim się dowiedział, że Amerykannie surówki jedzą na
widok surowej marchwi przechodził na drugą stronę pola, a jak surowe jabłko
zobaczył to wiał na drugi koniec miasta. ;-))
>a jak widzimy wiekszosc mitow zywnosciowych z ostatnich lat pada.
> Chcialbym aby moja kuchnia i dieta bazowala na doswiadczeniach
> tysiacletnich (jak w Chinach)
> a nie na na chwilowych opiniach roznych oszolomow, ktore sa odwolywane po
> kilkudziesieciu latach.
Ależ Tomaszku, to jedz kuchnię chińską., albo egipską. Nasza niestety liczy
sobie kilkadziesiąt lat (to nie błąd, nie ma przepisów sprzed powiedzmy 400
lat lub ponad 100).
pozdrawiam serdecznie
szczerze ubawiony kosmopolita najmita Grzesiacz
p.s.
czy jak kupię salami z osła i ją zjem, to znaczy, że jestem Węgrem, Grekiem,
czy Hannibalem Lekterem ;-))
|