Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.neostrada.pl!nemesis.news.n
eostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "Tomasz" <t...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czy aby sorowki sa tak zdrowe?
Date: Mon, 27 Jul 2009 13:06:02 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 42
Message-ID: <h4k1rm$h3v$1@atlantis.news.neostrada.pl>
References: <h45ebe$bat$1@nemesis.news.neostrada.pl> <h45g7h$99$1@inews.gazeta.pl>
<h4fnik$3dv$1@nemesis.news.neostrada.pl> <h4igau$1h1b$1@news.mm.pl>
NNTP-Posting-Host: aht186.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1248692918 17535 83.25.201.186 (27 Jul 2009
11:08:38 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 27 Jul 2009 11:08:38 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 090726-1, 2009-07-26), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:323737
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Grzesiacz" <g...@m...pl> napisał
>
> Ależ Tomaszku, to jedz kuchnię chińską., albo egipską.
Moze bym i jadl gdybym wiedzial na czym ona polega dlatego dalem zapytanie
na grupie gdyz wlasnie tego nie wiem.
A jesli juz blizej domu to wole kuchnie staropolska niz amerykanska.
Do 20 go roku zycia zywilem sie wlasnie wedlug kuchni moze nie staropolskiej
ale "Starej polskiej" i dzis rowniez staram sie tak zywic. Niestety
wiekszosc produkow juz na rynku nie istnieje lacznie z moim ulubionym
chlebem zytnim razowym.
Teraz gdy w najlepszej piekarni pytam o chleb zytni razowy to pani
ekspedientka mowi
"chleb moze byc albo zytni albo razowy takie pojecie jak "zytni razowy" nie
istnieje". W tych czasach o ktorych mowie w piekarniach (malych prywatnych)
chleb pieklo sie z maki wylacznie zytniej, maka pszenna byla za droga i
takiego chleba nikt by nie kupil, z maki pszennej pieczono jedynie buleczki.
Ta maka zytnia na chleb byla zazwyczaj sitkowa (typ 1400) albo od swieta
pytlowa (typ 720). Razowego chleba z maki zytniej (typ 2000) raczej nie
pieczono gdyz nie bylo na niego popytu, chleb sitkowy wystarczal nawet
ekstremistom.
Mieszkam w Trojmiescie gdzie piekarni prywatnych jest w brod a jednak chleba
zytniego razowego nikt tu nie piecze. Najczesciej sprzedawanym chlebem jako
razowy jest chleb ze zwyklej maki przennej a jedynie barwiony na brazowo
karmelem lub syropem ziemniaczanym. Drugim typem chleba " razowego" jest
chleb pieczony ze zwyklej maki przennej lecz z dodatkiem otrebow. To
wszystko nie ma nic wspolnego z chlebem razowym. Niektore, bardzo dobre
piekarnie pieka chleb w miare razowy z maki mieszanej ale ciezko taki chleb
kupic gdyz bywa zazwyczaj z rana i to tylko w piekarni. Sklepy spozywcze
takiego chleba nigdy nie zamawiaja gdyz boja sie ze im nikt tego nie kupi.
Kiedy po pracy wpadam do takiej piekarni sa tam juz tylko puste polki.
Z pozostalymi produktami do kuchni Starej Polskiej jest niestety podobnie.
--
Tomasz
|