« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2019-12-19 10:09:47
Temat: Czy buraki zdążą się jeszcze zakisićna Wigilię
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2019-12-19 15:08:48
Temat: Re: Czy buraki zdążą się jeszcze zakisićW dniu 2019-12-19 o 10:09, Marcin pisze:
> na Wigilię
w ciepłym miejscu, z piętką chleba na zakwasie, niektórzy (ja nie)
dolewają wody spod kiszonych ogórków jako startera - powinno się ukisić,
ale zbyt ukiszony to nie będzie...
Stefan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2019-12-19 18:54:03
Temat: Re: Czy buraki zdążą się jeszcze zakisićW dniu .12.2019 o 15:08 Stefan <s...@o...pl> pisze:
> W dniu 2019-12-19 o 10:09, Marcin pisze:
>> na Wigilię
> w ciepłym miejscu, z piętką chleba na zakwasie,
Kromka chleba to prosta droga do choćby zapleśnienia potencjalnego kwasu.
Chleb na zakwasie, pieczony w temp. ok. 250 stopni zawierać może wszystko,
prócz bakterii fermentacji mlekowej. Przed pleśnią niby go chroni lekko
kwaśny odczyn, ale on na pewno nie dostarczy niczego przydatnego.
> niektórzy (ja nie) dolewają wody spod kiszonych ogórków jako startera
Jeśli żywy, to jest znacznie lepszy niż zamordowane bakterie z chleba.
- powinno się ukisić,
> ale zbyt ukiszony to nie będzie...
IMHO nawet nie zacznie kwaśnieć, lepiej poszukać kwasu buraczanego w
sklepie (wiem, to nie smakuje tak dobrze).
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2019-12-19 19:55:37
Temat: Re: Czy buraki zdążą się jeszcze zakisićW dniu .12.2019 o 18:54 Trefniś <t...@m...com> pisze:
> W dniu .12.2019 o 15:08 Stefan <s...@o...pl> pisze:
>
>> W dniu 2019-12-19 o 10:09, Marcin pisze:
>>> na Wigilię
>> w ciepłym miejscu,
Dla formalności - bakterie kwasu mlekowego są mezofilne, zatem preferują
raczej niższe temperatury w odróżnieniu od termofilnych.
Doświadczenie uczy, że domowe kiszonki są najlepsze i najsmaczniejsze,
kiedy zapewnimy temp. rzędu 18 stopni Celsjusza. Zatem uważajcie na owe "w
cieple" - to nie są drożdże!
Poza tym w 18 stopniach mniejsza szansa na zalęgnięcie się szkodliwych
bakterii.
> z piętką chleba na zakwasie,
>
> Kromka chleba to prosta droga do choćby zapleśnienia potencjalnego kwasu.
> Chleb na zakwasie, pieczony w temp. ok. 250 stopni zawierać może
> wszystko, prócz bakterii fermentacji mlekowej. Przed pleśnią niby go
> chroni lekko kwaśny odczyn, ale on na pewno nie dostarczy niczego
> przydatnego.
>
>> niektórzy (ja nie) dolewają wody spod kiszonych ogórków jako startera
>
> Jeśli żywy, to jest znacznie lepszy niż zamordowane bakterie z chleba.
>
> - powinno się ukisić,
>> ale zbyt ukiszony to nie będzie...
>
> IMHO nawet nie zacznie kwaśnieć, lepiej poszukać kwasu buraczanego w
> sklepie (wiem, to nie smakuje tak dobrze).
>
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2020-01-15 23:57:24
Temat: Re: Czy buraki zdążą się jeszcze zakisićStefan <s...@o...pl> wrote:
> W dniu 2019-12-19 o 10:09, Marcin pisze:
>> na Wigilię
> w ciepłym miejscu, z piętką chleba na zakwasie, niektórzy (ja nie)
> dolewają wody spod kiszonych ogórków jako startera - powinno się ukisić,
> ale zbyt ukiszony to nie będzie...
Piętka chleba na zakwasie tak, ale nie tego ze sklepu, bo sklepowy ma
zakwas raczej tylko w nazwie.
Ja kisiłam buraki tydzień przed Wigilią (dlatego barszcz miał być gotowany
dopiero w Wigilię). Do solanki dodałam tylko płyn i biały osad bakterii
mlekowych z dna słoja z ogórkami i postawiłam na lekko ciepłym piecu
akumulacyjnym. Wyszło mega :-)
Witam Wszystkich w nowym roku!
:-)
--
XL Homoseksualizm NIE JEST wrodzony:
https://www.homoseksualizm.edu.pl/terapia/faq/337-mi
t-1-homoseksualizm-jest-wrodzony?fbclid=IwAR3bkm3Vwz
J2sQ5ctFV6BfG52bOppwjyFLf5H2fEqMH9VdsD-t4X9Aea8eE
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |