Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!weretis.net!feeder7.news.weretis.net!news.mixmin.net!aioe
.org!.POSTED.TBqY8mO/0SiKmYBXKm3Lfw.user.gioia.aioe.org!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czy buraki zdążą się jeszcze zakisić
Date: Thu, 19 Dec 2019 19:55:37 +0100
Organization: private
Lines: 56
Message-ID: <o...@t...home>
References: <5dfb3e5b$0$550$65785112@news.neostrada.pl>
<qtg09m$fcg$1$Stefan@news.chmurka.net> <o...@t...home>
NNTP-Posting-Host: TBqY8mO/0SiKmYBXKm3Lfw.user.gioia.aioe.org
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Complaints-To: a...@a...org
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:382106
Ukryj nagłówki
W dniu .12.2019 o 18:54 Trefniś <t...@m...com> pisze:
> W dniu .12.2019 o 15:08 Stefan <s...@o...pl> pisze:
>
>> W dniu 2019-12-19 o 10:09, Marcin pisze:
>>> na Wigilię
>> w ciepłym miejscu,
Dla formalności - bakterie kwasu mlekowego są mezofilne, zatem preferują
raczej niższe temperatury w odróżnieniu od termofilnych.
Doświadczenie uczy, że domowe kiszonki są najlepsze i najsmaczniejsze,
kiedy zapewnimy temp. rzędu 18 stopni Celsjusza. Zatem uważajcie na owe "w
cieple" - to nie są drożdże!
Poza tym w 18 stopniach mniejsza szansa na zalęgnięcie się szkodliwych
bakterii.
> z piętką chleba na zakwasie,
>
> Kromka chleba to prosta droga do choćby zapleśnienia potencjalnego kwasu.
> Chleb na zakwasie, pieczony w temp. ok. 250 stopni zawierać może
> wszystko, prócz bakterii fermentacji mlekowej. Przed pleśnią niby go
> chroni lekko kwaśny odczyn, ale on na pewno nie dostarczy niczego
> przydatnego.
>
>> niektórzy (ja nie) dolewają wody spod kiszonych ogórków jako startera
>
> Jeśli żywy, to jest znacznie lepszy niż zamordowane bakterie z chleba.
>
> - powinno się ukisić,
>> ale zbyt ukiszony to nie będzie...
>
> IMHO nawet nie zacznie kwaśnieć, lepiej poszukać kwasu buraczanego w
> sklepie (wiem, to nie smakuje tak dobrze).
>
--
Trefniś
|