Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Czy buraki zdążą się jeszcze zakisić Re: Czy buraki zdążą się jeszcze zakisić

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Czy buraki zdążą się jeszcze zakisić

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!weretis.net!feeder7.news.weretis.net!news.mixmin.net!aioe
.org!.POSTED.TBqY8mO/0SiKmYBXKm3Lfw.user.gioia.aioe.org!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czy buraki zdążą się jeszcze zakisić
Date: Thu, 19 Dec 2019 19:55:37 +0100
Organization: private
Lines: 56
Message-ID: <o...@t...home>
References: <5dfb3e5b$0$550$65785112@news.neostrada.pl>
<qtg09m$fcg$1$Stefan@news.chmurka.net> <o...@t...home>
NNTP-Posting-Host: TBqY8mO/0SiKmYBXKm3Lfw.user.gioia.aioe.org
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Complaints-To: a...@a...org
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:382106
Ukryj nagłówki

W dniu .12.2019 o 18:54 Trefniś <t...@m...com> pisze:

> W dniu .12.2019 o 15:08 Stefan <s...@o...pl> pisze:
>
>> W dniu 2019-12-19 o 10:09, Marcin pisze:
>>> na Wigilię
>> w ciepłym miejscu,

Dla formalności - bakterie kwasu mlekowego są mezofilne, zatem preferują
raczej niższe temperatury w odróżnieniu od termofilnych.
Doświadczenie uczy, że domowe kiszonki są najlepsze i najsmaczniejsze,
kiedy zapewnimy temp. rzędu 18 stopni Celsjusza. Zatem uważajcie na owe "w
cieple" - to nie są drożdże!
Poza tym w 18 stopniach mniejsza szansa na zalęgnięcie się szkodliwych
bakterii.

> z piętką chleba na zakwasie,
>
> Kromka chleba to prosta droga do choćby zapleśnienia potencjalnego kwasu.
> Chleb na zakwasie, pieczony w temp. ok. 250 stopni zawierać może
> wszystko, prócz bakterii fermentacji mlekowej. Przed pleśnią niby go
> chroni lekko kwaśny odczyn, ale on na pewno nie dostarczy niczego
> przydatnego.
>
>> niektórzy (ja nie) dolewają wody spod kiszonych ogórków jako startera
>
> Jeśli żywy, to jest znacznie lepszy niż zamordowane bakterie z chleba.
>
> - powinno się ukisić,
>> ale zbyt ukiszony to nie będzie...
>
> IMHO nawet nie zacznie kwaśnieć, lepiej poszukać kwasu buraczanego w
> sklepie (wiem, to nie smakuje tak dobrze).
>


--
Trefniś

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
15.01 XL
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?