Data: 2019-12-19 18:54:03
Temat: Re: Czy buraki zdążą się jeszcze zakisić
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .12.2019 o 15:08 Stefan <s...@o...pl> pisze:
> W dniu 2019-12-19 o 10:09, Marcin pisze:
>> na Wigilię
> w ciepłym miejscu, z piętką chleba na zakwasie,
Kromka chleba to prosta droga do choćby zapleśnienia potencjalnego kwasu.
Chleb na zakwasie, pieczony w temp. ok. 250 stopni zawierać może wszystko,
prócz bakterii fermentacji mlekowej. Przed pleśnią niby go chroni lekko
kwaśny odczyn, ale on na pewno nie dostarczy niczego przydatnego.
> niektórzy (ja nie) dolewają wody spod kiszonych ogórków jako startera
Jeśli żywy, to jest znacznie lepszy niż zamordowane bakterie z chleba.
- powinno się ukisić,
> ale zbyt ukiszony to nie będzie...
IMHO nawet nie zacznie kwaśnieć, lepiej poszukać kwasu buraczanego w
sklepie (wiem, to nie smakuje tak dobrze).
--
Trefniś
|