« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-07-22 08:42:08
Temat: Danie jednogarnkowe z soczewicy (P)Moze wstyd sie przyznac, ale dopiero wczoraj po raz pierwszy jadlam
soczewice!
Soczewice (zielona) namoczylam na noc (to chyba dlugo jak na
soczewice?). Potem gotowalam ja wraz z marchewka pokrojona w kostke +
Vegeta (wiem, wiem...). Na patelni podsmazylam kielbase z cebula, potem
dorzucilam na patelnie sparzone i obrane ze skorki pomidory, pokrojone w
kostke. Gdy wszystko sie ladnie poddusilo zawartosc patelni przerzucilam
do garnka z soczewica i gotowalam, az soczewica miekka. Doprawilam sola,
papryka, odrobina majeranku i sosu sojowego. Acha, wody bylo nieduzo,
wiec nie wyszla zupa, tylko gesta potrawa. Bardzo mi smakowalo, z
pelnoziarnista bulka.
Pozdrawiam z deszczowego Krakowa
Maria
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-07-22 13:28:01
Temat: Re: Danie jednogarnkowe z soczewicy (P)Witam,
po raz pierwszy piszę na tej grupie, choć przyznam, że nie raz korzystałam
z
Waszych smacznych przepisów, za które bardzo dziękuję.
Jako wkupne chciałabym zaproponować kotleciki z czerwonej soczewicy (jako
zachętę dla Marii na spróbowanie soczewicy innego koloru).
Łuskaną czerwoną soczewicę (nawet nie wiem, czy jest nie łuskana, bo tylko
taką kupowałam) płuczę porządnie wodą i gotuję na małym ogniu w wywarze z
odrobiną masła, w proporcji 1 szklanka soczewicy na 2 szklanki wody, tak
długo aż woda wyparuje a ziarna będą miękkie i zaczną się rozsypywać.
Przykrywam i czekam aż ostygnie. Poźniej ugniatam widelcem na w miarę
jednolitą masę, dodaję jajko, zmiażdżony ząbek czosnku, małą, pokrojoną i
przyrumienioną na maśle cebulkę, sól i pieprz oraz trochę bułki tartej.
Mieszam wszystko i formuję niewielkie kotleciki (można obtoczyć je jeszcze
w
bułce). Smażę na oleju z dodatkiem masła i podaję z ryżem, polane sosem
pomidorowym. Mój mąż lubi je z surówką z kiszonej kapusty.
Pozdrawiam,
Madzialena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-23 06:51:48
Temat: Re: Danie jednogarnkowe z soczewicy (P)t...@p...onet.pl wrote:
> Witam,
> po raz pierwszy piszę na tej grupie, choć przyznam, że nie raz korzystałam
> z
> Waszych smacznych przepisów, za które bardzo dziękuję.
>
> Jako wkupne chciałabym zaproponować kotleciki z czerwonej soczewicy (jako
> zachętę dla Marii na spróbowanie soczewicy innego koloru).
(...)
Dziekuje bardzo za przepis, wyglada smakowicie i na pewno go wyprobuje.
Powiedz mi tylko, czy namaczasz wczesniej soczewice? Czerwonej chyba nie
trzeba, prawda?
Pozdrawiam serdecznie
Maria
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-23 09:39:18
Temat: Re: Danie jednogarnkowe z soczewicy (P)Nie namaczam jej :)
Pozdrawiam,
Madzialena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-24 08:11:01
Temat: Re: Danie jednogarnkowe z soczewicy (P)> Soczewice (zielona) namoczylam na noc (to chyba dlugo jak na
> soczewice?).
Soczewica to takie fajne strączkowe ziarenka ktorych wcale nie trzeba
namaczac, wystarczy suche, olukane ziarna zalac woda i od razu gotowac.
Goruja sie do miekkosci jakies 35-40 minut.
pozdrawiam
Basia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-24 08:24:05
Temat: Re: Danie jednogarnkowe z soczewicy (P)Basia wrote:
> Soczewica to takie fajne strączkowe ziarenka ktorych wcale nie trzeba
> namaczac, wystarczy suche, olukane ziarna zalac woda i od razu gotowac.
> Goruja sie do miekkosci jakies 35-40 minut.
No wlasnie, to mi sie podoba, ze sie bardzo szybko gotuje.
Zastanawiam sie tylko, czy kazda soczewica ma podobne wartosci odzywcze,
czy tez roznia sie jakos zasadniczo? Wie ktos?
Pozdrawiam
Maria
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |