| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-17 12:01:06
Temat: Do Wkn - babka z ajerkoniakiemSorki, ze w nowym watku, ale pewnie w watku "Wiecie..." nie zauwazylas
pytan.
Co sie stalo i co jest nie tak z ta babka. Ja i inne grupowiczki chcialysmy
ja upiec, ale w takim wypadku moze nie warto marnowac dobrego ajerkoniaku?
Pozdrawiam
--
Magda - Slonko (Wroclaw)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-17 12:18:40
Temat: Re: Do Wkn - babka z ajerkoniakiem
Użytkownik "slonko" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:aom90i$ntv$1@news.onet.pl...
> Sorki, ze w nowym watku, ale pewnie w watku "Wiecie..." nie zauwazylas
> pytan.
> Co sie stalo i co jest nie tak z ta babka. Ja i inne grupowiczki
chcialysmy
> ja upiec, ale w takim wypadku moze nie warto marnowac dobrego ajerkoniaku?
>
słuchaj, to nie tak, że przepis zły, może miałam zły dzień albo co, nie
wiem.
Proporcje miałam jak w przepisie, ciasto surowe cudnie pachniało likierem,
potem zrobiło się śliczne i puchate w piekarniku, urosło wprost
rewelacyjnie, następnie ukazało się klasyczne pęknięcie babkowe, wszystko
się zarumieniło....
a potem zbrązowiało, upiekło się, bo patyk był suchy ....
i pięknie klapnęło. Zakalca nie widać, ale babka zmniejszyła się niemal do
poziomu wylania surowego ciasta do blaszki. Średek ma lekko brązowy kolor -
może od ajerkoniaku. A w smaku całkiem nieciekawa. Nie jest ani sypka ani
puszysta, no nie wiem co, ale udało mi się dokumentnie sknocić tę biedną
babkę. Chlip. Może tajemnica tkwi w kolejności mieszania składników i
długości miksowania, bo ja wiem. Jaja z cukrem ubiajałam na puszystą raczej
sztywną mase. Czy to możliwe żeby zwykly cukier zamiast pudru rozwalil caly
przepis?
Temperatura pieczenia była ok.
wkn :(
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-17 12:24:01
Temat: Re: Do Wkn - babka z ajerkoniakiem> Czy to możliwe żeby zwykly cukier zamiast pudru rozwalil caly
> przepis?
> Temperatura pieczenia była ok.
>
> wkn :(
>
>
W takim razie sprobuje dzis z cukrem pudrem (w planach mialam zamiar
zwyklego cukru uzyc). Zreszta juz wszystkie skladniki kupilam, nawet forme
babkowa, no i gosciom obiecalam. Na wszelki wypadek kupie jakies dyzurne
ciastka i cukierki, gdyby okazalo sie, ze ta babka to jedna wielka klapa.
Dziekuje za szybka odpowiedz :)
Podziele sie jutro wrazeniami
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-17 12:25:59
Temat: Re: Do Wkn - babka z ajerkoniakiem
Użytkownik "wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:aom9rq$j9$1@news.tpi.pl...
>
> Temperatura pieczenia była ok.
>
> wkn :(
>
>
no w kazdym razie czuc, ze jest w niej cos wiecej niz zwyczajowe skladniki,
czuc ten ajerkoniak.
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-17 13:30:03
Temat: Re: Do Wkn - babka z ajerkoniakiem
slonko wrote:
>
> > Czy to możliwe żeby zwykly cukier zamiast pudru rozwalil caly
> > przepis?
> > Temperatura pieczenia była ok.
> W takim razie sprobuje dzis z cukrem pudrem (w planach mialam zamiar
> zwyklego cukru uzyc). Zreszta juz wszystkie skladniki kupilam, nawet forme
> babkowa, no i gosciom obiecalam...
Mozesz sprobowac upiec babke z winem, przepis byl podawany na grupie
niewiele wczesniej.
Ja pieklam juz dwa razy - calkiem smaczna, byle by nie dodac za duzo
rodzynek (niebezpieczenstwo zakalca).
---
Monika Mężyńska
http://emem.pl/
http://emem.pl/kasiabujakiewicz
---
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-17 13:47:17
Temat: Re: Do Wkn - babka z ajerkoniakiem> Mozesz sprobowac upiec babke z winem, przepis byl podawany na grupie
> niewiele wczesniej.
> Ja pieklam juz dwa razy - calkiem smaczna, byle by nie dodac za duzo
> rodzynek (niebezpieczenstwo zakalca).
>
>
Probowalam tego przepisu, ale babka wychodzi jak dla mnie za sucha i za
bardzo zapychajaca. Lubie delikatne, bardziej biszkoptowe babki. Ale
oczywiscie to kwestia gustu :)
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |