Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sztuka gotowania?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sztuka gotowania?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-10-17 10:35:05

Temat: Sztuka gotowania?
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

=================
Mili grupowicze

Jak sadzicie, czy gotowanie to sztuka, czy rzemioslo?

Ja sadze, ze i to i to, w zaleznosci od okolicznosci.
Uwazam jednak, ze nie mozna ich mieszac.

Jezeli gotowanie interesuje mnie jako sztuka,
to wybiram swieze skladniki, starannie je przygotowywuje,
dobieram najlepsze dodatki, przyprawy, pieszcze smak i wyglad.

Kiedy musze szybko, cokolwiek i natychmiast -
rzucam knorra na ryz, zamykam oczy i przelykam.
A potem szybko myje zeby pasta 'double mint'.

Jednak krew sie we mnie gotuje kiedy czytam
przepisy, ktorych autorzy np. z dobrych gatunkow miesa,
dobieranych dodatkow: jogurtow, win, serow, ziol ect.
i za pomoca wyszukanych metod
przygotowuja potrawe do ktorej dodaja.... !!!kostke rosolowa!!!
(albo vegete albo kamisa albo jakis inny cudowny proszek z torebki ).

Sztuka gotowania polega na tym, aby dzieki umiejetnosciom
gotujacego potrawa smakowala wyjatkowo.
Jesli ktos tego nie potrafi - stosuje stosuje lekarstwo
na wszystko w postaci gotowych przypraw i
chemicznych dodatkow smakowych.
Podobnie robia np. uzdrowiciele i szarlatani, ktorzy z medycyna
nie maja nic wspolnego i bardziej szkodza swymi 'ziolami na kazda chorobe'.

Mozna oczywiscie ugotowac udko w rosolku z kostki,
i napisac, ze jest smaczne, ale czy to jest jeszcze gotowanie?
(I czy rzeczywiscie bylo pyszne?)

Czy takie pseudo-przepisy powinny pojawiac sie na grupie?

Moze wystarczy jeden, uniwersalny przepis na dowolna potrawe:
"Z pierwszej torebki z brzegu wez dwie lyzeczki tego, co tam akurat jest
i dodaj do wlasnie przygotowywanej potrawy.
Gdyby jeszcze nie bylo dostatecznie pyszne
dodaj kolejnedwie lyzki z innej torebki i jedna kostke na wszelki wypadek.
Smacznego"

waldek
================


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-10-17 11:44:43

Temat: Re: Sztuka gotowania?
Od: "Qwax" <...@...Q> szukaj wiadomości tego autora

>
> Jak sadzicie, czy gotowanie to sztuka, czy rzemioslo?
>

Jak w każdej sztuce efekty są mierne bez znajomości rzemiosła!!!

A sztuka od rzemiosła różni się duszą. I dlatego dobry rzemieślnik
zahacza o sztukę. A sztukmistrz zna co najwyżej swoje rzemiosło.

Pozdrawiam
Qwax

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-17 12:10:03

Temat: Re: Sztuka gotowania?
Od: a...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora


> Czy takie pseudo-przepisy powinny pojawiac sie na grupie?
>
W takim wypadku, Cafe Za Slupem powinna miec wlasna liste dyskusyjna :).
Pozdrawiam,
AniaR

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-17 12:24:33

Temat: Re: Sztuka gotowania?
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:aom3of$41l$1@news2.tpi.pl...
> =================
> Jak sadzicie, czy gotowanie to sztuka, czy rzemioslo?

Jak sztuka to dobrze, jak rzemiosło też w porządku, gorzej jak jest to
zwykły kicz...


--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-18 12:59:29

Temat: Re: Sztuka gotowania?
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Jak sztuka to dobrze, jak rzemiosło też w
porządku, gorzej jak jest to
> zwykły kicz...
===============
I z tym sie zgadzam.

waldek
===============


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Małe pytanie
Grzybki w occie
Muffinki??
wiecie..
Re: No i narobila mi smaka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »