Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.intelink.pl!news.bipnet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Do Wkn - babka z ajerkoniakiem
Date: Thu, 17 Oct 2002 14:18:40 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 31
Message-ID: <aom9rq$j9$1@news.tpi.pl>
References: <aom90i$ntv$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pk161.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1034857146 617 217.97.24.161 (17 Oct 2002 12:19:06 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 17 Oct 2002 12:19:06 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:130373
Ukryj nagłówki
Użytkownik "slonko" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:aom90i$ntv$1@news.onet.pl...
> Sorki, ze w nowym watku, ale pewnie w watku "Wiecie..." nie zauwazylas
> pytan.
> Co sie stalo i co jest nie tak z ta babka. Ja i inne grupowiczki
chcialysmy
> ja upiec, ale w takim wypadku moze nie warto marnowac dobrego ajerkoniaku?
>
słuchaj, to nie tak, że przepis zły, może miałam zły dzień albo co, nie
wiem.
Proporcje miałam jak w przepisie, ciasto surowe cudnie pachniało likierem,
potem zrobiło się śliczne i puchate w piekarniku, urosło wprost
rewelacyjnie, następnie ukazało się klasyczne pęknięcie babkowe, wszystko
się zarumieniło....
a potem zbrązowiało, upiekło się, bo patyk był suchy ....
i pięknie klapnęło. Zakalca nie widać, ale babka zmniejszyła się niemal do
poziomu wylania surowego ciasta do blaszki. Średek ma lekko brązowy kolor -
może od ajerkoniaku. A w smaku całkiem nieciekawa. Nie jest ani sypka ani
puszysta, no nie wiem co, ale udało mi się dokumentnie sknocić tę biedną
babkę. Chlip. Może tajemnica tkwi w kolejności mieszania składników i
długości miksowania, bo ja wiem. Jaja z cukrem ubiajałam na puszystą raczej
sztywną mase. Czy to możliwe żeby zwykly cukier zamiast pudru rozwalil caly
przepis?
Temperatura pieczenia była ok.
wkn :(
|