Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Do "paprykarzy" :-)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Do "paprykarzy" :-)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 9


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2012-12-19 21:57:42

Temat: Do "paprykarzy" :-)
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


http://kucharz.wieszjak.pl/konserwowanie/310221,Mary
nowana-papryka-nadziewana-serem-owczym.html

Ostatnio zajadam się kupnym produktem, moje późne odkrycie - a tu proszę,
prościzna do zrobienia w sezonie, jeno przygotowac sobie zaplecze
surowcowe, a właśnie teraz czas na zakup nasion, oczywiście w moim od lat
sprawdzonym i ulubionym www.tomatogrowers.com :-)

Ciekawe, jak długo taki przetwór da się przechować w ciągu zimy - ktoś
robił?
--
XL a może macie preferencje odmianowe co do nasion? - podpowiedzi mile
widziane

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2012-12-20 12:38:57

Temat: Re: Do "paprykarzy" :-)
Od: "JBP" <t...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cmepki1t1pmu$.34k6agr2rcew$.dlg@40tude.net...
>
> http://kucharz.wieszjak.pl/konserwowanie/310221,Mary
nowana-papryka-nadziewana-serem-owczym.html
>
> Ostatnio zajadam się kupnym produktem, moje późne odkrycie - a tu proszę,
> prościzna do zrobienia w sezonie, jeno przygotowac sobie zaplecze
> surowcowe,
>
> Ciekawe, jak długo taki przetwór da się przechować w ciągu zimy - ktoś
> robił?

Do następnego lata, o ile wcześniej nie zjesz ;)
Ser owczy można też zastąpić serkiem fromage.
Zamiast zalewy octowej można zastosować delikatną oliwę lub łagodny olej (wg
uznania i własnego smaku) - w tym wypadku używamy wcześniej marynowanej
papryki.

Pozdrawiam,
JBP

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2012-12-20 13:02:38

Temat: Re: Do "paprykarzy" :-)
Od: "Stefan" <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cmepki1t1pmu$.34k6agr2rcew$.dlg@40tude.net...
>
> http://kucharz.wieszjak.pl/konserwowanie/310221,Mary
nowana-papryka-nadziewana-serem-owczym.html
>
> Ostatnio zajadam się kupnym produktem, moje późne odkrycie - a tu proszę,
> prościzna do zrobienia w sezonie, jeno przygotowac sobie zaplecze
> surowcowe, a właśnie teraz czas na zakup nasion, oczywiście w moim od lat
> sprawdzonym i ulubionym www.tomatogrowers.com :-)
>
> Ciekawe, jak długo taki przetwór da się przechować w ciągu zimy - ktoś
> robił?
> --
W węgierskim kramie na Kleparzu czasem jest ten specyjał. Kupiłem go raz,
tylko raz na Targach Smaku, oj, to już nie dla mojej wątroby...
pozdr
Stefan


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2012-12-20 18:26:06

Temat: Re: Do "paprykarzy" :-)
Od: Pan Anatol <n...@b...spamerzy> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 19-12-12 22:57, Ikselka pisze:

> Ciekawe, jak długo taki przetwór da się przechować w ciągu zimy - ktoś
> robił?

Sąsiadka zrobiła kilka słoiczków. Po jakichś dwóch miesiącach, to co nie
zostało zjedzone trafiło na śmietnik.




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2012-12-20 20:49:31

Temat: Re: Do "paprykarzy" :-)
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 20 Dec 2012 13:38:57 +0100, JBP napisał(a):

> Do następnego lata, o ile wcześniej nie zjesz ;)

No to super :-)

> Ser owczy można też zastąpić serkiem fromage.
> Zamiast zalewy octowej można zastosować delikatną oliwę lub łagodny olej (wg
> uznania i własnego smaku) - w tym wypadku używamy wcześniej marynowanej
> papryki.

Dokładnie taki mam zamiar. Sam przepis upewnił mnie tylko, że z tym serem
można paprykę zapasteryzować - bądź co bądż ser to białko i miałam obawy...
Już zanim znalazłam przepis, "wydedukowałam" organoleptycznie, ze ta
papryczka wcześniej musiała być właśnie zamarynowana, potem napełniona
serkiem i dopiero wtedy zalana oliwą. No i nawet wymyśliłam, że w razie
"nieprzechowalności" sera zapasteryzuję papryczkę w zalewie octowej samą,
bez nadzionka, a np dzień przed użyciem nadzieję i wymienię zalewę na oliwę
:-)

--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2012-12-20 20:56:16

Temat: Re: Do "paprykarzy" :-)
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 20 Dec 2012 14:02:38 +0100, Stefan napisał(a):

> W węgierskim kramie na Kleparzu czasem jest ten specyjał. Kupiłem go raz,
> tylko raz na Targach Smaku, oj, to już nie dla mojej wątroby...

U nas jest tylko w "Piotrze i Pawle" i to różne rodzaje, cóż za bogactwo -
a ponieważ pierwszy i zarazem jedyny sklep "P&P" w Kielcach otwarto dopiero
niedawno przy okazji powstania galerii "Korona", to i miałam okazję dopiero
niedawno skosztować tego specjału. Musze powiedzieć, ze samodzielna
konsumpcja całego kolejnego słoika/pudełka owegoż nie przyprawiła mnie o
żadne dolegliwości poza poczuciem niespełnienia z uwagi na cenę. Moje
zamiłowanie do przetworów, pogląd iż nie świeci garnki lepią, no i
łakomstwo spowodowały, że od nowego sezonu na papryczkę z serkiem
przeznaczę specjalną półkę na regale w piwnicy, bo chętnych w domu będzie
na nią dosyć :-)
--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2012-12-20 21:46:50

Temat: Re: Do "paprykarzy" :-)
Od: Anai <Anai@na_gazecie.pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 19.12.2012 22:57, Ikselka pisze:
>
> http://kucharz.wieszjak.pl/konserwowanie/310221,Mary
nowana-papryka-nadziewana-serem-owczym.html
>
> Ostatnio zajadam się kupnym produktem, moje późne odkrycie - a tu proszę,
> prościzna do zrobienia w sezonie, jeno przygotowac sobie zaplecze
> surowcowe

No właśnie... Tylko skont tu ofczy ser wzionć? ;)

--
Pozdrówki
Anai

***** Moje słit focie: http://infobot.pl/r/26aE *****
******* http://annape.digart.pl/digarty/ *********
"...dla mnie dobroczyńcy zwierząt są jak jacyś chrześcijanie. Wszyscy
tak radośni i pełni dobrych intencji, aż po pewnym czasie człowieka
korci, żeby pójść w świat i odrobinę sobie pogwałcić i poplądrować. Albo
kopnąć kota..." J.M. Coetzee Hańba

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2012-12-23 22:49:48

Temat: Re: Do "paprykarzy" :-)
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 20 Dec 2012 22:46:50 +0100, Anai napisał(a):

> W dniu 19.12.2012 22:57, Ikselka pisze:
>>
>> http://kucharz.wieszjak.pl/konserwowanie/310221,Mary
nowana-papryka-nadziewana-serem-owczym.html
>>
>> Ostatnio zajadam się kupnym produktem, moje późne odkrycie - a tu proszę,
>> prościzna do zrobienia w sezonie, jeno przygotowac sobie zaplecze
>> surowcowe
>
> No właśnie... Tylko skont tu ofczy ser wzionć? ;)

O, właśnie, zapomniałam nadmienić, że ten "owczy" tutaj traktuję raczej
baaaardzo wariacyjnie - moje tendencje smakowe zdecydowanie zmierzają w
stronę krowiego - chyba feta zmiksowana z mascarpone, jakieś takie kremowe
serowokrowie nadzienie w każdym razie :-D

--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2012-12-26 10:18:20

Temat: Re: Do "paprykarzy" :-)
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka wrote:

moje tendencje smakowe zdecydowanie zmierzają w
> stronę krowiego - chyba feta zmiksowana z mascarpone,

O tak, feta to wybitnie krowi ser ;-)

> jakieś takie kremowe
> serowokrowie nadzienie w każdym razie :-D

Znaczy - mascarpone z odrobiną fety.
--
Pozdrawiam
J.

www.kontestacja.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Potrawy świąteczne (zupa rybna, rolada z łososiem, galarety)
Ikelka ...
Czym toto się...
GwW: Lin (taka ryba) - jestem w rozpaczy - crosspost
Kurczak odchodzący od kości

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »