« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2012-12-14 20:21:34
Temat: Czym toto się......wykrawa? Wygląda na to, że jakas specjalna foremka to być musi:
http://2.bp.blogspot.com/-hoW6zJAQyfc/Tj7T48xDFcI/AA
AAAAAAENs/xCBtJvfi8_A/s1600/kruche+ciastka+z+rabarba
rem.jpg
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2012-12-15 02:07:50
Temat: Re: Czym toto się...W dniu 2012-12-14 21:21, Ikselka pisze:
> ...wykrawa? Wygląda na to, że jakas specjalna foremka to być musi:
> http://2.bp.blogspot.com/-hoW6zJAQyfc/Tj7T48xDFcI/AA
AAAAAAENs/xCBtJvfi8_A/s1600/kruche+ciastka+z+rabarba
rem.jpg
Ano musi. Wystarczy wejść do bloga, z którego pochodzi fotka. Takie
trudne? :P
2. Wałkować ciasto na grubość ok 2-3mm i wykrawać spody oraz ozdobne
wierzchy ciastek. Układać spody w foremce, napełniać farszem, smarować
brzegi jajkiem rozmąconym z wodą i przykrywać dekoracyjnym wierzchem.
Jeśli nie mamy takiej foremki można pokroić rozwałkowane ciasto z
radełkiem lub nożem na wąskie (ok. 1 cm) paski i ułożenie z nich
ozdobnej kratki. Spód ciastka warto w takiej sytuacji przed nałożeniem
farszu ułożyć sobie na spodeczku lub w innej płytkiej miseczce, by
wygodnie ukształtować foremne ciasteczko.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2012-12-15 11:32:24
Temat: Re: Czym toto się...Dnia Sat, 15 Dec 2012 03:07:50 +0100, Aicha napisał(a):
> W dniu 2012-12-14 21:21, Ikselka pisze:
>
>> ...wykrawa? Wygląda na to, że jakas specjalna foremka to być musi:
>> http://2.bp.blogspot.com/-hoW6zJAQyfc/Tj7T48xDFcI/AA
AAAAAAENs/xCBtJvfi8_A/s1600/kruche+ciastka+z+rabarba
rem.jpg
>
> Ano musi. Wystarczy wejść do bloga, z którego pochodzi fotka. Takie
> trudne? :P
No to jak widać coś kiepsko z Twym myśleniem, ponieważ fotka własnie z tego
bloga pochodzi, z którego jest wzięta - logika powala? Chyba trzeba było
tam najpierw wejść, żeby ją zobaczyć, czyż nie?
>
> 2. Wałkować ciasto na grubość ok 2-3mm i wykrawać spody oraz ozdobne
> wierzchy ciastek. Układać spody w foremce, napełniać farszem, smarować
> brzegi jajkiem rozmąconym z wodą i przykrywać dekoracyjnym wierzchem.
No właśnie, pomyśl mocniej, wysil się, dlaczego pytałam, czym się to...
> Jeśli nie mamy takiej foremki
No właśnie... Nie mamy. Ale chcemy mieć.
> można pokroić rozwałkowane ciasto z
> radełkiem lub nożem na wąskie (ok. 1 cm) paski i ułożenie z nich
> ozdobnej kratki. Spód ciastka warto w takiej sytuacji przed nałożeniem
> farszu ułożyć sobie na spodeczku lub w innej płytkiej miseczce, by
> wygodnie ukształtować foremne ciasteczko.
Dziękuję, postoję, namęczyłaś się zaiste niemożebnie - tyle to ja sama tam
znalazłam.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2012-12-15 11:51:50
Temat: Re: Czym toto się...W dniu 2012-12-15 12:32, Ikselka pisze:
>>> ...wykrawa? Wygląda na to, że jakas specjalna foremka to być musi:
>>> http://2.bp.blogspot.com/-hoW6zJAQyfc/Tj7T48xDFcI/AA
AAAAAAENs/xCBtJvfi8_A/s1600/kruche+ciastka+z+rabarba
rem.jpg
>>
>> Ano musi. Wystarczy wejść do bloga, z którego pochodzi fotka. Takie
>> trudne? :P
>
> No to jak widać coś kiepsko z Twym myśleniem, ponieważ fotka własnie z tego
> bloga pochodzi, z którego jest wzięta - logika powala? Chyba trzeba było
> tam najpierw wejść, żeby ją zobaczyć, czyż nie?
Nie. Nigdzie nie wchodziłam, ino wrzuciłam w googlową grafikę "kruche
ciastka z rabarbarem" :P
>> 2. Wałkować ciasto na grubość ok 2-3mm i wykrawać spody oraz ozdobne
>> wierzchy ciastek. Układać spody w foremce, napełniać farszem, smarować
>> brzegi jajkiem rozmąconym z wodą i przykrywać dekoracyjnym wierzchem.
>
> No właśnie, pomyśl mocniej, wysil się, dlaczego pytałam, czym się to...
>
>> Jeśli nie mamy takiej foremki
>
> No właśnie... Nie mamy. Ale chcemy mieć.
http://www.zeberka.pl/art.php?id=16702
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2012-12-15 12:06:22
Temat: Re: Czym toto się...Dnia Sat, 15 Dec 2012 12:51:50 +0100, Aicha napisał(a):
>>> Jeśli nie mamy takiej foremki
>>
>> No właśnie... Nie mamy. Ale chcemy mieć.
>
> http://www.zeberka.pl/art.php?id=16702
Hmmm... widzisz tam coś, co przypomina wykrawaczkę do takich ażurowych
ciastek? NAPRAWDĘ?
To Ci powiem: napisałam do autorki bloga, będzie szybciej i pewniej, bo
(sądząc po własnie podanym linku zwłaszcza) na pewno na Twoim doświadczeniu
i kojarzeniu polegać nie można...
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2012-12-15 12:09:24
Temat: Re: Czym toto się...Dnia 2012-12-15 12:32, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
> Dnia Sat, 15 Dec 2012 03:07:50 +0100, Aicha napisał(a):
>> W dniu 2012-12-14 21:21, Ikselka pisze:
>>
>>> ...wykrawa? Wygląda na to, że jakas specjalna foremka to być musi:
>>> http://2.bp.blogspot.com/-hoW6zJAQyfc/Tj7T48xDFcI/AA
AAAAAAENs/xCBtJvfi8_A/s1600/kruche+ciastka+z+rabarba
rem.jpg
>>
>> Ano musi. Wystarczy wejść do bloga, z którego pochodzi fotka. Takie
>> trudne? :P
>
> No to jak widać coś kiepsko z Twym myśleniem, ponieważ fotka własnie z tego
> bloga pochodzi, z którego jest wzięta - logika powala? Chyba trzeba było
> tam najpierw wejść, żeby ją zobaczyć, czyż nie?
Gugiel wyłączył wyszukiwanie łobrazecków?
qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2012-12-15 12:12:58
Temat: Re: Czym toto się...Dnia Sat, 15 Dec 2012 13:09:24 +0100, Qrczak napisał(a):
> Dnia 2012-12-15 12:32, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>> Dnia Sat, 15 Dec 2012 03:07:50 +0100, Aicha napisał(a):
>>> W dniu 2012-12-14 21:21, Ikselka pisze:
>>>
>>>> ...wykrawa? Wygląda na to, że jakas specjalna foremka to być musi:
>>>> http://2.bp.blogspot.com/-hoW6zJAQyfc/Tj7T48xDFcI/AA
AAAAAAENs/xCBtJvfi8_A/s1600/kruche+ciastka+z+rabarba
rem.jpg
>>>
>>> Ano musi. Wystarczy wejść do bloga, z którego pochodzi fotka. Takie
>>> trudne? :P
>>
>> No to jak widać coś kiepsko z Twym myśleniem, ponieważ fotka własnie z tego
>> bloga pochodzi, z którego jest wzięta - logika powala? Chyba trzeba było
>> tam najpierw wejść, żeby ją zobaczyć, czyż nie?
>
> Gugiel wyłączył wyszukiwanie łobrazecków?
>
Gugiel może i nie, ale JA weszłam po linkach kulinarnych na blog i tam
znalazłam owe ciastka. Stąd właśnie moje pytanie.
A Ty jak zwykle merytoRYCZna, Kodkodak TY moje.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2012-12-15 15:21:00
Temat: Re: Czym toto się...
Coś jak to? :
http://www.telecommunications-b2b.com/b2b/telephones
_and_parts/5/lattice_dough_round_231.html
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2012-12-15 15:26:23
Temat: Re: Czym toto się...Tu w dalszym ciągu rozmiar nie ten, ale przynajmniej z ceną ;-)
http://www.jbprince.com/pastry-tools-and-equipment/l
attice-dough-cutter.asp
Można znaleźć i małe ;-)
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2012-12-15 15:34:46
Temat: Re: Czym toto się...I chyba jako podsumowanie:
http://www.seriouseats.com/2010/07/gadgets-lattice-p
ocket-pie-mold-from-williams-sonoma-review.html
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |