« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2012-12-07 20:37:56
Temat: Kutia.Jak robicie? Pszenica łuskana skąd?
Pszenicę kupiłam w Allegro, niemiecką, w woreczkach do gotowania jak ryż -
podobno super.
--
XL oczywiście klasyczny przepis znam, ale wszelkie ciekawe wariacje mile
widziane
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2012-12-07 20:53:06
Temat: Re: Kutia.On Fri, 7 Dec 2012 21:37:56 +0100, Ikselka wrote:
> Jak robicie? Pszenica łuskana skąd?
>
A od pierwszego lepszego rolnika. Nie nada się? Jak kupujesz nabiał
u baby to poproś, żeby następnym razem przywiozła Ci pszenicę.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2012-12-07 21:16:18
Temat: Re: Kutia.Dnia 2012-12-07 21:37, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
> Jak robicie? Pszenica łuskana skąd?
Od chłopa na bazarku, co mąki i kasze sprzedaje.
> Pszenicę kupiłam w Allegro, niemiecką, w woreczkach do gotowania jak ryż -
> podobno super.
A moczyć ją będziesz tak w tym woreczku?
qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2012-12-07 22:08:07
Temat: Re: Kutia.Dnia 07 Dec 2012 20:53:06 GMT, tomjas napisał(a):
> On Fri, 7 Dec 2012 21:37:56 +0100, Ikselka wrote:
>> Jak robicie? Pszenica łuskana skąd?
>>
> A od pierwszego lepszego rolnika. Nie nada się? Jak kupujesz nabiał
> u baby to poproś, żeby następnym razem przywiozła Ci pszenicę.
"Moja" baba nie łuska. Ziarno pełne, owszem, od niej dostaję - do siania
dla kotów.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2012-12-07 22:09:55
Temat: Re: Kutia.Dnia Fri, 07 Dec 2012 22:16:18 +0100, Qrczak napisał(a):
> Dnia 2012-12-07 21:37, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>> Jak robicie? Pszenica łuskana skąd?
>
> Od chłopa na bazarku, co mąki i kasze sprzedaje.
No tak, to wiem, bo kupowałam, ale myślałam ze są też inne źródła, np
jakieś sklepy?
>
>> Pszenicę kupiłam w Allegro, niemiecką, w woreczkach do gotowania jak ryż -
>> podobno super.
>
> A moczyć ją będziesz tak w tym woreczku?
>
A otóż właśnie nie wymaga moczenia i to jest właśnie świetne - jakaś chyba
ona spre-parowana jest :-)
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2012-12-07 22:11:14
Temat: Re: Kutia.W dniu 2012-12-07 22:16, Qrczak pisze:
> Dnia 2012-12-07 21:37, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>> Jak robicie? Pszenica łuskana skąd?
>
> Od chłopa na bazarku, co mąki i kasze sprzedaje.
>
>> Pszenicę kupiłam w Allegro, niemiecką, w woreczkach do gotowania jak
>> ryż -
>> podobno super.
>
> A moczyć ją będziesz tak w tym woreczku?
Miała być super, więc niemiecka ;)
dziadek by się w grobie przewrócił : Kutia za Wiki tradycyjna potrawa
ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej
(obecnie występuje na Białostocczyźnie i na Dolnym Śląsku, przyrządzana
jest też przez Kresowian i ich potomków).
U mnie babcia z bydgoskiego zaakceptowała nową potrawę w wigilijnym menu
czyli kutię - tradycyjną potrawę z Wołynia, z którego pochodził dziadek.
A spotkali się w mieście spotkań, czyli we Wrocławiu.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2012-12-07 22:15:47
Temat: Re: Kutia.W dniu 2012-12-07 23:08, Ikselka pisze:
> Dnia 07 Dec 2012 20:53:06 GMT, tomjas napisał(a):
>
>> On Fri, 7 Dec 2012 21:37:56 +0100, Ikselka wrote:
>>> Jak robicie? Pszenica łuskana skąd?
>>>
>> A od pierwszego lepszego rolnika. Nie nada się? Jak kupujesz nabiał
>> u baby to poproś, żeby następnym razem przywiozła Ci pszenicę.
>
> "Moja" baba nie łuska. Ziarno pełne, owszem, od niej dostaję - do siania
> dla kotów.
>
To kup sobie pęczak w sklepie a nie od baby.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2012-12-07 22:17:07
Temat: Re: Kutia.Dnia Fri, 7 Dec 2012 23:09:55 +0100, Ikselka napisał(a):
> Dnia Fri, 07 Dec 2012 22:16:18 +0100, Qrczak napisał(a):
>
>> Dnia 2012-12-07 21:37, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>>> Jak robicie? Pszenica łuskana skąd?
>>
>> Od chłopa na bazarku, co mąki i kasze sprzedaje.
>
> No tak, to wiem, bo kupowałam, ale myślałam ze są też inne źródła, np
> jakieś sklepy?
>
>>
>>> Pszenicę kupiłam w Allegro, niemiecką, w woreczkach do gotowania jak ryż -
>>> podobno super.
>>
>> A moczyć ją będziesz tak w tym woreczku?
>>
>
> A otóż właśnie nie wymaga moczenia i to jest właśnie świetne - jakaś chyba
> ona spre-parowana jest :-)
...pewnie paraboidalna 333-)))
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2012-12-07 22:18:06
Temat: Re: Kutia.On Fri, 7 Dec 2012 23:08:07 +0100, Ikselka wrote:
> Dnia 07 Dec 2012 20:53:06 GMT, tomjas napisał(a):
>
>> On Fri, 7 Dec 2012 21:37:56 +0100, Ikselka wrote:
>>> Jak robicie? Pszenica łuskana skąd?
>>>
>> A od pierwszego lepszego rolnika. Nie nada się? Jak kupujesz nabiał
>> u baby to poproś, żeby następnym razem przywiozła Ci pszenicę.
>
> "Moja" baba nie łuska. Ziarno pełne, owszem, od niej dostaję - do siania
> dla kotów.
Znaczy co - trzyma ziarno w kłosach? Przecież z młockarni ziarno jest
pozbawione łuski.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2012-12-07 22:20:00
Temat: Re: Kutia.Dnia 2012-12-07 23:09, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
> Dnia Fri, 07 Dec 2012 22:16:18 +0100, Qrczak napisał(a):
>> Dnia 2012-12-07 21:37, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>>> Jak robicie? Pszenica łuskana skąd?
>>
>> Od chłopa na bazarku, co mąki i kasze sprzedaje.
>
> No tak, to wiem, bo kupowałam, ale myślałam ze są też inne źródła, np
> jakieś sklepy?
Tak. Na przykład allegro.pl
>>> Pszenicę kupiłam w Allegro, niemiecką, w woreczkach do gotowania jak ryż -
>>> podobno super.
>>
>> A moczyć ją będziesz tak w tym woreczku?
>
> A otóż właśnie nie wymaga moczenia i to jest właśnie świetne - jakaś chyba
> ona spre-parowana jest :-)
Rewelka. Prawie jak karp bez ości.
qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |