Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kutia.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kutia.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 32


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2012-12-07 20:37:56

Temat: Kutia.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jak robicie? Pszenica łuskana skąd?

Pszenicę kupiłam w Allegro, niemiecką, w woreczkach do gotowania jak ryż -
podobno super.
--
XL oczywiście klasyczny przepis znam, ale wszelkie ciekawe wariacje mile
widziane

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2012-12-07 20:53:06

Temat: Re: Kutia.
Od: tomjas <t...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 7 Dec 2012 21:37:56 +0100, Ikselka wrote:
> Jak robicie? Pszenica łuskana skąd?
>
A od pierwszego lepszego rolnika. Nie nada się? Jak kupujesz nabiał
u baby to poproś, żeby następnym razem przywiozła Ci pszenicę.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2012-12-07 21:16:18

Temat: Re: Kutia.
Od: Qrczak <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2012-12-07 21:37, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
> Jak robicie? Pszenica łuskana skąd?

Od chłopa na bazarku, co mąki i kasze sprzedaje.

> Pszenicę kupiłam w Allegro, niemiecką, w woreczkach do gotowania jak ryż -
> podobno super.

A moczyć ją będziesz tak w tym woreczku?

qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2012-12-07 22:08:07

Temat: Re: Kutia.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 07 Dec 2012 20:53:06 GMT, tomjas napisał(a):

> On Fri, 7 Dec 2012 21:37:56 +0100, Ikselka wrote:
>> Jak robicie? Pszenica łuskana skąd?
>>
> A od pierwszego lepszego rolnika. Nie nada się? Jak kupujesz nabiał
> u baby to poproś, żeby następnym razem przywiozła Ci pszenicę.

"Moja" baba nie łuska. Ziarno pełne, owszem, od niej dostaję - do siania
dla kotów.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2012-12-07 22:09:55

Temat: Re: Kutia.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 07 Dec 2012 22:16:18 +0100, Qrczak napisał(a):

> Dnia 2012-12-07 21:37, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>> Jak robicie? Pszenica łuskana skąd?
>
> Od chłopa na bazarku, co mąki i kasze sprzedaje.

No tak, to wiem, bo kupowałam, ale myślałam ze są też inne źródła, np
jakieś sklepy?

>
>> Pszenicę kupiłam w Allegro, niemiecką, w woreczkach do gotowania jak ryż -
>> podobno super.
>
> A moczyć ją będziesz tak w tym woreczku?
>

A otóż właśnie nie wymaga moczenia i to jest właśnie świetne - jakaś chyba
ona spre-parowana jest :-)


--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2012-12-07 22:11:14

Temat: Re: Kutia.
Od: Paulinka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-12-07 22:16, Qrczak pisze:
> Dnia 2012-12-07 21:37, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>> Jak robicie? Pszenica łuskana skąd?
>
> Od chłopa na bazarku, co mąki i kasze sprzedaje.
>
>> Pszenicę kupiłam w Allegro, niemiecką, w woreczkach do gotowania jak
>> ryż -
>> podobno super.
>
> A moczyć ją będziesz tak w tym woreczku?

Miała być super, więc niemiecka ;)

dziadek by się w grobie przewrócił : Kutia za Wiki tradycyjna potrawa
ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej
(obecnie występuje na Białostocczyźnie i na Dolnym Śląsku, przyrządzana
jest też przez Kresowian i ich potomków).

U mnie babcia z bydgoskiego zaakceptowała nową potrawę w wigilijnym menu
czyli kutię - tradycyjną potrawę z Wołynia, z którego pochodził dziadek.
A spotkali się w mieście spotkań, czyli we Wrocławiu.


--
Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2012-12-07 22:15:47

Temat: Re: Kutia.
Od: Paulinka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-12-07 23:08, Ikselka pisze:
> Dnia 07 Dec 2012 20:53:06 GMT, tomjas napisał(a):
>
>> On Fri, 7 Dec 2012 21:37:56 +0100, Ikselka wrote:
>>> Jak robicie? Pszenica łuskana skąd?
>>>
>> A od pierwszego lepszego rolnika. Nie nada się? Jak kupujesz nabiał
>> u baby to poproś, żeby następnym razem przywiozła Ci pszenicę.
>
> "Moja" baba nie łuska. Ziarno pełne, owszem, od niej dostaję - do siania
> dla kotów.
>

To kup sobie pęczak w sklepie a nie od baby.

--
Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2012-12-07 22:17:07

Temat: Re: Kutia.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 7 Dec 2012 23:09:55 +0100, Ikselka napisał(a):

> Dnia Fri, 07 Dec 2012 22:16:18 +0100, Qrczak napisał(a):
>
>> Dnia 2012-12-07 21:37, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>>> Jak robicie? Pszenica łuskana skąd?
>>
>> Od chłopa na bazarku, co mąki i kasze sprzedaje.
>
> No tak, to wiem, bo kupowałam, ale myślałam ze są też inne źródła, np
> jakieś sklepy?
>
>>
>>> Pszenicę kupiłam w Allegro, niemiecką, w woreczkach do gotowania jak ryż -
>>> podobno super.
>>
>> A moczyć ją będziesz tak w tym woreczku?
>>
>
> A otóż właśnie nie wymaga moczenia i to jest właśnie świetne - jakaś chyba
> ona spre-parowana jest :-)

...pewnie paraboidalna 333-)))
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2012-12-07 22:18:06

Temat: Re: Kutia.
Od: tomjas <t...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 7 Dec 2012 23:08:07 +0100, Ikselka wrote:
> Dnia 07 Dec 2012 20:53:06 GMT, tomjas napisał(a):
>
>> On Fri, 7 Dec 2012 21:37:56 +0100, Ikselka wrote:
>>> Jak robicie? Pszenica łuskana skąd?
>>>
>> A od pierwszego lepszego rolnika. Nie nada się? Jak kupujesz nabiał
>> u baby to poproś, żeby następnym razem przywiozła Ci pszenicę.
>
> "Moja" baba nie łuska. Ziarno pełne, owszem, od niej dostaję - do siania
> dla kotów.
Znaczy co - trzyma ziarno w kłosach? Przecież z młockarni ziarno jest
pozbawione łuski.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2012-12-07 22:20:00

Temat: Re: Kutia.
Od: Qrczak <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2012-12-07 23:09, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
> Dnia Fri, 07 Dec 2012 22:16:18 +0100, Qrczak napisał(a):
>> Dnia 2012-12-07 21:37, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>>> Jak robicie? Pszenica łuskana skąd?
>>
>> Od chłopa na bazarku, co mąki i kasze sprzedaje.
>
> No tak, to wiem, bo kupowałam, ale myślałam ze są też inne źródła, np
> jakieś sklepy?

Tak. Na przykład allegro.pl

>>> Pszenicę kupiłam w Allegro, niemiecką, w woreczkach do gotowania jak ryż -
>>> podobno super.
>>
>> A moczyć ją będziesz tak w tym woreczku?
>
> A otóż właśnie nie wymaga moczenia i to jest właśnie świetne - jakaś chyba
> ona spre-parowana jest :-)

Rewelka. Prawie jak karp bez ości.

qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pytanie o przepis na sos
[ot] No i po świątecznych wędzonkach
Łosoś marynowany.
Zapytanie o postęp cywilizacyjny
wędzona słonina paprykowa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »