« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2012-11-28 17:36:39
Temat: wędzona słonina paprykowaGdzie kupić dobrą wędzoną słoninę paprykową (przed wędzeniem marynowana w
ostrej papryce w proszku)?
kiedyś była prawie w każdym sklepie mięsnym. dziś to biały kruk, nie ma nic
lepszego do wódeczki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2012-11-28 17:41:49
Temat: Re: wędzona słonina paprykowa
Użytkownik "darkblue" <n...@n...pl> napisał w wiadomości
news:k95ief$qot$1@mx1.internetia.pl...
> Gdzie kupić dobrą wędzoną słoninę paprykową (przed wędzeniem marynowana w
> ostrej papryce w proszku)?
> kiedyś była prawie w każdym sklepie mięsnym. dziś to biały kruk, nie ma
> nic lepszego do wódeczki.
w węgierskiej budce na Starym Kleparzu miewają takie cymesy...
pozdr
Stefan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2012-11-28 20:15:15
Temat: Re: wędzona słonina paprykowaDnia Wed, 28 Nov 2012 18:36:39 +0100, darkblue napisał(a):
> Gdzie kupić dobrą wędzoną słoninę paprykową (przed wędzeniem marynowana w
> ostrej papryce w proszku)?
> kiedyś była prawie w każdym sklepie mięsnym. dziś to biały kruk, nie ma nic
> lepszego do wódeczki.
Do zeszłego roku kupowałam w Kielcach w sklepach mięsnych "U Bartosa".
Teraz znikła. Trza samemu chyba zrobić.
http://www.chefpaul.net/salo1.html
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2012-11-28 20:29:08
Temat: Re: wędzona słonina paprykowaDnia Wed, 28 Nov 2012 21:15:15 +0100, Ikselka napisał(a):
> http://www.chefpaul.net/salo1.html
To był przepis "szybki", a tutaj przepis tradycyjny:
http://tiny.pl/hkn8z
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2012-11-29 09:40:28
Temat: Re: wędzona słonina paprykowaAm 28.11.2012 18:36, schrieb darkblue:
> Gdzie kupić dobrą wędzoną słoninę paprykową (przed wędzeniem marynowana
> w ostrej papryce w proszku)?
> kiedyś była prawie w każdym sklepie mięsnym. dziś to biały kruk, nie ma
> nic lepszego do wódeczki.
W Berlinie jest parę sklepów, podchodzi?
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2012-11-30 21:59:25
Temat: Re: wędzona słonina paprykowaUżytkownik "Waldemar Krzok" <w...@z...fu-berlin.de> napisał w
wiadomości grup dyskusyjnych:a...@m...uni-berlin.de...
> W Berlinie jest parę sklepów, podchodzi?
> Waldek
smakowo przyjmuję, ze propozycja godna uwagi. ekonomicznie niekoniecznie :)
czuję, że będę musiał zrobić samodzielnie.
pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2012-12-02 14:49:22
Temat: Re: wędzona słonina paprykowaDnia Wed, 28 Nov 2012 21:29:08 +0100, Ikselka napisał(a):
> Dnia Wed, 28 Nov 2012 21:15:15 +0100, Ikselka napisał(a):
>
>> http://www.chefpaul.net/salo1.html
>
> To był przepis "szybki", a tutaj przepis tradycyjny:
> http://tiny.pl/hkn8z
Słonina już zasolona - siedzi w garnku, w lodówce. Dalej - wg przepisu:
http://www.kuron.com.pl/przepisy/art1637.html
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2012-12-03 11:59:18
Temat: Re: wędzona słonina paprykowa
Użytkownik "darkblue" <n...@n...pl> napisał w wiadomości
news:k95ief$qot$1@mx1.internetia.pl...
> Gdzie kupić dobrą wędzoną słoninę paprykową (przed wędzeniem marynowana w
> ostrej papryce w proszku)?
> kiedyś była prawie w każdym sklepie mięsnym. dziś to biały kruk, nie ma
> nic lepszego do wódeczki.
Najlepszą przyprawioną słoninę znam z Moskwy. Bardzo dobra z solą na ciepło
lub surowa na zimno.
Trzeba niestety zrobić samemu niestety nie znam żadnych przepisów. Trzeba
mieć wędzarnię by po natarciu przyprawami uwędzić.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |