« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2012-12-16 15:20:57
Temat: Potrawy świąteczne (zupa rybna, rolada z łososiem, galarety)Możecie polecić przepisy, a jeszcze lepiej linki do wersji ze zdjęciami,
następujących potraw świątecznych:
1/ zupa rybna (paprykowa/czerwona),
2/ rolada z łososiem, szpinakiem i serkiem fromage.
3/ dodatkowo mile widziane wasze wariacje na dobrą i lekką galaretę - wersja
z pstrągiem i druga z ozorami. U mnie w tym roku podjęliśmy decyzję, że
galareta będzie robiona z nóżek kurzych, a nie ze świńskich. Bedzie
delikatniejsza i zdrowsza.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2012-12-16 18:01:25
Temat: Re: Potrawy świąteczne (zupa rybna, rolada z łososiem, galarety)Dnia Sun, 16 Dec 2012 16:20:57 +0100, darkblue napisał(a):
> Możecie polecić przepisy, a jeszcze lepiej linki do wersji ze zdjęciami,
> następujących potraw świątecznych:
> 1/ zupa rybna (paprykowa/czerwona),
Wegierska zupa Halaszle:
http://www.palcelizac.pl/przepis/204/zupa_rybna_hala
szle/
Zupa rybna wg polskiej tradycji jest zupą czystą lub zabielaną, bez papryki
ani obcych "kolorów". Taki raczej bulion rybny, często z pulpecikami z
ryby. Słodkowodnej w dodatku.
> 2/ rolada z łososiem, szpinakiem i serkiem fromage.
> 3/ dodatkowo mile widziane wasze wariacje na dobrą i lekką galaretę - wersja
> z pstrągiem i druga z ozorami. U mnie w tym roku podjęliśmy decyzję, że
> galareta będzie robiona z nóżek kurzych, a nie ze świńskich. Bedzie
> delikatniejsza i zdrowsza.
Galaretę do ryb robi się z ryb, na jakże inaczej - i taką właśnie polecam
do pstrąga, bo smak w innej przecie zatraci :-)
Do ozorków - ewidentnie z nóżek świńskich.
Cóż, jam do wariacji nieskora, a niby zresztą czemu świńska galareta
miałaby być mniej zdrowa? - jeśli ją odtłuścisz, będzie baaaardzo... mniam
:-)
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2012-12-16 18:46:15
Temat: Re: Potrawy świąteczne (zupa rybna, rolada z łososiem, galarety)Dnia Sun, 16 Dec 2012 19:01:25 +0100, Ikselka napisał(a):
> Dnia Sun, 16 Dec 2012 16:20:57 +0100, darkblue napisał(a):
>
>> Możecie polecić przepisy, a jeszcze lepiej linki do wersji ze zdjęciami,
>> następujących potraw świątecznych:
>> 1/ zupa rybna (paprykowa/czerwona),
>
> Wegierska zupa Halaszle:
> http://www.palcelizac.pl/przepis/204/zupa_rybna_hala
szle/
> Zupa rybna wg polskiej tradycji jest zupą czystą lub zabielaną, bez papryki
> ani obcych "kolorów".
Upsss, z wyjątkiem szafranu - ten dodawano.
> Taki raczej bulion rybny, często z pulpecikami z
> ryby. Słodkowodnej w dodatku.
>
>> 2/ rolada z łososiem, szpinakiem i serkiem fromage.
>
>> 3/ dodatkowo mile widziane wasze wariacje na dobrą i lekką galaretę - wersja
>> z pstrągiem i druga z ozorami. U mnie w tym roku podjęliśmy decyzję, że
>> galareta będzie robiona z nóżek kurzych, a nie ze świńskich. Bedzie
>> delikatniejsza i zdrowsza.
>
> Galaretę do ryb robi się z ryb, na jakże inaczej - i taką właśnie polecam
> do pstrąga, bo smak w innej przecie zatraci :-)
> Do ozorków - ewidentnie z nóżek świńskich.
> Cóż, jam do wariacji nieskora, a niby zresztą czemu świńska galareta
> miałaby być mniej zdrowa? - jeśli ją odtłuścisz, będzie baaaardzo... mniam
> :-)
j.p.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2012-12-16 18:47:02
Temat: Re: Potrawy świąteczne (zupa rybna, rolada z łososiem, galarety)Dnia Sun, 16 Dec 2012 19:01:25 +0100, Ikselka napisał(a):
> Do ozorków - ewidentnie z nóżek świńskich.
Dodaję - ewentualnie cielęcych :-)
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |