« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-05-11 09:21:18
Temat: Dziwna grochowkaDzien dobry.
Ugotowalam najnormalniejsza na swiecie grochowke na boczku. Gdy ostygla na jej
powierzchni utworzyla sie galaretka... Bardzo mnie to zjawisko zdziwilo. Z
czego to moglo wyniknac? Jestem mocno zaintrygowana. Mozecie mi to wyjasnic?
Pozdrawiam,
Ania R.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-05-11 09:35:01
Temat: Re: Dziwna grochowkazamarzl Ci zgromadzony na powierzchni tluszcz - normalka
PS. pewnie masz w kuchni niezly ziab :-)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-11 09:41:28
Temat: Re: Dziwna grochowkaTak ze 22 stopni in plus...
To tego tluszczu az tyle? Niemozliwe... Ze dwa centymetry na pwowierzchni.
Pozdrowka,
Ania
> zamarzl Ci zgromadzony na powierzchni tluszcz - normalka
> PS. pewnie masz w kuchni niezly ziab :-)))
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-12 06:56:41
Temat: Re: Dziwna grochowka<a...@p...onet.pl> wrote:
> Dzien dobry.
>
> Ugotowalam najnormalniejsza na swiecie grochowke na boczku. Gdy ostygla na jej
> powierzchni utworzyla sie galaretka... Bardzo mnie to zjawisko zdziwilo. Z
> czego to moglo wyniknac? Jestem mocno zaintrygowana. Mozecie mi to wyjasnic?
>
Normalne zjawisko. Z tego samego co galareta z rosolu - z bialka.
Groch, jak wiekszosc straczkowych zawiera sporo bialka.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-12 14:37:32
Temat: Re: Dziwna grochowka
Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:1etadwc.10lcowyp8xvtsN%w...@t...com.pl...
> <a...@p...onet.pl> wrote:
>
> > Dzien dobry.
> >
> > Ugotowalam najnormalniejsza na swiecie grochowke na boczku. Gdy ostygla
na jej
> > powierzchni utworzyla sie galaretka... Bardzo mnie to zjawisko zdziwilo.
Z
> > czego to moglo wyniknac? Jestem mocno zaintrygowana. Mozecie mi to
wyjasnic?
> >
> Normalne zjawisko. Z tego samego co galareta z rosolu - z bialka.
> Groch, jak wiekszosc straczkowych zawiera sporo bialka.
Nie mogę się zgodzić,że to kwestia białka - dlaczego galaretę mięsną robi
się z golonki a nie szynki czy schabu?
To chodzi zdaje się o zawartość jakiś substancji kleistych, są przecież
kleje które robi się ze skór i kości (niestety...), z tą grochówką musi
chodzić o coś innego, ja robię grochówkę bez żadnego mięsa i żadne galaretki
się nie tworzą.
Nasi przetwórcy do mięs i wędlin dodają różne rzeczy, może do boczku
wędzonego dodają coś dla odpowiedniej konsystecji wyrobu i to przechodząc do
zupy po przestygnięciu tworzy galaretkę?
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-12 18:00:54
Temat: Re: Dziwna grochowkaBarbara <b...@p...onet.pl> wrote:
> Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisa":1etadwc.10lcowyp8xvtsN%w...@t...com.pl...
> > <a...@p...onet.pl> wrote:
> >
> > > Dzien dobry.
> > >
> > > Ugotowalam najnormalniejsza na swiecie grochowke na boczku. Gdy ostygla
> na jej
> > > powierzchni utworzyla sie galaretka... Bardzo mnie to zjawisko zdziwilo.
> Z
> > > czego to moglo wyniknac? Jestem mocno zaintrygowana. Mozecie mi to
> wyjasnic?
> > >
> > Normalne zjawisko. Z tego samego co galareta z rosolu - z bialka.
> > Groch, jak wiekszosc straczkowych zawiera sporo bialka.
>
> Nie mogę się zgodzić,że to kwestia bia"ka - dlaczego galaretę mięsną robi
> się z golonki a nie szynki czy schabu?
Galareta miesna zawiera zelatyne, ktora jest produktem hydrolizy bialka
-- kolagenu -- w wyniku gotowania. Kolagen jest glownym skladnikiem
tkanki lacznej, m.in. chrzastek, skory i tkanki lacznej kostnej, a malo
go w miesniach. Tak przynajmniej uczono mnie na lekcjach biologii w
szkole. Dlatego, gdy gotujesz czysta szynke, nie dostaniesz galarety,
golonka natomiast zawiera duzo tkanki lacznej.
Podejrzewam wiec, ze galaretka ktora powstaje ze stygnacej zupy
grochowej lub fasolowej tez powstaje z jakiegos shydrolizowanego bialka,
tyle ze roslinnego.
> To chodzi zdaje się o zawartość jakiś substancji kleistych, są przecież
> kleje które robi się ze skór i kości
Te kleje to po prostu gorzej oczyszczona zelatyna
> (niestety...)
Dlaczego niestety? Przeciez to rozsadne wykorzystanie niejadalnych
czesci zwierzat.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |