| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-05-20 16:42:30
Temat: Faszerowane pieczarkiPotrzebne są przede wszystkim duże pieczarki. Ja kupiłam takie, że 6
(słownie: sześć) sztuk ważyło prawie 80 dkg. Tylko trzy zmieściły mi się w
foremce do zapiekania :-), ale wystarczyły na dwie osoby.
Obrywamy grzybkom ogonki, zostawiamy kapelusze.
Myjemy je, osuszamy na ściereczce, układamy w natłuszczonej foremce i
przystępujemy do rzeczy najważniejszej, a mianowicie
FARSZ
(ilość na te 3 sztuki)
1 dużą cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju do stanu zeszklenia
15 dkg drobno pokrojonych boczniaków + pokrojone ogonki z pieczarek
dorzucamy do cebuli i smażymy jeszcze kilka minut, mieszając
W miseczce łączymy 2 duże łychy gęstej śmietany z 2 jajkami, dużą ilością
siekanej zielonej pietruszki, solą, grubo zmielonym czarnym pieprzem
(sporo), słodką mieloną papryka i szczyptą curry.
Do masy śmietanowej dodajemy ostygnięte tymczasem boczniaki, 2-3 plastry
mozarelli pokrojone w kostkę i tyle tartej bułki, żeby powstała gęsta, nie
lejąca się masa.
W każdy pieczarkowy kapelusz nakładamy łyżeczką tyle masy, żeby powstał
kopczyk i posypujemy go z wierzchu odrobiną tartej bułki. Wstawiamy do
piekarnika na ok. 35 min, wyjmujemy, na każdym kopczyku układamy plasterek
mozarelli i pieczemy jeszcze 5 min.
Ponieważ nie byłam bardzo głodna, to został mi kawałek pieczarki na drugi
dzień.
Był zwarty, znaczy trzymał się kupy, i pokrojony na plasterki był bardzo
smaczny na zimno z chlebem i odrobiną majonezu.
Mam nadzieję, że ktoś spróbuje i też będzie mu smakowało :-)
Pozdrowienia
ISIA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |