Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Faszerowany baklazan - potrawa grecka??

Grupy

Szukaj w grupach

 

Faszerowany baklazan - potrawa grecka??

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-01-20 11:07:27

Temat: Faszerowany baklazan - potrawa grecka??
Od: "Struś" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ostatnio znajomy jadl w greckiej restauracji faszerowanego baklazana pod
nazwa .... no wlasnie nie pamietal jaka ale miala to byc typowa grecka
potrawa. Czy wie ktos cos na ten temat? Za ewentualny przepis bylbym
wdzieczny. Na faszerowane cukinie, kabaczki i baklazany bylo kilka miesiecy
temu pare przepisow ale moze jest jakis specjalnie grecki.

Pzdr.
Struś

Ps. Mechcia z ciocia Krysia wracajcie!!!!!!!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-01-20 11:50:53

Temat: Re: Faszerowany baklazan - potrawa grecka??
Od: "Struś" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dzieki ale czy to ma cos wspolnego z grecja?


Pzdr.
Struś

Użytkownik "Rena" <r...@p...pl> napisał w wiadomości
news:a2eb0l$1kes$1@pingwin.acn.pl...
> faszerowane i inne baklazany sa na www.puszkkka.vege.pl
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-20 11:52:00

Temat: Re: Faszerowany baklazan - potrawa grecka??
Od: "Rena" <r...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

faszerowane i inne baklazany sa na www.puszkkka.vege.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-25 15:00:16

Temat: Re: Faszerowany baklazan - potrawa grecka??
Od: <r...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Ostatnio znajomy jadl w greckiej restauracji faszerowanego baklazana pod
> nazwa .... no wlasnie nie pamietal jaka ale miala to byc typowa grecka
> potrawa. Czy wie ktos cos na ten temat? Za ewentualny przepis bylbym
> wdzieczny. Na faszerowane cukinie, kabaczki i baklazany bylo kilka miesiecy
> temu pare przepisow ale moze jest jakis specjalnie grecki.
Faszerowane greckie potrawy to jemista ale dokladniej to sprobuj pod tym adresem
http://www.greekspider.com/greek_recipe/default.htm
J.


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-26 03:08:03

Temat: Re: Faszerowany baklazan - potrawa grecka??
Od: "Anna Sheridan" <a...@o...com.au> szukaj wiadomości tego autora


<r...@p...onet.pl> wrote in message
news:6269.00000bd6.3c5172ff@newsgate.onet.pl...
> > Ostatnio znajomy jadl w greckiej restauracji faszerowanego baklazana pod
> > nazwa .... no wlasnie nie pamietal jaka ale miala to byc typowa grecka
Nie pamietam, czy faszerowany, ale jadlam kiedys grecka potrawe z baklazana
co sie nazywala moussaka - moze rto to? Przepisu nie znam, ale nazwa to krok
blizej do znalezienia...
Ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-26 13:01:18

Temat: Re: Faszerowany baklazan - potrawa grecka??
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Struś" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a2eadu$sh5$1@news.tpi.pl...
> Ostatnio znajomy jadl w greckiej restauracji faszerowanego
baklazana pod
> nazwa .... no wlasnie nie pamietal jaka ale miala to byc typowa
grecka
> potrawa. Czy wie ktos cos na ten temat? Za ewentualny przepis
bylbym
> wdzieczny. Na faszerowane cukinie, kabaczki i baklazany bylo
kilka miesiecy
> temu pare przepisow ale moze jest jakis specjalnie grecki.
>
> Pzdr.
> Struś
>
> Ps. Mechcia z ciocia Krysia wracajcie!!!!!!!
>
> Melitsanes jemistes:
15dag masła, mała cebula, 40dag mielonej wołowiny, pęczek natki,
10 dag ryżu, 2 pomidory, szklanka soku pomidorowego (teraz
najlepiej puszka pomidorów), łyżeczka cukru. Bakłażanów tyle coby
dało się wykorzystać całe nadzienie. farsz usmażyć zaczynając od
cebuli z połową masła, dodać mięso
(starannie rozgnieść widelcem coby grud nie było), dalej garść
pietruszki, dodać ryż, pomidory bez zalewy soli i pieprzu. Nabić
bakłażany w 3/4 zatkać
końcówką i ułożyć w żaroodpornym naczyniu, Zalać zagotowaną zalewą
z dodatkiem 1/2 szkl wody i reszty masła zakryć porywką i piec 40
min (około)
pozdr. Alex

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-26 15:05:15

Temat: Re: Faszerowany baklazan - potrawa grecka??
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>> > Ostatnio znajomy jadl w greckiej restauracji faszerowanego baklazana pod
>> > nazwa .... no wlasnie nie pamietal jaka ale miala to byc typowa grecka
>Nie pamietam, czy faszerowany, ale jadlam kiedys grecka potrawe z baklazana
>co sie nazywala moussaka - moze rto to? Przepisu nie znam, ale nazwa to krok
>blizej do znalezienia...
>Ania
>

Musaka bardziej przypomina lasagne - zamiast platow makaronowych
jest baklazan czyli oberzyna. To nie to.

Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-26 15:14:48

Temat: Re: Faszerowany baklazan - potrawa grecka??
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>> temu pare przepisow ale moze jest jakis specjalnie grecki.
>>
>> Pzdr.
>> Stru?
>>
>> Ps. Mechcia z ciocia Krysia wracajcie!!!!!!!
>>
>> Melitsanes jemistes:
>15dag mas?a, ma?a cebula, 40dag mielonej wo?owiny, p?czek natki,
>10 dag ry?u, 2 pomidory, szklanka soku pomidorowego (teraz

>min (oko?o)
>pozdr. Alex


w temacie baklazana ale nie po grecku - jest u nas taka bardzo
fajna knajpa hinduska (slowo generyczne i niech mnie IzaCurry
poprawi...), gdzie jak jest wiecej ludzi to idziemy i zamawiamy
tzw bankiet tam na iles ludzi. Przystawek jest cos 6 czy 7 ijedna
znich jest nadziewany baklazan. wnetrze baklazana sie wyciaga,
kroi w kostke ale szybko, bo galgan czernieje nieapetycznie.
wnetrze w tym samym czasie posolic, odwrocic do gory nogami na
sitku niech obcieknie sok.

wracamy do zawartosci baklazana - dokac posekana grubo cebule,
podgotowanego, pokrojonego w kostke kartofelka, papryke. To
wszystko poddusic na sklaraowanym masle (tak chyba najlepiej) -
czyli ghee.
Pomieszac z ciekawymi przyprawami - turmerik, nieuchwytny cumim,
troche przypray curry ogolnowojskowej. otrawa nie jest ostra i
pikantna i taka, od ktorej trza nos w rekaw obcierac raz kolo
razu, raczej aromatyczna. Tym nadziac baklazany, ktore wypadaloby
posmarowac tym maslem i zapiec.

zrobilam jak w knajpie i mnie wyszly polowki baklaz. suche tam,
gdzie tluszcz nie dobiegl...onelubia wciagac tluszcz...

znaczy powinno byc (OT) bo nie jest to potrawa grecjanska, ALE
smaczna. a to, co Alex napisal to tez dobre :)

Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

popcorn ?
Ma ktoś program o nazwie STOŁÓWKA v.*.*
czy zrazy zawijane z wieprzowiny
Potrzebny przepis na ciasteczka z maszynki.......
Dla milosnikow kuchni chinskiej

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »