From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Faszerowany baklazan - potrawa grecka??
Date: Sat, 26 Jan 2002 15:14:48 +0000
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <l...@4...com>
References: <a2eadu$sh5$1@news.tpi.pl> <a2ubsr$bms$4@news.tpi.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
NNTP-Posting-Host: 127.0.0.1
Lines: 45
X-Authenticated-User: 4074246
X-Comments: This message was posted through Binaries.net
X-Comments2: IMPORTANT: Binaries.net does not condone, nor support, spam or any
illegal or copyrighted postings.
X-Report: Please report abuse to <a...@B...net>
Organization: Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION =
http://www.binaries.net
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!enews.s
gi.com!hammer.uoregon.edu!logbridge.uoregon.edu!nntp-relay.ihug.net!ihug.co.nz!
out.nntp.be!propagator-SanJose!in.nntp.be!corp-goliath.newsgroups.com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:93571
Ukryj nagłówki
>> temu pare przepisow ale moze jest jakis specjalnie grecki.
>>
>> Pzdr.
>> Stru?
>>
>> Ps. Mechcia z ciocia Krysia wracajcie!!!!!!!
>>
>> Melitsanes jemistes:
>15dag mas?a, ma?a cebula, 40dag mielonej wo?owiny, p?czek natki,
>10 dag ry?u, 2 pomidory, szklanka soku pomidorowego (teraz
>min (oko?o)
>pozdr. Alex
w temacie baklazana ale nie po grecku - jest u nas taka bardzo
fajna knajpa hinduska (slowo generyczne i niech mnie IzaCurry
poprawi...), gdzie jak jest wiecej ludzi to idziemy i zamawiamy
tzw bankiet tam na iles ludzi. Przystawek jest cos 6 czy 7 ijedna
znich jest nadziewany baklazan. wnetrze baklazana sie wyciaga,
kroi w kostke ale szybko, bo galgan czernieje nieapetycznie.
wnetrze w tym samym czasie posolic, odwrocic do gory nogami na
sitku niech obcieknie sok.
wracamy do zawartosci baklazana - dokac posekana grubo cebule,
podgotowanego, pokrojonego w kostke kartofelka, papryke. To
wszystko poddusic na sklaraowanym masle (tak chyba najlepiej) -
czyli ghee.
Pomieszac z ciekawymi przyprawami - turmerik, nieuchwytny cumim,
troche przypray curry ogolnowojskowej. otrawa nie jest ostra i
pikantna i taka, od ktorej trza nos w rekaw obcierac raz kolo
razu, raczej aromatyczna. Tym nadziac baklazany, ktore wypadaloby
posmarowac tym maslem i zapiec.
zrobilam jak w knajpie i mnie wyszly polowki baklaz. suche tam,
gdzie tluszcz nie dobiegl...onelubia wciagac tluszcz...
znaczy powinno byc (OT) bo nie jest to potrawa grecjanska, ALE
smaczna. a to, co Alex napisal to tez dobre :)
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
|