Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Faszerowany baklazan - potrawa grecka??
Date: Sat, 26 Jan 2002 14:01:18 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 32
Message-ID: <a2ubsr$bms$4@news.tpi.pl>
References: <a2eadu$sh5$1@news.tpi.pl>
Reply-To: Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl>
NNTP-Posting-Host: pb4.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1012052702 11996 213.76.33.4 (26 Jan 2002 13:45:02 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 26 Jan 2002 13:45:02 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:93564
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Struś" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a2eadu$sh5$1@news.tpi.pl...
> Ostatnio znajomy jadl w greckiej restauracji faszerowanego
baklazana pod
> nazwa .... no wlasnie nie pamietal jaka ale miala to byc typowa
grecka
> potrawa. Czy wie ktos cos na ten temat? Za ewentualny przepis
bylbym
> wdzieczny. Na faszerowane cukinie, kabaczki i baklazany bylo
kilka miesiecy
> temu pare przepisow ale moze jest jakis specjalnie grecki.
>
> Pzdr.
> Struś
>
> Ps. Mechcia z ciocia Krysia wracajcie!!!!!!!
>
> Melitsanes jemistes:
15dag masła, mała cebula, 40dag mielonej wołowiny, pęczek natki,
10 dag ryżu, 2 pomidory, szklanka soku pomidorowego (teraz
najlepiej puszka pomidorów), łyżeczka cukru. Bakłażanów tyle coby
dało się wykorzystać całe nadzienie. farsz usmażyć zaczynając od
cebuli z połową masła, dodać mięso
(starannie rozgnieść widelcem coby grud nie było), dalej garść
pietruszki, dodać ryż, pomidory bez zalewy soli i pieprzu. Nabić
bakłażany w 3/4 zatkać
końcówką i ułożyć w żaroodpornym naczyniu, Zalać zagotowaną zalewą
z dodatkiem 1/2 szkl wody i reszty masła zakryć porywką i piec 40
min (około)
pozdr. Alex
|