Data: 2002-01-26 13:01:18
Temat: Re: Faszerowany baklazan - potrawa grecka??
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Struś" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a2eadu$sh5$1@news.tpi.pl...
> Ostatnio znajomy jadl w greckiej restauracji faszerowanego
baklazana pod
> nazwa .... no wlasnie nie pamietal jaka ale miala to byc typowa
grecka
> potrawa. Czy wie ktos cos na ten temat? Za ewentualny przepis
bylbym
> wdzieczny. Na faszerowane cukinie, kabaczki i baklazany bylo
kilka miesiecy
> temu pare przepisow ale moze jest jakis specjalnie grecki.
>
> Pzdr.
> Struś
>
> Ps. Mechcia z ciocia Krysia wracajcie!!!!!!!
>
> Melitsanes jemistes:
15dag masła, mała cebula, 40dag mielonej wołowiny, pęczek natki,
10 dag ryżu, 2 pomidory, szklanka soku pomidorowego (teraz
najlepiej puszka pomidorów), łyżeczka cukru. Bakłażanów tyle coby
dało się wykorzystać całe nadzienie. farsz usmażyć zaczynając od
cebuli z połową masła, dodać mięso
(starannie rozgnieść widelcem coby grud nie było), dalej garść
pietruszki, dodać ryż, pomidory bez zalewy soli i pieprzu. Nabić
bakłażany w 3/4 zatkać
końcówką i ułożyć w żaroodpornym naczyniu, Zalać zagotowaną zalewą
z dodatkiem 1/2 szkl wody i reszty masła zakryć porywką i piec 40
min (około)
pozdr. Alex
|