« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-11-25 01:29:36
Temat: FaworkiFaworki
Zblizaja sie Swieta, wiec niezawodnie ktos zrobi faworki, ktore swietnie
sie przechowuja w suchym, chlodnym pomieszczeniu.
420 gr maki
3 lyzki kwasnej smietany
3 zoltka
1 jajko
3 lyzeczki masla
Polaczyc skladniki i wyrobic az jedwabiste, miekkie i gladziutkie.
Rozwalkowac cieniutko, ciac na pasy i przewijac, albo zrobic roze
faworkowe. Smazyc w glebokim tluszczu, przekladac na reczniki papierowe
do ostygniecia, posypac cukrem pudrem, gdy przestygna.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-11-25 09:44:30
Temat: Re: Faworki
"Magdalena Bassett" <m...@w...net> wrote in message
news:3A1F15FF.62498FE0@west.net...
> Faworki
> Zblizaja sie Swieta, wiec niezawodnie ktos zrobi faworki, ktore swietnie
> sie przechowuja w suchym, chlodnym pomieszczeniu.
FAWORKI II
1,75 szkl. maki
3 zoltka
jajko
pol lyzeczki sody oczyszczonej
pol szkl. smietany
lyzka alkoholu( rum, wodka itp)
szczypta soli
75 dkg smalcu do smazenia
cukier puder z cukrem waniliowym do posypania
Make przesiac, dodac zoltka, jajko, sode, alkohol i smietane, wyrabiamy
gladkie ciasto.
Z ciasta oddzielamy mniej wiecej cwiartke reszte przykrywamy miseczka. Te
cwiartke walkujemy jak najcieniej, bo od tego zalezy jakosc faworkow.
Walkujemy az ciasto bedzie wrecz...przezroczyste.Krajemy je wtedy w paski
szer.3 cm. Te paski z kolei dzielimy na ukosne kawalki dl. 8-12 cm (jak
wychodzi).W srodku robimy 2-3 cm naciecie wzdluz i przewijamy faworek przez
srodek tak aby polowa byla na lewa a polowa na prawa strone( to dla tych co
pierwszy raz:))))
Topimy smalec w szerokim plaskim rondlu( najlepiej nie wrzucac od razu
calego tluszczu). Smazenie rozpoczynamy dopiero wtedy , gdy rzucony maly
kawaleczek ciasta natychmiast zwija sie , rosnie i zolknie. Smazenie na nie
dosc rozgrzanym tluszczu powoduje , ze chrust przesiaka tluszczem.
Wyjmowac na warstwe papierowych serwetek do odsaczenia, po czym na polmisek
i posypujemy przez sitko cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Jola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |