Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Folia aluminiowa - pytanie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Folia aluminiowa - pytanie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-05-05 12:52:11

Temat: Folia aluminiowa - pytanie
Od: "Gaga" <g...@w...mtl.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czesc!
Jak to jest z folia aluminiowa?
Slyszalam, ze to nie wszystko jedno, z ktorej strony sie ja uzyje.
Zawsze mam dylemat, czy jak zapakuje cos w te folie strona blyszczaca
do potrawy to czy zatrzyma ona cieplo czy wprost przeciwnie....
Wyjasnijcie mi to prosze....

Zyta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-05-05 12:54:16

Temat: Re: Folia aluminiowa - pytanie
Od: "Ana" <a...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Coś w tym jest rzeczywiście, bo kiedyś zawinęłam mięso odwrotnie niż trzeba
i po półtorej godziny pieczenia dalej było surowe.
Tylko w którą to było stronę? ... Zupełnie nie pamiętam. (Co to ja miałam?
.. a, sklerozę!...)
--
Ania K.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-05 13:49:35

Temat: Re: Folia aluminiowa - pytanie
Od: Slavek <s...@u...net> szukaj wiadomości tego autora

Jesli blyszczacza strona na zewnatrz to cieplo bedzie odbijane i potrawa
bedzie sie bardzo powoli piekla, natomiast matowa strona na zewnatrz,
pozwoli na przenikanie ciepla do potrawy.
A tak nawiasem starac sie uzywac jak najmniej, aluminium to miedzy innymi
przyczyna choroby Alzheimera.

Slav



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-05 18:16:45

Temat: Re: Folia aluminiowa - pytanie
Od: "Feliks" <f...@p...net> szukaj wiadomości tego autora



Ana <a...@e...com.pl> wrote in message
news:8eug9r$2ram$1@news.ipartners.pl...
> Coś w tym jest rzeczywiście, bo kiedyś zawinęłam mięso odwrotnie niż
trzeba
> i po półtorej godziny pieczenia dalej było surowe.
> Tylko w którą to było stronę? ... Zupełnie nie pamiętam. (Co to ja miałam?
> .. a, sklerozę!...)
> --
> Ania K.
>
Nigdy sie nad tym nie zastanawialem.Wyciagam folie i pakuje w nia co trzeba
i zawsze wszystko jest OK, ale az wzialem folie i sprawdzilem . Reynold
pakuje swoja folie tak, ze blyszczaca strona jest na wierzchu a matowa pod
spodem.
F.
PS. Ja mam skleroze dotyczaca od ktorej strony obierac ogorek. Kroje go wiec
na pol i zaczynam od przecietej strony do konca.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-06 08:24:58

Temat: Odp: Folia aluminiowa - pytanie
Od: "krisklos" <k...@m...dmp.corp> szukaj wiadomości tego autora


> PS. Ja mam skleroze dotyczaca od ktorej strony obierac ogorek. Kroje go
wiec
> na pol i zaczynam od przecietej strony do konca.
>
Probowales to samo z folia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-08 14:00:49

Temat: Re: Folia aluminiowa - pytanie
Od: Antoni Goldstein <a...@z...mimuw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Slavek <s...@u...net> wstukal(a) pracowicie:
> Jesli blyszczacza strona na zewnatrz to cieplo bedzie odbijane i potrawa
> bedzie sie bardzo powoli piekla, natomiast matowa strona na zewnatrz,
> pozwoli na przenikanie ciepla do potrawy.
> A tak nawiasem starac sie uzywac jak najmniej, aluminium to miedzy innymi
> przyczyna choroby Alzheimera.

- nigdy nikt tego nie udowodnił - przyczyny Alzheimera są nadal nieznane, a
z pewnością w dużej mierze genetyczne. Z tego co wiem, teoria ta była o tyle
ciężka do przyjęcia, że aluminium w postaci metalicznej z przewodu
pokarmowego się za cholerę nie wchłania...
Ale to trochę NTG.

Antek Goldstein
--
___/___ : I Lecz nie martwimy się wcale, gdyż I
< 102 >======= I Pełna nadziei jest każda mysz. I
/o----d-----b---o\ : I I
\8oooooooooooo8/ : I_________________________________________(A.Sznaper
)_I

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-12 09:57:28

Temat: Re: Folia aluminiowa - pytanie
Od: Agnieszka Brzozowska <a...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora



Gaga napisał(a):

> Czesc!
> Jak to jest z folia aluminiowa?
> Slyszalam, ze to nie wszystko jedno, z ktorej strony sie ja uzyje.
> Zawsze mam dylemat, czy jak zapakuje cos w te folie strona blyszczaca
> do potrawy to czy zatrzyma ona cieplo czy wprost przeciwnie....
> Wyjasnijcie mi to prosze....
>
> Zyta

strona blyszczaca odbija cieplo i tak strona blyszczaca do gory zawijamy
jesli chowamy cos do lodowki, natomiast matowa pochlania cieplo i w ten
sposob zawijamy do piekarnika (
A

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

krokiety
Kucharza poszukuje do pracy spolecznej...
szynka w galarecie
Tutaj wszyscy zdrowi?
Zupa z rzodkiewek

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »