Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Fondue

Grupy

Szukaj w grupach

 

Fondue

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-08-13 19:20:05

Temat: Fondue
Od: "biedronka" <b...@b...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam

Mam nadzieje ze pytanie kieruje na odpowiednia grupe :) (jesli nie to
przepraszam)
Kieruje to pytanie do wszystkich tych ktorzy maja przyrzady do Fondue, lub
ktorzy sie na tym znaja :)
Chcialam takowy zestaw zakupic w celu sprezentowania parze mlodej :) i
dlatego nie chce zeby to byl jakis "bubel", tak wiec prosze o pomoc ...
... na co mam zwracac uwage przy zakupie?
Juz troszke rozgladalam sie za tym sprzetem po roznorakich marketach i jak
do tej pory ceny kłysza sie miedzy 150 - 300, (nie ukrywam ze wolalabym to
najtansze), tutaj od razu nasuwa sie pytanie dlaczego tak rozne ceny?, czy
to ma jakis wplyw na jakos wykonania potrawy? wszystkie zestawy zawieraly to
samo, czyli garnuszek, stojak, miseczki i widelczyki.
Bardzo prosze o porady i wskazowki.

Pozdrawiam
Ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-08-13 19:54:45

Temat: Re: Fondue
Od: "vefour" <v...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

1. musisz zdecydowac czy ma to byc naczynie do fondue miesnego czy serowego.
pierwsze jest z reguly ze stali, drugie z roznego rodzaju kamionki/ceramiki.
2. w stalowym fondue placisz glownie za jakosc stali, jej grubosc no i
design (przede wszystkim za design). W odroznieniu od patelni, grubosc nie
ma moim zdaniem zasadniczego znaczenia, to troche tak jak z cienkim wokiem -
sa tacy, ktorzy wola go od zeliwnego. Szybko sie nagrzewa, moze byc problem
z trzymaniem precyzjnym temperatury (tu wkladki termiczne sie przydaja).
Rozgladnij sie za czyms ladnym i jak jest drozsze niz 100 PLN, mozesz
kupowac. Oczywiscie w miare pewnym zakupem jest ktoras z uznanych firm, jak
alesi czy wmf, ale to na pewno co najmniej 300 PLN.
3. serowe, co ciekawe, trudniej dostac. Ja kupilem w wmf (okolo 300 PLN)
jest super.

v.






Użytkownik "biedronka" <b...@b...net.pl> napisał w wiadomości
news:ajbm4c$6e8$1@news2.tpi.pl...
> Witam
>
> Mam nadzieje ze pytanie kieruje na odpowiednia grupe :) (jesli nie to
> przepraszam)
> Kieruje to pytanie do wszystkich tych ktorzy maja przyrzady do Fondue, lub
> ktorzy sie na tym znaja :)
> Chcialam takowy zestaw zakupic w celu sprezentowania parze mlodej :) i
> dlatego nie chce zeby to byl jakis "bubel", tak wiec prosze o pomoc ...
> ... na co mam zwracac uwage przy zakupie?
> Juz troszke rozgladalam sie za tym sprzetem po roznorakich marketach i jak
> do tej pory ceny kłysza sie miedzy 150 - 300, (nie ukrywam ze wolalabym to
> najtansze), tutaj od razu nasuwa sie pytanie dlaczego tak rozne ceny?, czy
> to ma jakis wplyw na jakos wykonania potrawy? wszystkie zestawy zawieraly
to
> samo, czyli garnuszek, stojak, miseczki i widelczyki.
> Bardzo prosze o porady i wskazowki.
>
> Pozdrawiam
> Ania
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-13 20:32:57

Temat: Re: Fondue
Od: "biedronka" <b...@b...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

opsss no i porsze czegos sie dowiedzialam, co przyznam szczerze troszke mnie
zmartwilo :( dlaczego do serowych tylko kamionkowe czy ceramiczne? chodzi
tylko o walory smakowe? czy w metalowym nie mozna wykonac serowego fonue?
(bo ja tylko takowe widywalam) tzn jeden z nich byl metalowy emaliowany,
tylko ze nie zagladalam do wewnatrz i nie wyem czy emalia byla tylko
zewnetrzna czy obustronna, czy takie emaliowane sa ok?
Przepraszam za ta mase pytan, ale ... "kto pyta nie bladzi" :) po co mam
pytac pania z za lady, ktora wcisnie mi z pewnoscia to co ma na sklepie :(
acha i moze jakis sklepy z takowymi zestawami mieszczace sie w poznaniu?
(moze nawet istanieja hurtownie z detaliczna sprzedaza :))

pozdrawiam i bardzo dziekuje za odpowiedzi
ania

> 1. musisz zdecydowac czy ma to byc naczynie do fondue miesnego czy
serowego.
> pierwsze jest z reguly ze stali, drugie z roznego rodzaju
kamionki/ceramiki.
> 2. w stalowym fondue placisz glownie za jakosc stali, jej grubosc no i
> design (przede wszystkim za design). W odroznieniu od patelni, grubosc nie
> ma moim zdaniem zasadniczego znaczenia, to troche tak jak z cienkim
wokiem -
> sa tacy, ktorzy wola go od zeliwnego. Szybko sie nagrzewa, moze byc
problem
> z trzymaniem precyzjnym temperatury (tu wkladki termiczne sie przydaja).
> Rozgladnij sie za czyms ladnym i jak jest drozsze niz 100 PLN, mozesz
> kupowac. Oczywiscie w miare pewnym zakupem jest ktoras z uznanych firm,
jak
> alesi czy wmf, ale to na pewno co najmniej 300 PLN.
> 3. serowe, co ciekawe, trudniej dostac. Ja kupilem w wmf (okolo 300 PLN)
> jest super.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-14 06:32:20

Temat: Re: Fondue
Od: "Joanna Bałuszek" <j...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

> 3. serowe, co ciekawe, trudniej dostac. Ja kupilem w wmf (okolo 300 PLN)
> jest super.

hmmm mam serowe (i to przerabiamy :))) ), nigdy nie widzialam naczynia do
miesnego fondue. Jak i z czego robi sie miesne fondue?

pzdr
aska


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-14 06:49:25

Temat: Re: Fondue
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 14 Aug 2002 06:32:20 GMT, "Joanna Bałuszek"
<j...@b...pl> wrote:

>> 3. serowe, co ciekawe, trudniej dostac. Ja kupilem w wmf (okolo 300 PLN)
>> jest super.
>
>hmmm mam serowe (i to przerabiamy :))) ), nigdy nie widzialam naczynia do
>miesnego fondue. Jak i z czego robi sie miesne fondue?
>
>pzdr
>aska
>


w saganie olej, na patytku - poledwica w lalych kawalkach, przy
boku chleb, musztardy i inne takie do mazania miesa.
raczej jest sporo odmian fondue, ja znalazlam jakies strony,
gdzie bylo duzo roznych przedziwnych przepisow, (niekoniecznie
dziwnych = okropnych, raczej ciekawych i na pewno wartych
wyprobowania) wszystko w ramach rezultatow poszukiwania w guglu.
po ang te przepisy.

Trys
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-14 09:33:14

Temat: Re: Fondue
Od: "kudlata" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>> 3. serowe, co ciekawe, trudniej dostac. Ja kupilem w wmf (okolo 300 PLN)
>> jest super.
>
>hmmm mam serowe (i to przerabiamy :))) ), nigdy nie widzialam naczynia do
>miesnego fondue. Jak i z czego robi sie miesne fondue?
>
>pzdr
>aska
>
>Njalepiej z polędwicy wołowej. Ale może byc i wieprzowa... i ryba o scislym
mięsie...i drobiowe... i warzywne...
Krótko mówiąc do garnka wlewa sie olej albo rosol ( sa dwie szkoly
oczywiscie), mieso przygotowane surowe w malenkich kaskach obok, do tego sosy
rozniste. Garnek sie rozgrzewa na normalnym piecu ( kuchence), bo ten plomien
pod to tylko temperature ma trzymac, stawia na srodku stolu, kazdy biesiadnik
nadziewa miesko na widelki, wklada do oleju i smazy wedle uznania, potem sos,
no i konsumpcja. Uwazac trzeba na temperature oleju, bo jednak spada po pewnym
czasie i dobrze jest podgrac na kuchni. Ufff Qd
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-14 11:58:12

Temat: Re: Fondue
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 14 Aug 2002 11:33:14 +0200, "kudlata"
<k...@p...onet.pl> wrote:

>>> 3. serowe, co ciekawe, trudniej dostac. Ja kupilem w wmf (okolo 300 PLN)
>>> jest super.
>>
>>hmmm mam serowe (i to przerabiamy :))) ), nigdy nie widzialam naczynia do
>>miesnego fondue. Jak i z czego robi sie miesne fondue?
>>
>>pzdr
>>aska
>>
>>Njalepiej z pol?dwicy wo?owej. Ale mo?e byc i wieprzowa... i ryba o scislym
>mi?sie...i drobiowe... i warzywne...
>Krótko mówi?c do garnka wlewa sie olej albo rosol ( sa dwie szkoly
>oczywiscie), mieso przygotowane surowe w malenkich kaskach obok, do tego sosy
>rozniste. Garnek sie rozgrzewa na normalnym piecu ( kuchence), bo ten plomien
>pod to tylko temperature ma trzymac, stawia na srodku stolu, kazdy biesiadnik
>nadziewa miesko na widelki, wklada do oleju i smazy wedle uznania, potem sos,
>no i konsumpcja. Uwazac trzeba na temperature oleju, bo jednak spada po pewnym
>czasie i dobrze jest podgrac na kuchni. Ufff Qd



i jest wesola zabawa, bo nikt nie pamieta, ktory jest jego
patyk, poszkodowani - ofiary fondue - szukaja plastrow i pytaja
czy na jezyk mozna plaster, mniej doswiadczeni usiluja zmazac
olej z bialych bluzek/koszul, kawalki miesa utopione zaczynaja
"doirzewac" w oleju itp...najpierw trza sporo wypic zeby ludzie
sie nie pobili ;))))

Trys
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-14 14:57:19

Temat: Re: Fondue
Od: "vefour" <v...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

nie chodzi o walory smakowe. stalowe fondue jest z reguly dosc cienkie i
mocno sie nagrzewa, aby podgrzac olej (zwroc swoja droga uwage co jest
palnikiem - swieczki odpadaja, za slabe, niezle sa rozne pasty). W takim
fondue ser bedzie ci sie przypiekal. Emalia faktycznie moze pomoc, ale
zalezy to od garnka i jej jakosci - jak szukasz serowego i stalowego
zarazem, to imho musisz szukac czegos z grubymi sciankami (nie tylko dnem).
A i tak nie wiem jak to zadziala.

V.


Użytkownik "biedronka" <b...@b...net.pl> napisał w wiadomości
news:ajbqdg$m63$1@news.tpi.pl...
> opsss no i porsze czegos sie dowiedzialam, co przyznam szczerze troszke
mnie
> zmartwilo :( dlaczego do serowych tylko kamionkowe czy ceramiczne? chodzi
> tylko o walory smakowe? czy w metalowym nie mozna wykonac serowego fonue?
> (bo ja tylko takowe widywalam) tzn jeden z nich byl metalowy emaliowany,
> tylko ze nie zagladalam do wewnatrz i nie wyem czy emalia byla tylko
> zewnetrzna czy obustronna, czy takie emaliowane sa ok?
> Przepraszam za ta mase pytan, ale ... "kto pyta nie bladzi" :) po co mam
> pytac pania z za lady, ktora wcisnie mi z pewnoscia to co ma na sklepie :(
> acha i moze jakis sklepy z takowymi zestawami mieszczace sie w poznaniu?
> (moze nawet istanieja hurtownie z detaliczna sprzedaza :))
>
> pozdrawiam i bardzo dziekuje za odpowiedzi
> ania
>
> > 1. musisz zdecydowac czy ma to byc naczynie do fondue miesnego czy
> serowego.
> > pierwsze jest z reguly ze stali, drugie z roznego rodzaju
> kamionki/ceramiki.
> > 2. w stalowym fondue placisz glownie za jakosc stali, jej grubosc no i
> > design (przede wszystkim za design). W odroznieniu od patelni, grubosc
nie
> > ma moim zdaniem zasadniczego znaczenia, to troche tak jak z cienkim
> wokiem -
> > sa tacy, ktorzy wola go od zeliwnego. Szybko sie nagrzewa, moze byc
> problem
> > z trzymaniem precyzjnym temperatury (tu wkladki termiczne sie przydaja).
> > Rozgladnij sie za czyms ladnym i jak jest drozsze niz 100 PLN, mozesz
> > kupowac. Oczywiscie w miare pewnym zakupem jest ktoras z uznanych firm,
> jak
> > alesi czy wmf, ale to na pewno co najmniej 300 PLN.
> > 3. serowe, co ciekawe, trudniej dostac. Ja kupilem w wmf (okolo 300 PLN)
> > jest super.
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Bazylia w zamrażalniku?
weki ?
0.5kg maki pszennej graham
Kokosowy pie (paj) (P)
Re: Jaki przepis na golebia?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »