Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: "vefour" <v...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Fondue
Date: Wed, 14 Aug 2002 16:57:19 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 51
Message-ID: <ajdrel$klm$1@news.tpi.pl>
References: <ajbm4c$6e8$1@news2.tpi.pl> <ajbo5u$aqu$1@news2.tpi.pl>
<ajbqdg$m63$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pk197.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1029337368 21174 217.99.211.197 (14 Aug 2002 15:02:48 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 14 Aug 2002 15:02:48 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:120164
Ukryj nagłówki
nie chodzi o walory smakowe. stalowe fondue jest z reguly dosc cienkie i
mocno sie nagrzewa, aby podgrzac olej (zwroc swoja droga uwage co jest
palnikiem - swieczki odpadaja, za slabe, niezle sa rozne pasty). W takim
fondue ser bedzie ci sie przypiekal. Emalia faktycznie moze pomoc, ale
zalezy to od garnka i jej jakosci - jak szukasz serowego i stalowego
zarazem, to imho musisz szukac czegos z grubymi sciankami (nie tylko dnem).
A i tak nie wiem jak to zadziala.
V.
Użytkownik "biedronka" <b...@b...net.pl> napisał w wiadomości
news:ajbqdg$m63$1@news.tpi.pl...
> opsss no i porsze czegos sie dowiedzialam, co przyznam szczerze troszke
mnie
> zmartwilo :( dlaczego do serowych tylko kamionkowe czy ceramiczne? chodzi
> tylko o walory smakowe? czy w metalowym nie mozna wykonac serowego fonue?
> (bo ja tylko takowe widywalam) tzn jeden z nich byl metalowy emaliowany,
> tylko ze nie zagladalam do wewnatrz i nie wyem czy emalia byla tylko
> zewnetrzna czy obustronna, czy takie emaliowane sa ok?
> Przepraszam za ta mase pytan, ale ... "kto pyta nie bladzi" :) po co mam
> pytac pania z za lady, ktora wcisnie mi z pewnoscia to co ma na sklepie :(
> acha i moze jakis sklepy z takowymi zestawami mieszczace sie w poznaniu?
> (moze nawet istanieja hurtownie z detaliczna sprzedaza :))
>
> pozdrawiam i bardzo dziekuje za odpowiedzi
> ania
>
> > 1. musisz zdecydowac czy ma to byc naczynie do fondue miesnego czy
> serowego.
> > pierwsze jest z reguly ze stali, drugie z roznego rodzaju
> kamionki/ceramiki.
> > 2. w stalowym fondue placisz glownie za jakosc stali, jej grubosc no i
> > design (przede wszystkim za design). W odroznieniu od patelni, grubosc
nie
> > ma moim zdaniem zasadniczego znaczenia, to troche tak jak z cienkim
> wokiem -
> > sa tacy, ktorzy wola go od zeliwnego. Szybko sie nagrzewa, moze byc
> problem
> > z trzymaniem precyzjnym temperatury (tu wkladki termiczne sie przydaja).
> > Rozgladnij sie za czyms ladnym i jak jest drozsze niz 100 PLN, mozesz
> > kupowac. Oczywiscie w miare pewnym zakupem jest ktoras z uznanych firm,
> jak
> > alesi czy wmf, ale to na pewno co najmniej 300 PLN.
> > 3. serowe, co ciekawe, trudniej dostac. Ja kupilem w wmf (okolo 300 PLN)
> > jest super.
>
>
>
|