Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.intelink.pl!news.bipnet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "biedronka" <b...@b...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Fondue
Date: Tue, 13 Aug 2002 22:32:57 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <ajbqdg$m63$1@news.tpi.pl>
References: <ajbm4c$6e8$1@news2.tpi.pl> <ajbo5u$aqu$1@news2.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: c25-12.icpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1029270768 22723 62.21.25.12 (13 Aug 2002 20:32:48 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 13 Aug 2002 20:32:48 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:120058
Ukryj nagłówki
opsss no i porsze czegos sie dowiedzialam, co przyznam szczerze troszke mnie
zmartwilo :( dlaczego do serowych tylko kamionkowe czy ceramiczne? chodzi
tylko o walory smakowe? czy w metalowym nie mozna wykonac serowego fonue?
(bo ja tylko takowe widywalam) tzn jeden z nich byl metalowy emaliowany,
tylko ze nie zagladalam do wewnatrz i nie wyem czy emalia byla tylko
zewnetrzna czy obustronna, czy takie emaliowane sa ok?
Przepraszam za ta mase pytan, ale ... "kto pyta nie bladzi" :) po co mam
pytac pania z za lady, ktora wcisnie mi z pewnoscia to co ma na sklepie :(
acha i moze jakis sklepy z takowymi zestawami mieszczace sie w poznaniu?
(moze nawet istanieja hurtownie z detaliczna sprzedaza :))
pozdrawiam i bardzo dziekuje za odpowiedzi
ania
> 1. musisz zdecydowac czy ma to byc naczynie do fondue miesnego czy
serowego.
> pierwsze jest z reguly ze stali, drugie z roznego rodzaju
kamionki/ceramiki.
> 2. w stalowym fondue placisz glownie za jakosc stali, jej grubosc no i
> design (przede wszystkim za design). W odroznieniu od patelni, grubosc nie
> ma moim zdaniem zasadniczego znaczenia, to troche tak jak z cienkim
wokiem -
> sa tacy, ktorzy wola go od zeliwnego. Szybko sie nagrzewa, moze byc
problem
> z trzymaniem precyzjnym temperatury (tu wkladki termiczne sie przydaja).
> Rozgladnij sie za czyms ladnym i jak jest drozsze niz 100 PLN, mozesz
> kupowac. Oczywiscie w miare pewnym zakupem jest ktoras z uznanych firm,
jak
> alesi czy wmf, ale to na pewno co najmniej 300 PLN.
> 3. serowe, co ciekawe, trudniej dostac. Ja kupilem w wmf (okolo 300 PLN)
> jest super.
|