Data: 2002-08-13 20:32:57
Temat: Re: Fondue
Od: "biedronka" <b...@b...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
opsss no i porsze czegos sie dowiedzialam, co przyznam szczerze troszke mnie
zmartwilo :( dlaczego do serowych tylko kamionkowe czy ceramiczne? chodzi
tylko o walory smakowe? czy w metalowym nie mozna wykonac serowego fonue?
(bo ja tylko takowe widywalam) tzn jeden z nich byl metalowy emaliowany,
tylko ze nie zagladalam do wewnatrz i nie wyem czy emalia byla tylko
zewnetrzna czy obustronna, czy takie emaliowane sa ok?
Przepraszam za ta mase pytan, ale ... "kto pyta nie bladzi" :) po co mam
pytac pania z za lady, ktora wcisnie mi z pewnoscia to co ma na sklepie :(
acha i moze jakis sklepy z takowymi zestawami mieszczace sie w poznaniu?
(moze nawet istanieja hurtownie z detaliczna sprzedaza :))
pozdrawiam i bardzo dziekuje za odpowiedzi
ania
> 1. musisz zdecydowac czy ma to byc naczynie do fondue miesnego czy
serowego.
> pierwsze jest z reguly ze stali, drugie z roznego rodzaju
kamionki/ceramiki.
> 2. w stalowym fondue placisz glownie za jakosc stali, jej grubosc no i
> design (przede wszystkim za design). W odroznieniu od patelni, grubosc nie
> ma moim zdaniem zasadniczego znaczenia, to troche tak jak z cienkim
wokiem -
> sa tacy, ktorzy wola go od zeliwnego. Szybko sie nagrzewa, moze byc
problem
> z trzymaniem precyzjnym temperatury (tu wkladki termiczne sie przydaja).
> Rozgladnij sie za czyms ladnym i jak jest drozsze niz 100 PLN, mozesz
> kupowac. Oczywiscie w miare pewnym zakupem jest ktoras z uznanych firm,
jak
> alesi czy wmf, ale to na pewno co najmniej 300 PLN.
> 3. serowe, co ciekawe, trudniej dostac. Ja kupilem w wmf (okolo 300 PLN)
> jest super.
|