| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2010-06-17 14:56:32
Temat: GĘSTY ajerkoniak.Bardzo proszę o przepis, j.w.t. Kiedyś coś gdzieś Makłowicz, że niby mleko
plus śmietanka... A może ktoś ma własny przepis? Gęste ma być, jajkowe i
waniliowe. Żeby się do polewania lodów nadawało i nie spływało jak woda.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2010-06-17 15:26:46
Temat: Re: GĘSTY ajerkoniak.On 17 Cze, 16:56, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Bardzo prosz o przepis, j.w.t.
Oto przepis:
6 żółtek
35 dag cukru
375 g zagęszczonego mleka
1/4 l spirytusu
wanilia lub cukier wanilinowy
Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią na kogel-mogel, dodać mleko i cienką
nitką wlewać spirytus cały czas miksując.
Dla pewnej pożądanej gęstości proponuję dać mniej mleka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2010-06-17 17:27:01
Temat: Re: GĘSTY ajerkoniak.mal pisze:
> On 17 Cze, 16:56, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>> Bardzo prosz o przepis, j.w.t.
>
> Oto przepis:
>
> 6 żółtek
> 35 dag cukru
> 375 g zagęszczonego mleka
> 1/4 l spirytusu
> wanilia lub cukier wanilinowy
>
> Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią na kogel-mogel, dodać mleko i cienką
> nitką wlewać spirytus cały czas miksując.
>
> Dla pewnej pożądanej gęstości proponuję dać mniej mleka.
>
Mam takie głupie pytanie, ale na serio - czy spirytus zabije ewentualną
salmonellę? Chętnie bym sobie zrobiła taki ajerkoniak, ale trochę się
obawiam salmonelli.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2010-06-17 21:17:10
Temat: Re: GĘSTY ajerkoniak.On 17 Cze, 19:27, medea <X...@p...fm> wrote:
> Mam takie głupie pytanie, ale na serio - czy spirytus zabije ewentualną
> salmonellę?
Tego możesz być absolutnie pewna.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2010-06-18 05:55:46
Temat: Re: GĘSTY ajerkoniak.medea pisze:
> Mam takie głupie pytanie, ale na serio - czy spirytus zabije ewentualną
> salmonellę? Chętnie bym sobie zrobiła taki ajerkoniak, ale trochę się
> obawiam salmonelli.
Salmonella nie występuje w jajkach lecz tylko na skorupkach.
Ginie w temp. 40 st.
Wystarczy umyć wcześniej jajka w ciepłej wodzie i wytrzeć do sucha.
E.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2010-06-18 07:57:50
Temat: Re: GĘSTY ajerkoniak.E. wrote:
> medea pisze:
>
>> Mam takie głupie pytanie, ale na serio - czy spirytus zabije ewentualną
>> salmonellę? Chętnie bym sobie zrobiła taki ajerkoniak, ale trochę się
>> obawiam salmonelli.
>
> Salmonella nie występuje w jajkach lecz tylko na skorupkach.
> Ginie w temp. 40 st.
> Wystarczy umyć wcześniej jajka w ciepłej wodzie i wytrzeć do sucha.
> E.
Ja wrzucam do wrzątku na 30 sekund. Białko może się leciutko ściąć przy
samej skorupce, ale do ajerkoniaku to nieostotne.
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2010-06-18 09:28:05
Temat: Re: GĘSTY ajerkoniak.Dnia Fri, 18 Jun 2010 07:55:46 +0200, E. napisał(a):
> medea pisze:
>
>> Mam takie głupie pytanie, ale na serio - czy spirytus zabije ewentualną
>> salmonellę? Chętnie bym sobie zrobiła taki ajerkoniak, ale trochę się
>> obawiam salmonelli.
>
> Salmonella nie występuje w jajkach lecz tylko na skorupkach.
Nieprawda.
Jajka moga być zainfekowane wewnątrz, poprzez mikropękniecia skorupki
niewidoczne gołym okiem - jeśli tylko naruszona jest ciągłosć skorupki,
zawartość jajka może wypłynąć na zewnątrz choćby w mikroskopijnej ilości,
jajko jest całe zarażone - o ile oczywiście było zarażone na skorupce.
> Ginie w temp. 40 st.
Salmonella ginie dopiero w temp. 60 stopni i powyżej, natomiast NAJLEPIEJ
rozwija się w temp. 37-40 stopni.
> Wystarczy umyć wcześniej jajka w ciepłej wodzie i wytrzeć do sucha.
Piszesz rzeczy groźne w skutkach dla niezorientowanych, a to była kolejna z
nich.
Ciepla woda w kranie ma najwyżej 50 stopni, a ręki już w taką nie wsadzisz.
Jaja należy PARZYĆ we wrzątku, zanurzajac je całe na kilka sekund. Jaja
pęknięte lub w inny sposób podejrzane o zakażenie należy bezwzględnie
UGOTOWAĆ.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2010-06-18 09:28:27
Temat: Re: GĘSTY ajerkoniak.Dnia Fri, 18 Jun 2010 09:57:50 +0200, krys napisał(a):
> E. wrote:
>
>> medea pisze:
>>
>>> Mam takie głupie pytanie, ale na serio - czy spirytus zabije ewentualną
>>> salmonellę? Chętnie bym sobie zrobiła taki ajerkoniak, ale trochę się
>>> obawiam salmonelli.
>>
>> Salmonella nie występuje w jajkach lecz tylko na skorupkach.
>> Ginie w temp. 40 st.
>> Wystarczy umyć wcześniej jajka w ciepłej wodzie i wytrzeć do sucha.
>> E.
>
> Ja wrzucam do wrzątku na 30 sekund. Białko może się leciutko ściąć przy
> samej skorupce, ale do ajerkoniaku to nieostotne.
> J.
Oczywiście, bo bierze się żółtka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2010-06-18 12:31:48
Temat: Re: GĘSTY ajerkoniak.E. pisze:
> medea pisze:
>
>> Mam takie głupie pytanie, ale na serio - czy spirytus zabije
>> ewentualną salmonellę? Chętnie bym sobie zrobiła taki ajerkoniak, ale
>> trochę się obawiam salmonelli.
>
> Salmonella nie występuje w jajkach lecz tylko na skorupkach.
Bzdura i mit. Są różne rodzaje salmonelli - taka występująca na zewnątrz
i wewnętrzna, osiedlająca się właśnie w żółtkach jaj. Ta wewnętrzna
jest zresztą częstsza.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2010-06-18 12:34:13
Temat: Re: GĘSTY ajerkoniak.Ikselka pisze:
> Nieprawda.
Zgoda.
> Jajka moga być zainfekowane wewnątrz, poprzez mikropękniecia skorupki
> niewidoczne gołym okiem - jeśli tylko naruszona jest ciągłosć skorupki,
Z tego, co ja kiedyś czytałam, są różne rodzaje salmonelli po prostu. I
od jej rodzaju i "upodobań" zależy, gdzie występuje.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |