Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia GĘSTY ajerkoniak.

Grupy

Szukaj w grupach

 

GĘSTY ajerkoniak.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 11


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2010-06-17 14:56:32

Temat: GĘSTY ajerkoniak.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Bardzo proszę o przepis, j.w.t. Kiedyś coś gdzieś Makłowicz, że niby mleko
plus śmietanka... A może ktoś ma własny przepis? Gęste ma być, jajkowe i
waniliowe. Żeby się do polewania lodów nadawało i nie spływało jak woda.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2010-06-17 15:26:46

Temat: Re: GĘSTY ajerkoniak.
Od: mal <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 17 Cze, 16:56, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Bardzo prosz o przepis, j.w.t.

Oto przepis:

6 żółtek
35 dag cukru
375 g zagęszczonego mleka
1/4 l spirytusu
wanilia lub cukier wanilinowy

Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią na kogel-mogel, dodać mleko i cienką
nitką wlewać spirytus cały czas miksując.

Dla pewnej pożądanej gęstości proponuję dać mniej mleka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2010-06-17 17:27:01

Temat: Re: GĘSTY ajerkoniak.
Od: medea <X...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

mal pisze:
> On 17 Cze, 16:56, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>> Bardzo prosz o przepis, j.w.t.
>
> Oto przepis:
>
> 6 żółtek
> 35 dag cukru
> 375 g zagęszczonego mleka
> 1/4 l spirytusu
> wanilia lub cukier wanilinowy
>
> Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią na kogel-mogel, dodać mleko i cienką
> nitką wlewać spirytus cały czas miksując.
>
> Dla pewnej pożądanej gęstości proponuję dać mniej mleka.
>

Mam takie głupie pytanie, ale na serio - czy spirytus zabije ewentualną
salmonellę? Chętnie bym sobie zrobiła taki ajerkoniak, ale trochę się
obawiam salmonelli.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2010-06-17 21:17:10

Temat: Re: GĘSTY ajerkoniak.
Od: mal <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 17 Cze, 19:27, medea <X...@p...fm> wrote:

> Mam takie głupie pytanie, ale na serio - czy spirytus zabije ewentualną
> salmonellę?

Tego możesz być absolutnie pewna.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2010-06-18 05:55:46

Temat: Re: GĘSTY ajerkoniak.
Od: "E." <e...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

medea pisze:

> Mam takie głupie pytanie, ale na serio - czy spirytus zabije ewentualną
> salmonellę? Chętnie bym sobie zrobiła taki ajerkoniak, ale trochę się
> obawiam salmonelli.

Salmonella nie występuje w jajkach lecz tylko na skorupkach.
Ginie w temp. 40 st.
Wystarczy umyć wcześniej jajka w ciepłej wodzie i wytrzeć do sucha.
E.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2010-06-18 07:57:50

Temat: Re: GĘSTY ajerkoniak.
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

E. wrote:

> medea pisze:
>
>> Mam takie głupie pytanie, ale na serio - czy spirytus zabije ewentualną
>> salmonellę? Chętnie bym sobie zrobiła taki ajerkoniak, ale trochę się
>> obawiam salmonelli.
>
> Salmonella nie występuje w jajkach lecz tylko na skorupkach.
> Ginie w temp. 40 st.
> Wystarczy umyć wcześniej jajka w ciepłej wodzie i wytrzeć do sucha.
> E.

Ja wrzucam do wrzątku na 30 sekund. Białko może się leciutko ściąć przy
samej skorupce, ale do ajerkoniaku to nieostotne.
J.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2010-06-18 09:28:05

Temat: Re: GĘSTY ajerkoniak.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 18 Jun 2010 07:55:46 +0200, E. napisał(a):

> medea pisze:
>
>> Mam takie głupie pytanie, ale na serio - czy spirytus zabije ewentualną
>> salmonellę? Chętnie bym sobie zrobiła taki ajerkoniak, ale trochę się
>> obawiam salmonelli.
>
> Salmonella nie występuje w jajkach lecz tylko na skorupkach.

Nieprawda.
Jajka moga być zainfekowane wewnątrz, poprzez mikropękniecia skorupki
niewidoczne gołym okiem - jeśli tylko naruszona jest ciągłosć skorupki,
zawartość jajka może wypłynąć na zewnątrz choćby w mikroskopijnej ilości,
jajko jest całe zarażone - o ile oczywiście było zarażone na skorupce.

> Ginie w temp. 40 st.

Salmonella ginie dopiero w temp. 60 stopni i powyżej, natomiast NAJLEPIEJ
rozwija się w temp. 37-40 stopni.

> Wystarczy umyć wcześniej jajka w ciepłej wodzie i wytrzeć do sucha.


Piszesz rzeczy groźne w skutkach dla niezorientowanych, a to była kolejna z
nich.
Ciepla woda w kranie ma najwyżej 50 stopni, a ręki już w taką nie wsadzisz.
Jaja należy PARZYĆ we wrzątku, zanurzajac je całe na kilka sekund. Jaja
pęknięte lub w inny sposób podejrzane o zakażenie należy bezwzględnie
UGOTOWAĆ.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2010-06-18 09:28:27

Temat: Re: GĘSTY ajerkoniak.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 18 Jun 2010 09:57:50 +0200, krys napisał(a):

> E. wrote:
>
>> medea pisze:
>>
>>> Mam takie głupie pytanie, ale na serio - czy spirytus zabije ewentualną
>>> salmonellę? Chętnie bym sobie zrobiła taki ajerkoniak, ale trochę się
>>> obawiam salmonelli.
>>
>> Salmonella nie występuje w jajkach lecz tylko na skorupkach.
>> Ginie w temp. 40 st.
>> Wystarczy umyć wcześniej jajka w ciepłej wodzie i wytrzeć do sucha.
>> E.
>
> Ja wrzucam do wrzątku na 30 sekund. Białko może się leciutko ściąć przy
> samej skorupce, ale do ajerkoniaku to nieostotne.
> J.

Oczywiście, bo bierze się żółtka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2010-06-18 12:31:48

Temat: Re: GĘSTY ajerkoniak.
Od: medea <X...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

E. pisze:
> medea pisze:
>
>> Mam takie głupie pytanie, ale na serio - czy spirytus zabije
>> ewentualną salmonellę? Chętnie bym sobie zrobiła taki ajerkoniak, ale
>> trochę się obawiam salmonelli.
>
> Salmonella nie występuje w jajkach lecz tylko na skorupkach.

Bzdura i mit. Są różne rodzaje salmonelli - taka występująca na zewnątrz
i wewnętrzna, osiedlająca się właśnie w żółtkach jaj. Ta wewnętrzna
jest zresztą częstsza.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2010-06-18 12:34:13

Temat: Re: GĘSTY ajerkoniak.
Od: medea <X...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka pisze:

> Nieprawda.

Zgoda.

> Jajka moga być zainfekowane wewnątrz, poprzez mikropękniecia skorupki
> niewidoczne gołym okiem - jeśli tylko naruszona jest ciągłosć skorupki,

Z tego, co ja kiedyś czytałam, są różne rodzaje salmonelli po prostu. I
od jej rodzaju i "upodobań" zależy, gdzie występuje.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Co na tort?
Nie bądź taki... daj bezpłatne ogłoszenie na www.azela.pl (Towarzystwo Edukacji Niestacjonarnej) Prosimy!
Re: Ogórki kiszone a surówka
Kapusta młoda na zimę.
OBIAD

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »