Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia W WODZIE...

Grupy

Szukaj w grupach

 

W WODZIE...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 2


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2010-06-17 16:18:34

Temat: W WODZIE...
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Kąpiel wodną wymyślili ci, którzy chcieli otrzymać wyrób albo tylko
ogrzewany albo nie przypalony. W kąpieli wodnej gotuję ryż - mam specjalny
garnek jeszcze z lat 70. W kąpieli wodnej gotowałem mleko dopóki Maruda nie
zgubiła gwizdka. W kąpieli wodnej można rozpuszczać galaretkę, ubijać kremy
z masy jajowej na kremy czy lody. Kąpiel wodna łagodzi dopływ ciepła a tym
samym wydłuża czas w pobliżu krytycznych temperatur. Kąpiel wodną można
termostatować.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2010-06-17 16:44:03

Temat: Re: W WODZIE...
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 17 Jun 2010 18:18:34 +0200, Panslavista napisał(a):

> Kąpiel wodną wymyślili ci, którzy chcieli otrzymać wyrób albo tylko
> ogrzewany albo nie przypalony. W kąpieli wodnej gotuję ryż - mam specjalny
> garnek jeszcze z lat 70. W kąpieli wodnej gotowałem mleko dopóki Maruda nie
> zgubiła gwizdka. W kąpieli wodnej można rozpuszczać galaretkę, ubijać kremy
> z masy jajowej na kremy czy lody. Kąpiel wodna łagodzi dopływ ciepła a tym
> samym wydłuża czas w pobliżu krytycznych temperatur. Kąpiel wodną można
> termostatować.

Obywam się bez kąpieli wodnej - jak pisałam kwestia nieprzypalenia to tylko
kwestia wprawy w dopasowaniu minimalnego dopływu energii do garnka oraz
maksymalnej grubości dna garnka. Co nie znaczy, że nie polecam :-)

Latem gotuję na płycie elektrycznej - dla mnie idealna sprawa, bo można na
"połówce" podziałki dogotowac ryż bez przypalenia czy rozpuścić galaretkę,
ew. utrzymać temperaturę potrawy dla spóźnialskich.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

GĘSTY ajerkoniak.
Co na tort?
Nie bądź taki... daj bezpłatne ogłoszenie na www.azela.pl (Towarzystwo Edukacji Niestacjonarnej) Prosimy!
Re: Ogórki kiszone a surówka
Kapusta młoda na zimę.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »