« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-12-18 18:34:01
Temat: Gąski w srodku grudnia...Witam!
Jakby ktoś miał ochotę to w lesie pełno, przynajmniej w mojej okolicy.
Mam tego wielką reklamówe, już sie wszyscy najedli smażonych w panierce,
jutro może flaczki gąskowe... ale jeszcze trochę zostanie i trzeba
będzie chyba zamrozić na jakieś krokiety.
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-12-18 18:35:48
Temat: Re: Gąski w srodku grudnia...
"panta_rei" <j...@c...znajdzie> wrote in message
news:slrn.pl.eodnop.5a0.jak_jakas@chce-to.znajdzie..
.
> Witam!
>
> Jakby ktoś miał ochotę to w lesie pełno, przynajmniej w mojej okolicy.
> Mam tego wielką reklamówe, już sie wszyscy najedli smażonych w panierce,
> jutro może flaczki gąskowe... ale jeszcze trochę zostanie i trzeba
> będzie chyba zamrozić na jakieś krokiety.
Najlepsze marynowane i w kapuście kiszonej...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-12-18 18:53:25
Temat: Re: Gąski w srodku grudnia...panta_rei napisał(a):
> Witam!
>
> Jakby ktoś miał ochotę to w lesie pełno, przynajmniej w mojej okolicy.
> Mam tego wielką reklamówe, już sie wszyscy najedli smażonych w panierce,
> jutro może flaczki gąskowe... ale jeszcze trochę zostanie i trzeba
> będzie chyba zamrozić na jakieś krokiety.
Do końca listopada zbierałam :) Mam kilka litrowych słoików szarych
gąsek w sosie własnym. Używam do robienia kotletów (jak mielone) i
smażone na maśle z jajecznicą. Genialne są w occie, jak się lubi.
E.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-12-18 19:01:48
Temat: Re: Gąski w srodku grudnia...
"E." <e...@o...pl> wrote in message
news:em6nti$ucu$1@achot.icm.edu.pl...
> panta_rei napisał(a):
>> Witam!
>>
>> Jakby ktoś miał ochotę to w lesie pełno, przynajmniej w mojej okolicy.
>> Mam tego wielką reklamówe, już sie wszyscy najedli smażonych w panierce,
>> jutro może flaczki gąskowe... ale jeszcze trochę zostanie i trzeba
>> będzie chyba zamrozić na jakieś krokiety.
>
> Do końca listopada zbierałam :) Mam kilka litrowych słoików szarych gąsek
> w sosie własnym. Używam do robienia kotletów (jak mielone) i smażone na
> maśle z jajecznicą. Genialne są w occie, jak się lubi.
>
> E.
A jakie w kapuście - wystarczy zblanszować i dołożyć do słoja, garka
kamiennego, bańki czy beczki...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-12-18 21:25:41
Temat: Re: Gąski w srodku grudnia...Świadomie, albo i nie E. napisał(a):
> Do końca listopada zbierałam :) Mam kilka litrowych słoików szarych
> gąsek w sosie własnym. Używam do robienia kotletów (jak mielone) i
> smażone na maśle z jajecznicą. Genialne są w occie, jak się lubi.
hmmm, te "w sosie własnym" to jak... podsmażone i zapasteryzowane?
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-12-19 07:01:10
Temat: Re: Gąski w srodku grudnia...panta_rei napisał(a):
>> Do końca listopada zbierałam :) Mam kilka litrowych słoików szarych
>> gąsek w sosie własnym. Używam do robienia kotletów (jak mielone) i
>> smażone na maśle z jajecznicą. Genialne są w occie, jak się lubi.
>
> hmmm, te "w sosie własnym" to jak... podsmażone i zapasteryzowane?
Nie. Zagotowane (jakies 30 min.) w osolonej wodzie, wpakowane do słoja,
zalane wodą, w której się gotowały i pasteryzowane dwa razy po 1 godzinie.
Potem tylko otwierasz, wodę odlewasz a gąski albo na patelnię albo do
dalszej obróbki.
E.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-12-19 14:21:08
Temat: Re: Gąski w srodku grudnia...Świadomie, albo i nie E. napisał(a):
>> hmmm, te "w sosie własnym" to jak... podsmażone i zapasteryzowane?
>
> Nie. Zagotowane (jakies 30 min.) w osolonej wodzie, wpakowane do słoja,
> zalane wodą, w której się gotowały i pasteryzowane dwa razy po 1 godzinie.
> Potem tylko otwierasz, wodę odlewasz a gąski albo na patelnię albo do
> dalszej obróbki.
Dziękuje za wyjaśnienia.
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-12-19 15:13:16
Temat: Re: Gąski w srodku grudnia...panta_rei napisał(a):
> Dziękuje za wyjaśnienia.
Nie ma za co... swoją drogą tam pod Braniewem te gąski?
Eulalka, elblążanka z urodzenia, acz na gąski i rydze to na Kaszuby...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-12-20 21:18:01
Temat: Re: Gąski w srodku grudnia...Świadomie, albo i nie E. napisał(a):
> Nie ma za co... swoją drogą tam pod Braniewem te gąski?
Oczywiście, i to jakie, boczniaki niech sie schowają ;)
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |