Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ŚLEDZIE PANSLAVISTY CZYLI PO KOZACKU.

Grupy

Szukaj w grupach

 

ŚLEDZIE PANSLAVISTY CZYLI PO KOZACKU.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 3


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-12-18 10:58:05

Temat: ŚLEDZIE PANSLAVISTY CZYLI PO KOZACKU.
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Śledzie solone - duże ULIKI całe, lub tylko ogłowione ( nie śmieci
śledziowe jak matiesy czy moskaliki). w/g zapotrzebowania. Z braku ulików
mogą być matiesy, ale ze względu na delikatność okresy macerowania krótsze.

Cebula - dużo.
Cytryna - dość dużo
Liście laurowe
Ziele angielskie
Gorczyca biała.
Olej

Śledzie wypatroszyć, nie zdejmować skóry!!!, wymoczyć - kilka razy
zmieniając wodę, świeże na odwrót nasolić, ale nie za dużo. Po ustaleniu
właściwego zasolenia - odciąć ogon i płetwy, można pokroić na dzwonka lub
połówki, te ostatnie oddzielić od kręgosłupa wyjmując ości.
W dużym naczyniu - ganek emaliowany np. brytfanna ułożyć warstwę
plastrów cebuli, układać śledzie okładając z obu stron plasterkami cytryny i
posypując przyprawami (te w całości), później znowu warstwa cebuli, aż do
wypełnienia. Na wierzchu cebula.
Tak ułożoną zawartość przykryć pokrywą i wynieść do chłodu (lub wstawić
do chłodziarki. Na drugi dzień wszystko wysypać na miskę lub jeszcze lepiej
układać w drugim naczyniu zdejmując warstwę po warstwie i odwracając śledzie
bacząc, aby cytryna przylegała do śledzi (spowoduje kruchośc mięsa śledzi).
Robić to dwa do czterech razy. Za ostatnim razem układać jak wyżej -
skrapiając olejem. Na koniec nalać olej, aż przykryje zawartość.
Postawić, niech się pomaceruje ze dwa - trzy dni.
Podaje się ze świeżym chlebem. Można do wódki czystej dobrze
schłodzonej, jako samodzielne danie, lub jako przystawkę


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-12-19 01:24:29

Temat: Re: ŚLEDZIE PANSLAVISTY CZYLI PO KOZACKU.
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 18 Dec 2006 11:58:05 +0100, "Panslavista" <p...@w...pl>
wrote:

>Śledzie solone - duże ULIKI całe, lub tylko ogłowione ( nie śmieci
>śledziowe jak matiesy czy moskaliki). w/g zapotrzebowania. Z braku ulików
>mogą być matiesy, ale ze względu na delikatność okresy macerowania krótsze.
>
>Cebula - dużo.
>Cytryna - dość dużo
>Liście laurowe
>Ziele angielskie
>Gorczyca biała.
>Olej

Panslawisto, cos ci sie pokroliczkowalo...

Do oleju to wlasnie matiasy (tluste, wypasione...). Uliki sa chude - w
oleju wychodza jak wior, nadaja sie do octu (bo jakby taki matias
octem nasiakl to mialby smak gabki w occie moczonej)!

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-12-19 02:19:51

Temat: Re: ŚLEDZIE PANSLAVISTY CZYLI PO KOZACKU.
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> wrote in message
news:458734ae.9537894@news.tpi.pl...

> Panslawisto, cos ci sie pokroliczkowalo...

Uliki to duże dorodne śledzie, matiesy to młode i jeszcze nie wyrośniete
sledzie, bardzo tłuste, mniejsze od ulików. No i moskaliki - drobne
śledziki...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

JESZCZE MAM CIERPLIWOSC.
Gotowanie w kuchence mikrofalowej
śledzie po sułtańsku
Ciasteczka Kruszyny - przetrzymanie surowego ciasta w lodówce
skasowane pliki 1

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »