Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: ŚLEDZIE PANSLAVISTY CZYLI PO KOZACKU.
Date: Mon, 18 Dec 2006 11:58:05 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 30
Message-ID: <em5sg2$9pc$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abcd114.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1166439746 10028 83.6.219.114 (18 Dec 2006 11:02:26 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 18 Dec 2006 11:02:26 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Antivirus: avast! (VPS 0659-1, 2006-12-16), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:286116
Ukryj nagłówki
Śledzie solone - duże ULIKI całe, lub tylko ogłowione ( nie śmieci
śledziowe jak matiesy czy moskaliki). w/g zapotrzebowania. Z braku ulików
mogą być matiesy, ale ze względu na delikatność okresy macerowania krótsze.
Cebula - dużo.
Cytryna - dość dużo
Liście laurowe
Ziele angielskie
Gorczyca biała.
Olej
Śledzie wypatroszyć, nie zdejmować skóry!!!, wymoczyć - kilka razy
zmieniając wodę, świeże na odwrót nasolić, ale nie za dużo. Po ustaleniu
właściwego zasolenia - odciąć ogon i płetwy, można pokroić na dzwonka lub
połówki, te ostatnie oddzielić od kręgosłupa wyjmując ości.
W dużym naczyniu - ganek emaliowany np. brytfanna ułożyć warstwę
plastrów cebuli, układać śledzie okładając z obu stron plasterkami cytryny i
posypując przyprawami (te w całości), później znowu warstwa cebuli, aż do
wypełnienia. Na wierzchu cebula.
Tak ułożoną zawartość przykryć pokrywą i wynieść do chłodu (lub wstawić
do chłodziarki. Na drugi dzień wszystko wysypać na miskę lub jeszcze lepiej
układać w drugim naczyniu zdejmując warstwę po warstwie i odwracając śledzie
bacząc, aby cytryna przylegała do śledzi (spowoduje kruchośc mięsa śledzi).
Robić to dwa do czterech razy. Za ostatnim razem układać jak wyżej -
skrapiając olejem. Na koniec nalać olej, aż przykryje zawartość.
Postawić, niech się pomaceruje ze dwa - trzy dni.
Podaje się ze świeżym chlebem. Można do wódki czystej dobrze
schłodzonej, jako samodzielne danie, lub jako przystawkę
|