| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2011-01-29 08:21:43
Temat: Re: Gdzie kupić formę do wypiekania chleba?> Dnia Fri, 28 Jan 2011 23:15:25 +0100, Marek napisał(a):
>
> > Zerknij tu:
> >
> > http://www.aledobre.pl/6392,Forma_do_chleba_La_Forme
_Plus_30_cm_Kaiser.html
> >
> > Nawet taniej - 199zł. Jednakże widać, że to ździerstwo skoro mała jest 10x
> > tańsza... Coś takiego mi się właśnie marzy... Potrzebuję 4 szt. a to dałoby
> > 800zł.... Chore!
>
> Cooo? Tyle forsy za jedną foremkę? To już lepiej w ramach tej kwoty do
> końca życia kupować aluminiowe jednorazówki, polecam, korzystam bardzo
> często, wręcz stale. I mycia nie ma. W Makro np wszelkie kalibry i
> rozmiary, za grosze, za 200 zł będziesz miał cały ich wór. Nawet do
> galarety takich form używam, pięknie z nich ona wychodzi, wystarczy
> odwrócić.
Zgadzam się ....tyle kasy za formę to niepoważne!!
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2011-01-29 15:34:48
Temat: Re: Gdzie kupić formę do wypiekania chleba?> Witam,
>
> Pozornie banalny problem a jednak trudno go rozwiązać. Szukam formy, którą
> mógłbym zastosować do wypieków chleba żytniego pełnoziarnistego (czyli nie
> pozwalającego się formować ponoć - nie ryzykowałem więc nigdy) o wadze
> 1-1.5kg. Trenowałem wypieki na standardowych formach i już wiem czego nie
> chcę. Z pewnością nie chcę form z giętej blachy gdyż jeśli ciasto dostanie
> się w zakamarki to chleba nie wyciągnę. Wykładania papierem formy też nie
> chcę. Kontrolnie kupiłem formę taką jak tu:
>
> http://allegro.pl/forma-do-pieczenia-pasztet-blacha-
piaskowe-9529-i1415323093.html
>
> i okazała się rewelacyjna jednakże zbyt niska. Tak więc forma powinna być z
> tłoczonej blachy i bez żadnych miśków, kwiatków i innych frezów itp. Gdyby
> ta forma miała 10cm głębokości to idealnie spełniłaby moje oczekiwania.
> Naczynia gliniane takie jak tu:
>
> http://allegro.pl/garnek-rzymski-do-pieczenia-chleba
-podluzny-i1418466912.html
>
> są drogie, tłukliwe, zajmują dużo miejsca i sceptycznie do nich podchodzę.
> Ponoć skórka chleba wypieczonego w nich jest chrupiąca itp. Szczerze mówiąc
> ze zwykłej blachy też... o ile nie zostawimy w niej chleba do ostygnięcia -
> wtedy katastrofa gwarantowana.
>
> Czy macie jakieś sugestie gdzie można coś fajnego kupić do powyższego celu?
Myślę,że trzeba spróbować w sklepach gospodarstwa domowego, sklepy internetowe a
może w Ikei :)
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2011-01-30 18:46:15
Temat: Re: Gdzie kupić formę do wypiekania chleba?Dnia Sat, 29 Jan 2011 09:21:43 +0100, l...@o...pl napisał(a):
> Zgadzam się ....tyle kasy za formę to niepoważne!!
Po prostu tutaj cena nie ma uzasadnienia absolutnie w niczym.
Owszem, są rzeczy, za które warto zapłacić dużo-dużo. Dla mnie był to zakup
robota do mieszania ciasta, bo sporo piekę, gotuję itp, a nie mam siły
gnieść ręcznie.
Pralka, lodówka, zmywarka - tak. Bo one mnie bezpośrednio ODCIĄŻAJĄ. Tu
warto wydać kasę na dobry sprzęt, choć też bez cudowania. nawet gdybym
wygrała w Totka, to nadal pralka czy lodówka nie będa dla mnie warte
wiecej, niż 1500-3000 złotych. To i tak za dużo, uważam, bo przecież nie są
tyle warte.
Dlatego nie wydam 200 zł na byle foremkę czy patelnię - forma to tylko
forma, patelnia to tylko patelnia, choćby była ze złotym logo Mennicy
Państwowej na dnie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2011-01-30 18:48:51
Temat: Re: Gdzie kupić formę do wypiekania chleba?Dnia Sat, 29 Jan 2011 16:34:48 +0100, ala napisał(a):
> Myślę,że trzeba spróbować w sklepach gospodarstwa domowego, sklepy internetowe a
> może w Ikei :)
A Makro widziałam dosyć fajne, grube, aluminiowe formy, spore keksówki.
Cena ok. 30-40 zł za sztukę. Nadałyby się Wątkodawcy na pewno. Ja nie
kupiłam, bo jednak wolę jednorazówki; za 40 zł mam ich z 50 i nie muszę myć
- nienawidzę mycia form po wypiekach!
:-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2011-01-31 09:33:43
Temat: Re: Gdzie kupić formę do wypiekania chleba?Dnia Sun, 30 Jan 2011 19:48:51 +0100, Ikselka napisał(a):
> A Makro widziałam dosyć fajne, grube, aluminiowe formy, spore keksówki.
> Cena ok. 30-40 zł za sztukę. Nadałyby się Wątkodawcy na pewno. Ja nie
> kupiłam, bo jednak wolę jednorazówki; za 40 zł mam ich z 50 i nie muszę myć
> - nienawidzę mycia form po wypiekach!
> :-)
W zasadzie nie pomyślałem o jednorazówkach :-) Zajadę do Makro i kupię coś
na próbę.
Jak wspomniałem, uzywam formy nieco mniejszej niż ta za 200zł, która
kosztowała 24zł. No i przyznam Ci się, że nigdy jej nie myję bo nie ma z
czego jej myć. Podobnie jest w automatach do chleba: te formy po wypieku są
może trochę czasem zapylone. Wystarczy przetrzeć.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2011-01-31 09:35:51
Temat: Re: Gdzie kupić formę do wypiekania chleba?Dnia Sat, 29 Jan 2011 00:36:41 +0100, Ikselka napisał(a):
> Cooo? Tyle forsy za jedną foremkę?
Nawet gdybym w totka wygrał to nie wydam tyle kasy na formę gdyż to jawne
wyłudzanie kasy. Tłoczona blaszka tyle kosztować nie może.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2011-02-01 13:35:38
Temat: Re: Gdzie kupić formę do wypiekania chleba?Dnia Mon, 31 Jan 2011 10:35:51 +0100, Marek napisał(a):
> Dnia Sat, 29 Jan 2011 00:36:41 +0100, Ikselka napisał(a):
>
>
>> Cooo? Tyle forsy za jedną foremkę?
>
> Nawet gdybym w totka wygrał to nie wydam tyle kasy na formę gdyż to jawne
> wyłudzanie kasy. Tłoczona blaszka tyle kosztować nie może.
Tłoczona czy gięta - żadna nie może. Tzn takie ceny nie mają uzasadnienia.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2011-02-01 14:10:06
Temat: Re: Gdzie kupić formę do wypiekania chleba?Dnia Tue, 1 Feb 2011 14:35:38 +0100, Ikselka napisał(a):
> Dnia Mon, 31 Jan 2011 10:35:51 +0100, Marek napisał(a):
>
>> Dnia Sat, 29 Jan 2011 00:36:41 +0100, Ikselka napisał(a):
>>
>>
>>> Cooo? Tyle forsy za jedną foremkę?
>>
>> Nawet gdybym w totka wygrał to nie wydam tyle kasy na formę gdyż to jawne
>> wyłudzanie kasy. Tłoczona blaszka tyle kosztować nie może.
>
> Tłoczona czy gięta - żadna nie może. Tzn takie ceny nie mają uzasadnienia.
Wczoraj byłem w Ikei i ... dostałem tłoczoną formę do chleba (czyli niczym
smarować nie trzeba, myć też nie, chleb sam wychodzi) o długości miski
30cm, pojemności 2l. Zapłaciłem 20zł :-D Niestety dość wąska - typowa
keksówka. Spróbuję jeszcze Makro odwiedzić.
Tak na marginesie: postąpiłem jak zaleciłaś, posmarowałem blachę (gietą)
olejem, obsypałem mąką. Faktycznie chleb wyszedł dużo łatwiej - tylko 2
minuty mozoliłem się a nie 10 minut :-D Podczas wyrastania ciasta w formie
ta warstwa jest częściowo usuwana więc przypuszczam, że dlatego nie jest
tak skuteczna. Gdybym chcleb pszenny robił, to pewnie mógłby wyrastać bez
formy. Przy formach tłoczonych, które nie mają zakamarków ten problem
znika. Ponadto chyba trafiłem na lepsze powłoki gdyż chcleb do nich nie
przywiera więc myć nie ma potrzeby. Możesz w ten sposób uniknąć kupowania
jednorazówek - zawsze jakaś oszczędność :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2011-02-01 23:12:30
Temat: Re: Gdzie kupić formę do wypiekania chleba?Dnia Tue, 1 Feb 2011 15:10:06 +0100, Marek napisał(a):
> Wczoraj byłem w Ikei i ... dostałem tłoczoną formę do chleba (czyli niczym
> smarować nie trzeba, myć też nie, chleb sam wychodzi) o długości miski
> 30cm, pojemności 2l. Zapłaciłem 20zł :-D Niestety dość wąska - typowa
> keksówka. Spróbuję jeszcze Makro odwiedzić.
No i dobrze, popróbuj piec w jednorzówkach, przewiduję, że przy nich
zostaniesz :-)
>
> Tak na marginesie: postąpiłem jak zaleciłaś, posmarowałem blachę (gietą)
> olejem, obsypałem mąką. Faktycznie chleb wyszedł dużo łatwiej - tylko 2
> minuty mozoliłem się a nie 10 minut :-D
Bo to trzeba własnie ze 2 minuty odczekać po wyjęciu, potem niemal sam
wychodzi.
> Podczas wyrastania ciasta w formie
> ta warstwa jest częściowo usuwana więc przypuszczam, że dlatego nie jest
> tak skuteczna. Gdybym chcleb pszenny robił, to pewnie mógłby wyrastać bez
> formy. Przy formach tłoczonych, które nie mają zakamarków ten problem
> znika. Ponadto chyba trafiłem na lepsze powłoki gdyż chcleb do nich nie
> przywiera więc myć nie ma potrzeby. Możesz w ten sposób uniknąć kupowania
> jednorazówek - zawsze jakaś oszczędność :-)
Ech, juz bardziej mi chodzi o wygodę. No i więcej zastosowań - np świetnie
się w jednorazówkach "alu" studzi galaretę - łatwo z nich ona wychodzi po
obróceniu do góry dnem i ładny kształt batona otrzymuje, łatwo i ładnie się
ją porcjuje na półmisek, kiedy ma taki kształt.
Używam też jednorazówek do pieczenia pasztetu, klopsa itp.
Wszystko powyższe można w nich też zamrażać, bez wyjmowania. Po rozmrożeniu
tylko podpiekam w tej samej formie i jest jak świeżo zrobione.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2011-02-02 10:26:27
Temat: Re: Gdzie kupić formę do wypiekania chleba?Dnia Wed, 2 Feb 2011 00:12:30 +0100, Ikselka napisał(a):
> Bo to trzeba własnie ze 2 minuty odczekać po wyjęciu, potem niemal sam
> wychodzi.
Wiem, że trzeba. Po tym czasie chleb trochę zmniejsza swoją objętość. Te 2
minuty walki nastąpiły po tym okresie. Czasem piekę po 2, 3 chleby dla
rodziny - rozsmakowali się :-) Drugi zdąży się zaparzyć w tym czasie gdy
walczę z pierwszym. Przy formie tłoczonej żadnej walki nie ma, nie trzeba
smarować jej niczym i myć (jak wspominałem). Nie trzeba nawet czekać na
ostygnięcie - chleb da się wyjąć natychmiast - sam wypada. Sporo kłopotu
mniej - dlatego zawziąłem się na ten rodzaj form. Myślałem o polecanych
przez Ciebie jednorazowych formach - napisałaś, że 50szt. kosztuje 40zł. W
skali miesiąca to daje jakieś 50 - 60zł. Po 4 miesiącach zwraca mi się
nawet ta absurdalnie droga forma tak więc mój zapał ostygł w tym momencie
:-)
Dziś robię wypiek w tej Ikeowskiej formie. Jest ona wewnątrz srebrna i
matowa, a nie tak jak powinna być: czarna i gładka. Napiszę tu czy sprawdza
się (bez posypywania czymkolwiek) - może komuś przyda się ta informacja.
> Ech, juz bardziej mi chodzi o wygodę.
> No i więcej zastosowań - np świetnie
> się w jednorazówkach "alu" studzi galaretę - łatwo z nich ona wychodzi po
> obróceniu do góry dnem i ładny kształt batona otrzymuje, łatwo i ładnie się
> ją porcjuje na półmisek, kiedy ma taki kształt.(...)
A tu się w pełni zgadzam z Tobą :-) Do okazjonalnych zastosowań są one
świetne. Jednakże chlebek u mnie staje się prawie codziennością. Zbyt dużo
czasu mi on zajmuje i szukam sposobów na usprawnienie sobie życia.
A'propos. Szukam jakiejś maszyny do wyrabiania ciasta. Miksery ręczne
kompletnie nie nadają się do gęstych ciast. Ciasto po spiralnych
"trzepaczkach" potrafi nawinąć się aż do samego urządzenia. Nie wiem co za
kretyn tak to zaprojektował - powinny "gwint" mieć lewy, wtedy byłoby ok.
Pomyślałem sobie o robocie z hakiem do mieszania ciasta (a nie spiralą), z
misą ok 5 litrów, w której mógłby zakwas dojrzewać (1.5 dnia) a potem
dodawałbym reszty składników. Wtedy tylko 1 naczynie miałbym do mycia. Mam
wyłonioną jakąś maszynę w cenie powyżej 1000zł jednakże jeśli jako weteran
masz jakiegoś swojego faworyta, to chętnie posłuchałbym Twojej rady również
i w tym zakresie. :-) Kuchnię mam ogromną więc gabaryty maszyny nie są dla
mnie kryterium.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |