« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2012-06-07 11:13:10
Temat: Gdzie znajdę żelazoZ powodu anemii/niedokrwistości przypisano mi preparat SORBIFER
DURULES /ferrosi sulfas+acidum ascorbinum/.
Niestety po zażyciu mam dwa niepożądane silne objawy 9z czterech częstych 1-
10%): nudności i bóle brzucha. Ogolnie samopoczucie po przyjeciu leku przez
kilka godzin jest fatalne.
Pytanie: czym, najlepiej naturalnym, zastąpić preparat żelazowy, gdzie
znajdę duzo żelaza i poprawię wyniki krwi (anemia, niedokrwistość, niska
hemogobina).
Czego unikać w diecie a co może przynieść pozytywne efekty?
(druga doelgliwościa jest poczatek horoby wrzodowej, tak przypuszcza lekarz
po wykrytych helicobacter, ale postanowił zając się przede wszystkim
klopotami z krwią, dopiero poóźniej żołądek i wrzód)
Majka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2012-06-07 11:30:21
Temat: Re: Gdzie znajdę żelazoDnia Thu, 7 Jun 2012 11:13:10 +0000 (UTC), Majka napisał(a):
> Pytanie: czym, najlepiej naturalnym, zastąpić preparat żelazowy, gdzie
> znajdę duzo żelaza i poprawię wyniki krwi (anemia, niedokrwistość, niska
> hemogobina).
Wątroba, wątroba, wątroba. I wołowina oraz cielęcina - ze względu nie tyle
na zawartość, lecz na POZIOM wchłanialności żelaza. Najlepszy jest tatar
wołowy. Cóż...
Zarys diety:
http://www.resmedica.pl/choroby-krwi/dieta-w-anemii-
z-niedoboru-zelaza
"(...)Warto wiedzieć, że żelazo z produktów pochodzenia roślinnego wchłania
się dużo gorzej niż z produktów pochodzenia zwierzęcego. Z badań wynika, że
wchłanianie żelaza z ryżu i szpinaku wynosi 1%, z kukurydzy 3%, z sałaty
4%, a z pszenicy 5%. Natomiast wchłanianie żelaza z ryb wynosi 11%, z
wątroby 12%, a z mięsa cielęcego 22%. Taka różnica jest spowodowana
odmienną formą chemiczną: w produktach pochodzenia zwierzęcego mamy żelazo
hemowe - dwuwartościowe, a w produktach roślinnych żelazo niehemowe -
trójwartościowe(...).
--
XL - do niedawna na wątróbce, wołowinie we wszelkich postaciach (cielęciny
już nie lubię), porządnym wołowym tatarze i... Tardyferonie Fol.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2012-06-07 13:11:10
Temat: Re: Gdzie znajdę żelazoW dniu 2012-06-07 13:30, Ikselka pisze:
> Dnia Thu, 7 Jun 2012 11:13:10 +0000 (UTC), Majka napisał(a):
>
>> Pytanie: czym, najlepiej naturalnym, zastąpić preparat żelazowy, gdzie
>> znajdę duzo żelaza i poprawię wyniki krwi (anemia, niedokrwistość, niska
>> hemogobina).
>
> Wątroba, wątroba, wątroba. I wołowina oraz cielęcina - ze względu nie tyle
> na zawartość, lecz na POZIOM wchłanialności żelaza. Najlepszy jest tatar
> wołowy. Cóż...
>
> Zarys diety:
> http://www.resmedica.pl/choroby-krwi/dieta-w-anemii-
z-niedoboru-zelaza
> "(...)Warto wiedzieć, że żelazo z produktów pochodzenia roślinnego wchłania
> się dużo gorzej niż z produktów pochodzenia zwierzęcego. Z badań wynika, że
> wchłanianie żelaza z ryżu i szpinaku wynosi 1%, z kukurydzy 3%, z sałaty
> 4%, a z pszenicy 5%. Natomiast wchłanianie żelaza z ryb wynosi 11%, z
> wątroby 12%, a z mięsa cielęcego 22%. Taka różnica jest spowodowana
> odmienną formą chemiczną: w produktach pochodzenia zwierzęcego mamy żelazo
> hemowe - dwuwartościowe, a w produktach roślinnych żelazo niehemowe -
> trójwartościowe(...).
Powiedzial bym raczej ze zwiazki żelaza nie żelazo.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2012-06-07 13:32:03
Temat: Re: Gdzie znajdę żelazoDnia Thu, 07 Jun 2012 15:11:10 +0200, AnonimGall napisał(a):
> W dniu 2012-06-07 13:30, Ikselka pisze:
>> Dnia Thu, 7 Jun 2012 11:13:10 +0000 (UTC), Majka napisał(a):
>>
>>> Pytanie: czym, najlepiej naturalnym, zastąpić preparat żelazowy, gdzie
>>> znajdę duzo żelaza i poprawię wyniki krwi (anemia, niedokrwistość, niska
>>> hemogobina).
>>
>> Wątroba, wątroba, wątroba. I wołowina oraz cielęcina - ze względu nie tyle
>> na zawartość, lecz na POZIOM wchłanialności żelaza. Najlepszy jest tatar
>> wołowy. Cóż...
>>
>> Zarys diety:
>> http://www.resmedica.pl/choroby-krwi/dieta-w-anemii-
z-niedoboru-zelaza
>> "(...)Warto wiedzieć, że żelazo z produktów pochodzenia roślinnego wchłania
>> się dużo gorzej niż z produktów pochodzenia zwierzęcego. Z badań wynika, że
>> wchłanianie żelaza z ryżu i szpinaku wynosi 1%, z kukurydzy 3%, z sałaty
>> 4%, a z pszenicy 5%. Natomiast wchłanianie żelaza z ryb wynosi 11%, z
>> wątroby 12%, a z mięsa cielęcego 22%. Taka różnica jest spowodowana
>> odmienną formą chemiczną: w produktach pochodzenia zwierzęcego mamy żelazo
>> hemowe - dwuwartościowe, a w produktach roślinnych żelazo niehemowe -
>> trójwartościowe(...).
>
> Powiedzial bym raczej ze zwiazki żelaza nie żelazo.
W związkach żelaza jest z reguły... żelazo :->
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2012-06-07 15:01:33
Temat: Re: Gdzie znajdę żelazo"Majka" <m...@N...gazeta.pl> wrote in message
news:jqq2c6$2ii$1@inews.gazeta.pl...
|Z powodu anemii/niedokrwistości przypisano mi preparat SORBIFER
| DURULES /ferrosi sulfas+acidum ascorbinum/.
| Niestety po zażyciu mam dwa niepożądane silne objawy 9z czterech częstych
1-
| 10%): nudności i bóle brzucha. Ogolnie samopoczucie po przyjeciu leku
przez
| kilka godzin jest fatalne.
Niestety podczas przyjmowania żelaza tak już jest. Też miałam problem z
obniżoną ilością żelaza i ten sam preparat. Na szczęście bierze się go raz
na dobę, więc u mnie się sprawdziło łykanie go "przez sen" o 4-5-tej rano i
potem jeszcze spanie kilka godzin. Budziłam się w stanie normalnym. W
odróżnieniu od czasu, gdy brałam go w ciągu dnia. Moja pani dr całkowicie
zaakceptowała taki schemat.
Spróbuj, może u Ciebie też zadziała.
| Pytanie: czym, najlepiej naturalnym, zastąpić preparat żelazowy, gdzie
| znajdę duzo żelaza i poprawię wyniki krwi (anemia, niedokrwistość, niska
| hemogobina).
Niestety muszę Cię zmartwić. Skoro Twój organizm jest w stakim stanie, że
lekarz zalecił Ci żelazo w tabletkach, to nie dasz rady uzupełnic tych
braków z pożywienia. Próbowałam. Nie wiem, jakie masz wyniki, ale przy moich
brakach, które nie były zbyt dramatyczne, dieta naturalna po dwóch
miesiącach nie przyniosła prawie żadnych efektów, a ogólne samopoczucie
(zmęczenie, otępienie itp. atrakcje) się pogarszało, więc wróciłam do
Sorbiferu i po trzech miesiącach (w moim przypadku) było po problemie.
Dopiero potem trzeba dbać o dietę, żeby w jedzeniu nie brakło produktów z
żelazem, i po około pół roku zrobić badanie kontrolne.
| Czego unikać w diecie a co może przynieść pozytywne efekty?
Żelazo się wchłania w obecności wit. C, dlatego np. zgodnie z radą lekarza
powyższy preparat popijałam sokiem pomarańczowym, a nie wodą. To samo
dotyczy jedzenia - warto produkty z żelazem jeść z produktami bogatymi w
wit. C.
| (druga doelgliwościa jest poczatek horoby wrzodowej, tak przypuszcza
lekarz
| po wykrytych helicobacter, ale postanowił zając się przede wszystkim
| klopotami z krwią, dopiero poóźniej żołądek i wrzód)
Czy lekarz ustalił przyczynę niedokrwistości tzn. dlaczego Ci znika żelazo?
Niestety takie "znikanie" żelaza bez jakiegoś wyraźnego powodu jest jednym z
objawów nowotworów, dlatego dla świętego spokoju poproś o RTG klatki
piersiowej i USG jamy brzusznej (lekarzowi od USG powiedź, dlaczego do niego
przyszłaś, żeby wiedział, czego ma szukać i na co zwracać szczególną uwagę).
Generalnie niezależnie od tego, kto co Ci doradzi, nie odstawiaj tabletek, a
tylko _koniecznie_ wróć do lekarza i z nim porozmawiaj.
Powodzenia!
Bożena.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2012-06-07 15:39:41
Temat: Re: Gdzie znajdę żelazo
Użytkownik "Majka" <m...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:jqq2c6$2ii$1@inews.gazeta.pl...
>Z powodu anemii/niedokrwistości przypisano mi preparat SORBIFER
> DURULES /ferrosi sulfas+acidum ascorbinum/.
> Niestety po zażyciu mam dwa niepożądane silne objawy 9z czterech częstych 1-
> 10%): nudności i bóle brzucha. Ogolnie samopoczucie po przyjeciu leku przez
> kilka godzin jest fatalne.
Kup sobie z firmy NOW preparat
http://www.firmarelax.pl/foods-iron-complex-zelazo-c
omplex-tabl-p-631.html
--
misiczka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2012-06-07 17:14:38
Temat: Re: Gdzie znajdę żelazoW dniu 2012-06-07 13:13, Majka pisze:
> Z powodu anemii/niedokrwistości przypisano mi preparat SORBIFER
> DURULES /ferrosi sulfas+acidum ascorbinum/.
> Niestety po zażyciu mam dwa niepożądane silne objawy 9z czterech częstych 1-
> 10%): nudności i bóle brzucha. Ogolnie samopoczucie po przyjeciu leku przez
> kilka godzin jest fatalne.
>
> Pytanie: czym, najlepiej naturalnym, zastąpić preparat żelazowy, gdzie
> znajdę duzo żelaza i poprawię wyniki krwi (anemia, niedokrwistość, niska
> hemogobina).
>
co sezon zmieniają się teorie, co zdrowe, co ma dużo żelaza itp ;)
mi z anemii pozostały dwie skrajne namiętności: wstręt do wątróbki i
chcica na szpinak:)
- pomidory (nie wiem, czy mają żelazo, ale może coś, co pozwala przyswajać?)
- szpinak
- dużo warzyw,owoców sezonowych
- wołowina krwista:D schab podobnie
- karkówka w miarę nie przekombinowana
- zapewne wiele innych rzeczy- plus taki, ze schudłam wtedy koncertowo:D
ale obok tego łykałam "hemofer"(?) po którym nic mi nie było.
byłam po transfuzji.
ja miałam pod górkę, ponieważ wychwycono u mnie wysoki cholesterol i
musiałam ograniczać mięcho :D ale dałam radę. plus leczenie. Da się.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2012-06-07 20:27:11
Temat: Re: Gdzie znajdę żelazoDnia Thu, 07 Jun 2012 19:14:38 +0200, fuksa napisał(a):
> mi z anemii pozostały dwie skrajne namiętności: wstręt do wątróbki
Z watróbki fajny jest pasztet - do pieczywa, super "wchodzi" nawet i bez
anemii :-)
http://zmilosci.blogspot.com/2009/06/kremowy-pasztet
-z-kurzych-watrobek.html
Można dodać ubite na biało jaja i zapiec.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2012-06-07 20:35:59
Temat: Re: Gdzie znajdę żelazoDnia Thu, 7 Jun 2012 22:27:11 +0200, Ikselka napisał(a):
> Dnia Thu, 07 Jun 2012 19:14:38 +0200, fuksa napisał(a):
>
>> mi z anemii pozostały dwie skrajne namiętności: wstręt do wątróbki
>
> Z watróbki fajny jest pasztet - do pieczywa, super "wchodzi" nawet i bez
> anemii :-)
> http://zmilosci.blogspot.com/2009/06/kremowy-pasztet
-z-kurzych-watrobek.html
> Można dodać ubite na biało jaja i zapiec.
No i polecam mój przepis na duszoną wątróbkę - u mnie wszyscy bez wyjątku
uwielbiają.
Cebulę ledwo zeszklić na tłuszczu. Na wierzchu położyć pokrojoną
wątróbkę, popieprzyć, dodać 1-2 liście laurowe, 2-3 ziarenka
ziela angielskiego. Przykryć i dusić ok 5 minut, w każdym razie TYLKO do
zaniku krwistego soku, w trakcie duszenia raz przemieszać.
Kiedy krwistego soku juz nie ma, lekko posolić i poddusić pod przykryciem
jeszcze ok pół minuty, NIE dłużej.
Tyczy się kurczaczej i wieprzowej, tyle że wieprzową należy pokroić w 2cm
plastry i namoczyć w mleku ze dwie godziny.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2012-06-07 20:37:39
Temat: Re: Gdzie znajdę żelazoDnia Thu, 7 Jun 2012 22:35:59 +0200, Ikselka napisał(a):
> Dnia Thu, 7 Jun 2012 22:27:11 +0200, Ikselka napisał(a):
>
>> Dnia Thu, 07 Jun 2012 19:14:38 +0200, fuksa napisał(a):
>>
>>> mi z anemii pozostały dwie skrajne namiętności: wstręt do wątróbki
>>
>> Z watróbki fajny jest pasztet - do pieczywa, super "wchodzi" nawet i bez
>> anemii :-)
>> http://zmilosci.blogspot.com/2009/06/kremowy-pasztet
-z-kurzych-watrobek.html
>> Można dodać ubite na biało jaja i zapiec.
>
> No i polecam mój przepis na duszoną wątróbkę - u mnie wszyscy bez wyjątku
> uwielbiają.
Zapomniałabym: jeśli zostanie coś z obiadu, można zmiksowac i zrobić ten
pasztet co u góry :-)
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |