| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-04-26 12:57:11
Temat: Gesi smalec? Witam!!!
Mam takie pytanko: co mozna zrobic z litrowym sloikiem smalcu gesiego?
Nie wiem jak go wykorzystac bo wyrzucic to mi szkoda.
Prosze o jakies porady.
--
Pozdrawiam
Justysi@W z miasta nad Brdą
j...@p...fm
"--Kot nie porzuca łapania myszy mimo wynalezienia łapek. Irzykowski K."--
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-04-27 08:28:28
Temat: Re: Gesi smalec?Justysi@W <j...@p...fm> wrote:
> Mam takie pytanko: co mozna zrobic z litrowym sloikiem smalcu gesiego?
> Nie wiem jak go wykorzystac bo wyrzucic to mi szkoda.
>
> Prosze o jakies porady.
Smalec gesi uzywany jest w kuchni Zydow srodkowoeuropejskich zamiast
smalcu wieprzowego i masla.
Ponadto sama porobuj uzywac gesiego smalcu do roznych potraw. To bardzo
smaczny i aromatyczny tluszcz.
Wladyslaw.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-27 09:44:21
Temat: Re: Gesi smalec?Justysi@W wrote:
> Witam!!!
>
> Mam takie pytanko: co mozna zrobic z litrowym sloikiem smalcu gesiego?
> Nie wiem jak go wykorzystac bo wyrzucic to mi szkoda.
>
> Prosze o jakies porady.
na chleb
do kapusty zasmażanej
do kapusty czerwonej
do ziemniaków jako omasta (nie wszyscy lubią)
kluski ziemniaczane na gęsim smalcu pieczone
polenta w plastry pokrojona i z obu stron przyrumieniona
No to już ten litr chyba się skończył.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-27 12:59:15
Temat: Re: Gesi smalec?
Użytkownik "Justysi@W" <j...@p...fm> napisał w wiadomości
news:b8dvms$iel$1@news.onet.pl...
> Witam!!!
>
> Mam takie pytanko: co mozna zrobic z litrowym sloikiem smalcu gesiego?
> Nie wiem jak go wykorzystac bo wyrzucic to mi szkoda.
Szalom alejchem!
a czy on na pewno jest koszer?
Bo jeśli jest to ty zrób żydowskie kawior.
"KAWIOR" ŻYDOWSKI
C.K. kuchnia by R.Makłowicz
1,2 kg wątróbek kurzych
30 dag smalcu z gęsi
8 jajek
30 dag cebuli
sól, pieprz
Osączone wątróbki smażymy na ruszcie lub patelni. Smalec rozgrzewamy i
rumienimy na nim drobno pokrojoną cebulę. Jajka gotujemy na twardo i siekamy
Ostudzoną wątróbkę również siekamy. Wszystkie składniki dokradnie mieszamy,
soląc i pieprząc obficie.
pozdrawiam
--
Rafał
GG #95230
===================
Nie jemy po to, aby żyć.
Żyjemy po to, aby jeść.
===================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-27 13:53:05
Temat: Re: Gesi smalec?Dans la news:b8dvms$iel$1@news.onet.pl,
Justysi@W <j...@p...fm> a écrit:
> Witam!!!
>
> Mam takie pytanko: co mozna zrobic z litrowym sloikiem smalcu
> gesiego? Nie wiem jak go wykorzystac bo wyrzucic to mi szkoda.
>
> Prosze o jakies porady.
Slynne w regionalnej kuchni francuskiej pommes sarlandaises :
obsmazasz na gesim smalcu plasterki surowych ziemniakow, nakrywasz i
dusisz przez 30 min. z czosnkiem. Na koniec fura pietruszki.
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |