| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-02-06 17:24:16
Temat: GołąbkiWitam. Podałby mi ktoś jakiś sprawdzony przepis na Gołąbki. Z góry dzieki za
odpowiedzi.
Pzdr
Ustim
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-02-06 19:59:11
Temat: Re: Gołąbki
Użytkownik "Ustek" <u...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ds80o2$80r$1@news.onet.pl...
> Witam. Podałby mi ktoś jakiś sprawdzony przepis na Gołąbki. Z góry dzieki
> za odpowiedzi.
> Pzdr
> Ustim
ja robię tak:
pół kilo dobrego imelonego mięska ( w ostateczności duda pakowane, ale wolę
mielone w sklepie na miejscu lub w domku)
4 woreczki ryżu
dwie cebule w kosteczkę i zeszklić
ryż gotuję i mieszam z mięsem i cebulą
wbijam jajo pieprz sól, przyprawa do kurczaka kamis
vegeta.
kapustę parzę i wyciągam po listku
zwijam i układam warstwę w dużum naczyniu żeliwnym lub żaroodpornym
przekładam kapustą kiszoną i następna warstwa i tak do końca
wlewam szklankę wody wrzucam kostkę rosołową i na gaz albo do piekarnika
hit każdej imprezy u mnie
czaem zamiast mięsa daję pieczarki ok 70 dkg starte na grubej tarcce i
podduszone
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-02-06 20:15:26
Temat: Re: GołąbkiUstek <u...@o...pl> napisał(a):
> Witam. Podałby mi ktoś jakiś sprawdzony przepis na Gołąbki. Z góry dzieki za
> odpowiedzi.
> Pzdr
> Ustim
Z gołąbkami jak z bigosem, co rodzina to przepis. Jak napiszę, jak ja lubie,
to zaraz inni powiedzą, że to nie są gołąbki.
Ale co tam:
kapusta: jaka by nie była odmiana, główkę kapusty trzeba obgotować we wrzątku,
do stanu, w którym liście są jeszcze twardawe, ale dają sie ładnie zwijać. Z
każdego liścia trzeba ściąć gruba część łodygi.
W liście zawija się farsz z mielonego mięsa: i tu dowolnośc jest wielka -
farsz z ryżem, bez ryżu, mięso wieprzowe, wołowe, mieszane, ... Przyprawy..
jakie masz: klasyczne pieprz i sól i czosnek,lub inne: curry, kolendra,
chili, kminek, ...
Zawinięte gołąbki albo podsmażasz na tłuszczu (ja tak robię - uwielbiam smak
smażonej kapusty) albo od razu układasz ciasno w garnku, zalewasz bulionem na
bazie wody z obgotowywania kapusty i gotujesz 45-60 min.
Ja bardzo lubię gołąbki obsmażone wcześniej w sosie wlasnym; choć najbardziej
popularne są z dodanym koncentratem pomidorowym
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-02-06 20:23:46
Temat: Re: Gołąbkiturecky napisał(a):
> Ustek <u...@o...pl> napisał(a):
>>Witam. Podałby mi ktoś jakiś sprawdzony przepis na Gołąbki. Z góry dzieki za
>
> Z gołąbkami jak z bigosem, co rodzina to przepis. Jak napiszę, jak ja lubie,
> to zaraz inni powiedzą, że to nie są gołąbki.
Zgadza sie :)
Ale przynajmniej mozna nowe smaki odkryc ;)
> W liście zawija się farsz z mielonego mięsa: i tu dowolnośc jest wielka -
> farsz z ryżem, bez ryżu, mięso wieprzowe, wołowe, mieszane, ... Przyprawy..
Na gryczce jeszcze mozna :)
> Ja bardzo lubię gołąbki obsmażone wcześniej w sosie wlasnym; choć najbardziej
> popularne są z dodanym koncentratem pomidorowym
No wlasnie tej popularnosci nie rozumiem. Osobiscie wole same golabki
bez konentratow ani zadnych sosow :)
--
pozdrrrrowienia i... do zobaczenia na szlaku :)
zbigi [@:zbiegusek na wirtualnej polsce w domenie pl]
Bestyja, Sikorka, Jasiek w worku, Dudek na strychu i inne ;)
Nowy Janów - jeszcze blizej najwiekszej dziury w Europie ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-02-06 22:27:12
Temat: Re: Gołąbki
Le lundi 6 février 2006 ŕ 20:59:11, dans <ds89qk$mcd$1@atlantis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
>> Witam. Podałby mi ktoś jakiś sprawdzony przepis na Gołąbki. Z góry dzieki
>> za odpowiedzi.
> ja robię tak:
> pół kilo dobrego imelonego mięska ( w ostateczności duda pakowane, ale wolę
> mielone w sklepie na miejscu lub w domku)
Czym jest owo duda ?
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-02-06 22:34:02
Temat: Re: Gołąbki
> Z gołąbkami jak z bigosem, co rodzina to przepis.
masz racje :)
moja babcia robi czasem jeszcze z farszem ziemniaczanym z kasza gryczana,
takie postne :)
oba rodzaje (miesne i ziemniaczane) zapiekane następnie w piekarniku :) a
nie gotowane czy smazone - nie jadlam gotowanych nigdy wiec nie powiem jaka
jest roznica, pewnie niewielka,
te ziemniaczane swietnie smakuja mi w sosie pieczarkowym :), a miesne u nas
jada sie w sosie pomidorowym zabielanym lub niezabielanym smietana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-02-06 22:41:08
Temat: Re: GołąbkiEwa (siostra Ani) N. <n...@y...com> napisał(a):
> Czym jest owo duda ?
Owo duda to dostawca mięsa i producent wyrobów mięsnych. Duża firma - w
Polsce chyba wszędzie dociera.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-02-06 22:44:33
Temat: Re: Gołąbki
Le lundi 6 février 2006 ŕ 23:41:08, dans <ds8ja4$cp6$1@inews.gazeta.pl> vous écriviez
:
> Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> napisał(a):
>> Czym jest owo duda ?
> Owo duda to dostawca mięsa i producent wyrobów mięsnych. Duża firma - w
> Polsce chyba wszędzie dociera.
Slicznie dziekuje za wyjasnienie.
ps. swoja droga, polszczyzna mi uciika...
...najwyrazniej ;)
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-02-06 22:54:40
Temat: Re: Gołąbkiczeremcha napisał(a):
> Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> napisał(a):
>>Czym jest owo duda ?
> Owo duda to dostawca mięsa i producent wyrobów mięsnych.
A ja myslalem, ze chodzi o dudy czyli podroby :)
> Duża firma - w
> Polsce chyba wszędzie dociera.
A nie kojarze - bede musial zwrocic uwage celem potwierdzenia, ze na
zadupiu mieszkam ;)
--
pozdrrrrowienia i... do zobaczenia na szlaku :)
zbigi [@:zbiegusek na wirtualnej polsce w domenie pl]
Bestyja, Sikorka, Jasiek w worku, Dudek na strychu i inne ;)
Nowy Janów - jeszcze blizej najwiekszej dziury w Europie ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-02-07 01:20:22
Temat: Re: Gołąbkirina wrote:
>>Z gołąbkami jak z bigosem, co rodzina to przepis.
>
Kapuste zawinac w woreczku na supel. Wsadzic do mikrofali na 6 minut i
pozostawic do wystygniecia, inaczej mozna sie oparzyc. Odwinac, zdjac te
liscie, ktore sa miekkie, jesli jakies twarde pozostana, znow je do
mikrofali na 4-6 minut, i jak przedtem.
Golabki wedle mojej Babci Maniuty
pol na pol mielona wieprzowina z wolowina
ile miesa objetosciowo, tyle ugotowanego ryzu
1-2 jajka
kilka namoczonych suszonych grzybow, posiekanych drobno lub zmielonych
przez maszynke
woda od grzybow
duzo soli, pieprzu, majeranku, lyzeczke maggi
Nadzienie wyrobic, az wszystko bedzie wymieszane na gladko
Zawijac w liscie kapusty, jak klasyczne golabki. Obsmazyc na oleju,
przelozyc do naczynia wylozonego resztkami kapusty, dodac 2-3 szklanki
rosolu, przykryc, dusic lub piec w piecu 45 min do godziny.
Sos
Biala zasmazka
Sos spod golabkow
posiekany, swiezy koperek
sol, pieprz, maggi do smaku
Zrobic zasmazke z 2 lyzek masla i 2 lyzek maki, do momentu, az brzegi
zaczna delikatnie zmieniac kolor. Zdjac z ognia, dodac czesc sosu,
ciagle mieszajac trzepaczka czy widelcem. Dodac przyprawy, reszte sosu,
koperek, dusic na malym ogniu az bedzie gladki, ciagle mieszajac.
Polac golabki sosem, podac z ziemniakami z wody.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |