Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Gołąbki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Gołąbki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 58


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-02-06 17:24:16

Temat: Gołąbki
Od: "Ustek" <u...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam. Podałby mi ktoś jakiś sprawdzony przepis na Gołąbki. Z góry dzieki za
odpowiedzi.
Pzdr
Ustim


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-02-06 19:59:11

Temat: Re: Gołąbki
Od: "PilArt" <pilartUSUŃ@op.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ustek" <u...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ds80o2$80r$1@news.onet.pl...
> Witam. Podałby mi ktoś jakiś sprawdzony przepis na Gołąbki. Z góry dzieki
> za odpowiedzi.
> Pzdr
> Ustim
ja robię tak:
pół kilo dobrego imelonego mięska ( w ostateczności duda pakowane, ale wolę
mielone w sklepie na miejscu lub w domku)
4 woreczki ryżu
dwie cebule w kosteczkę i zeszklić
ryż gotuję i mieszam z mięsem i cebulą
wbijam jajo pieprz sól, przyprawa do kurczaka kamis
vegeta.
kapustę parzę i wyciągam po listku
zwijam i układam warstwę w dużum naczyniu żeliwnym lub żaroodpornym
przekładam kapustą kiszoną i następna warstwa i tak do końca
wlewam szklankę wody wrzucam kostkę rosołową i na gaz albo do piekarnika
hit każdej imprezy u mnie
czaem zamiast mięsa daję pieczarki ok 70 dkg starte na grubej tarcce i
podduszone


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-02-06 20:15:26

Temat: Re: Gołąbki
Od: "turecky " <t...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ustek <u...@o...pl> napisał(a):

> Witam. Podałby mi ktoś jakiś sprawdzony przepis na Gołąbki. Z góry dzieki za
> odpowiedzi.
> Pzdr
> Ustim

Z gołąbkami jak z bigosem, co rodzina to przepis. Jak napiszę, jak ja lubie,
to zaraz inni powiedzą, że to nie są gołąbki.
Ale co tam:
kapusta: jaka by nie była odmiana, główkę kapusty trzeba obgotować we wrzątku,
do stanu, w którym liście są jeszcze twardawe, ale dają sie ładnie zwijać. Z
każdego liścia trzeba ściąć gruba część łodygi.
W liście zawija się farsz z mielonego mięsa: i tu dowolnośc jest wielka -
farsz z ryżem, bez ryżu, mięso wieprzowe, wołowe, mieszane, ... Przyprawy..
jakie masz: klasyczne pieprz i sól i czosnek,lub inne: curry, kolendra,
chili, kminek, ...

Zawinięte gołąbki albo podsmażasz na tłuszczu (ja tak robię - uwielbiam smak
smażonej kapusty) albo od razu układasz ciasno w garnku, zalewasz bulionem na
bazie wody z obgotowywania kapusty i gotujesz 45-60 min.
Ja bardzo lubię gołąbki obsmażone wcześniej w sosie wlasnym; choć najbardziej
popularne są z dodanym koncentratem pomidorowym

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-02-06 20:23:46

Temat: Re: Gołąbki
Od: zbigi <z...@s...motocykle.org> szukaj wiadomości tego autora

turecky napisał(a):
> Ustek <u...@o...pl> napisał(a):

>>Witam. Podałby mi ktoś jakiś sprawdzony przepis na Gołąbki. Z góry dzieki za
>
> Z gołąbkami jak z bigosem, co rodzina to przepis. Jak napiszę, jak ja lubie,
> to zaraz inni powiedzą, że to nie są gołąbki.

Zgadza sie :)
Ale przynajmniej mozna nowe smaki odkryc ;)

> W liście zawija się farsz z mielonego mięsa: i tu dowolnośc jest wielka -
> farsz z ryżem, bez ryżu, mięso wieprzowe, wołowe, mieszane, ... Przyprawy..

Na gryczce jeszcze mozna :)

> Ja bardzo lubię gołąbki obsmażone wcześniej w sosie wlasnym; choć najbardziej
> popularne są z dodanym koncentratem pomidorowym

No wlasnie tej popularnosci nie rozumiem. Osobiscie wole same golabki
bez konentratow ani zadnych sosow :)

--
pozdrrrrowienia i... do zobaczenia na szlaku :)
zbigi [@:zbiegusek na wirtualnej polsce w domenie pl]
Bestyja, Sikorka, Jasiek w worku, Dudek na strychu i inne ;)
Nowy Janów - jeszcze blizej najwiekszej dziury w Europie ;)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-02-06 22:27:12

Temat: Re: Gołąbki
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le lundi 6 février 2006 ŕ 20:59:11, dans <ds89qk$mcd$1@atlantis.news.tpi.pl> vous
écriviez :

>> Witam. Podałby mi ktoś jakiś sprawdzony przepis na Gołąbki. Z góry dzieki
>> za odpowiedzi.

> ja robię tak:
> pół kilo dobrego imelonego mięska ( w ostateczności duda pakowane, ale wolę
> mielone w sklepie na miejscu lub w domku)


Czym jest owo duda ?


Ewcia

--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-02-06 22:34:02

Temat: Re: Gołąbki
Od: "rina" <r...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Z gołąbkami jak z bigosem, co rodzina to przepis.

masz racje :)
moja babcia robi czasem jeszcze z farszem ziemniaczanym z kasza gryczana,
takie postne :)
oba rodzaje (miesne i ziemniaczane) zapiekane następnie w piekarniku :) a
nie gotowane czy smazone - nie jadlam gotowanych nigdy wiec nie powiem jaka
jest roznica, pewnie niewielka,
te ziemniaczane swietnie smakuja mi w sosie pieczarkowym :), a miesne u nas
jada sie w sosie pomidorowym zabielanym lub niezabielanym smietana



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-02-06 22:41:08

Temat: Re: Gołąbki
Od: "czeremcha " <c...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> napisał(a):

> Czym jest owo duda ?

Owo duda to dostawca mięsa i producent wyrobów mięsnych. Duża firma - w
Polsce chyba wszędzie dociera.

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-02-06 22:44:33

Temat: Re: Gołąbki
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le lundi 6 février 2006 ŕ 23:41:08, dans <ds8ja4$cp6$1@inews.gazeta.pl> vous écriviez
:

> Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> napisał(a):

>> Czym jest owo duda ?

> Owo duda to dostawca mięsa i producent wyrobów mięsnych. Duża firma - w
> Polsce chyba wszędzie dociera.

Slicznie dziekuje za wyjasnienie.

ps. swoja droga, polszczyzna mi uciika...
...najwyrazniej ;)


Ewcia

--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-02-06 22:54:40

Temat: Re: Gołąbki
Od: zbigi <z...@s...motocykle.org> szukaj wiadomości tego autora

czeremcha napisał(a):
> Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> napisał(a):
>>Czym jest owo duda ?
> Owo duda to dostawca mięsa i producent wyrobów mięsnych.

A ja myslalem, ze chodzi o dudy czyli podroby :)

> Duża firma - w
> Polsce chyba wszędzie dociera.

A nie kojarze - bede musial zwrocic uwage celem potwierdzenia, ze na
zadupiu mieszkam ;)

--
pozdrrrrowienia i... do zobaczenia na szlaku :)
zbigi [@:zbiegusek na wirtualnej polsce w domenie pl]
Bestyja, Sikorka, Jasiek w worku, Dudek na strychu i inne ;)
Nowy Janów - jeszcze blizej najwiekszej dziury w Europie ;)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-02-07 01:20:22

Temat: Re: Gołąbki
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

rina wrote:
>>Z gołąbkami jak z bigosem, co rodzina to przepis.
>


Kapuste zawinac w woreczku na supel. Wsadzic do mikrofali na 6 minut i
pozostawic do wystygniecia, inaczej mozna sie oparzyc. Odwinac, zdjac te
liscie, ktore sa miekkie, jesli jakies twarde pozostana, znow je do
mikrofali na 4-6 minut, i jak przedtem.

Golabki wedle mojej Babci Maniuty
pol na pol mielona wieprzowina z wolowina
ile miesa objetosciowo, tyle ugotowanego ryzu
1-2 jajka
kilka namoczonych suszonych grzybow, posiekanych drobno lub zmielonych
przez maszynke
woda od grzybow
duzo soli, pieprzu, majeranku, lyzeczke maggi
Nadzienie wyrobic, az wszystko bedzie wymieszane na gladko
Zawijac w liscie kapusty, jak klasyczne golabki. Obsmazyc na oleju,
przelozyc do naczynia wylozonego resztkami kapusty, dodac 2-3 szklanki
rosolu, przykryc, dusic lub piec w piecu 45 min do godziny.

Sos
Biala zasmazka
Sos spod golabkow
posiekany, swiezy koperek
sol, pieprz, maggi do smaku

Zrobic zasmazke z 2 lyzek masla i 2 lyzek maki, do momentu, az brzegi
zaczna delikatnie zmieniac kolor. Zdjac z ognia, dodac czesc sosu,
ciagle mieszajac trzepaczka czy widelcem. Dodac przyprawy, reszte sosu,
koperek, dusic na malym ogniu az bedzie gladki, ciagle mieszajac.
Polac golabki sosem, podac z ziemniakami z wody.

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 6


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kolacja na szybko i we dwoje
gotowe pasty
jedzenie paleczkami - dwie metody?
maselko
maselko

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »