Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news-fra1.dfn.de
!news0.de.colt.net!newsfeed.cw.net!cw.net!news-FFM2.ecrc.de!newsfeed01.sul.t-on
line.de!t-online.de!news-in.ntli.net!newsrout1-win.ntli.net!ntli.net!news.highw
inds-media.com!sn-xt-sjc-02!sn-xt-sjc-08!sn-post-01!supernews.com!corp.supernew
s.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Gołąbki
Date: Mon, 06 Feb 2006 17:20:22 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <4...@b...com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en, pl
MIME-Version: 1.0
References: <ds80o2$80r$1@news.onet.pl> <ds8aou$ss7$1@inews.gazeta.pl>
<ds8j7s$fa6$1@news.task.gda.pl>
In-Reply-To: <ds8j7s$fa6$1@news.task.gda.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 36
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:259564
Ukryj nagłówki
rina wrote:
>>Z gołąbkami jak z bigosem, co rodzina to przepis.
>
Kapuste zawinac w woreczku na supel. Wsadzic do mikrofali na 6 minut i
pozostawic do wystygniecia, inaczej mozna sie oparzyc. Odwinac, zdjac te
liscie, ktore sa miekkie, jesli jakies twarde pozostana, znow je do
mikrofali na 4-6 minut, i jak przedtem.
Golabki wedle mojej Babci Maniuty
pol na pol mielona wieprzowina z wolowina
ile miesa objetosciowo, tyle ugotowanego ryzu
1-2 jajka
kilka namoczonych suszonych grzybow, posiekanych drobno lub zmielonych
przez maszynke
woda od grzybow
duzo soli, pieprzu, majeranku, lyzeczke maggi
Nadzienie wyrobic, az wszystko bedzie wymieszane na gladko
Zawijac w liscie kapusty, jak klasyczne golabki. Obsmazyc na oleju,
przelozyc do naczynia wylozonego resztkami kapusty, dodac 2-3 szklanki
rosolu, przykryc, dusic lub piec w piecu 45 min do godziny.
Sos
Biala zasmazka
Sos spod golabkow
posiekany, swiezy koperek
sol, pieprz, maggi do smaku
Zrobic zasmazke z 2 lyzek masla i 2 lyzek maki, do momentu, az brzegi
zaczna delikatnie zmieniac kolor. Zdjac z ognia, dodac czesc sosu,
ciagle mieszajac trzepaczka czy widelcem. Dodac przyprawy, reszte sosu,
koperek, dusic na malym ogniu az bedzie gladki, ciagle mieszajac.
Polac golabki sosem, podac z ziemniakami z wody.
Magdalena Bassett
|