Data: 2006-02-07 01:20:22
Temat: Re: Gołąbki
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
rina wrote:
>>Z gołąbkami jak z bigosem, co rodzina to przepis.
>
Kapuste zawinac w woreczku na supel. Wsadzic do mikrofali na 6 minut i
pozostawic do wystygniecia, inaczej mozna sie oparzyc. Odwinac, zdjac te
liscie, ktore sa miekkie, jesli jakies twarde pozostana, znow je do
mikrofali na 4-6 minut, i jak przedtem.
Golabki wedle mojej Babci Maniuty
pol na pol mielona wieprzowina z wolowina
ile miesa objetosciowo, tyle ugotowanego ryzu
1-2 jajka
kilka namoczonych suszonych grzybow, posiekanych drobno lub zmielonych
przez maszynke
woda od grzybow
duzo soli, pieprzu, majeranku, lyzeczke maggi
Nadzienie wyrobic, az wszystko bedzie wymieszane na gladko
Zawijac w liscie kapusty, jak klasyczne golabki. Obsmazyc na oleju,
przelozyc do naczynia wylozonego resztkami kapusty, dodac 2-3 szklanki
rosolu, przykryc, dusic lub piec w piecu 45 min do godziny.
Sos
Biala zasmazka
Sos spod golabkow
posiekany, swiezy koperek
sol, pieprz, maggi do smaku
Zrobic zasmazke z 2 lyzek masla i 2 lyzek maki, do momentu, az brzegi
zaczna delikatnie zmieniac kolor. Zdjac z ognia, dodac czesc sosu,
ciagle mieszajac trzepaczka czy widelcem. Dodac przyprawy, reszte sosu,
koperek, dusic na malym ogniu az bedzie gladki, ciagle mieszajac.
Polac golabki sosem, podac z ziemniakami z wody.
Magdalena Bassett
|