Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "turecky " <t...@g...SKASUJ-TO.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Gołąbki
Date: Mon, 6 Feb 2006 20:15:26 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 26
Message-ID: <ds8aou$ss7$1@inews.gazeta.pl>
References: <ds80o2$80r$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: dln171.neoplus.adsl.tpnet.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1139256926 29575 172.20.26.243 (6 Feb 2006 20:15:26 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 6 Feb 2006 20:15:26 +0000 (UTC)
X-User: turecky
X-Forwarded-For: 172.20.6.64
X-Remote-IP: dln171.neoplus.adsl.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:259548
Ukryj nagłówki
Ustek <u...@o...pl> napisał(a):
> Witam. Podałby mi ktoś jakiś sprawdzony przepis na Gołąbki. Z góry dzieki za
> odpowiedzi.
> Pzdr
> Ustim
Z gołąbkami jak z bigosem, co rodzina to przepis. Jak napiszę, jak ja lubie,
to zaraz inni powiedzą, że to nie są gołąbki.
Ale co tam:
kapusta: jaka by nie była odmiana, główkę kapusty trzeba obgotować we wrzątku,
do stanu, w którym liście są jeszcze twardawe, ale dają sie ładnie zwijać. Z
każdego liścia trzeba ściąć gruba część łodygi.
W liście zawija się farsz z mielonego mięsa: i tu dowolnośc jest wielka -
farsz z ryżem, bez ryżu, mięso wieprzowe, wołowe, mieszane, ... Przyprawy..
jakie masz: klasyczne pieprz i sól i czosnek,lub inne: curry, kolendra,
chili, kminek, ...
Zawinięte gołąbki albo podsmażasz na tłuszczu (ja tak robię - uwielbiam smak
smażonej kapusty) albo od razu układasz ciasno w garnku, zalewasz bulionem na
bazie wody z obgotowywania kapusty i gotujesz 45-60 min.
Ja bardzo lubię gołąbki obsmażone wcześniej w sosie wlasnym; choć najbardziej
popularne są z dodanym koncentratem pomidorowym
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|