Data: 2006-02-06 20:15:26
Temat: Re: Gołąbki
Od: "turecky " <t...@g...SKASUJ-TO.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ustek <u...@o...pl> napisał(a):
> Witam. Podałby mi ktoś jakiś sprawdzony przepis na Gołąbki. Z góry dzieki za
> odpowiedzi.
> Pzdr
> Ustim
Z gołąbkami jak z bigosem, co rodzina to przepis. Jak napiszę, jak ja lubie,
to zaraz inni powiedzą, że to nie są gołąbki.
Ale co tam:
kapusta: jaka by nie była odmiana, główkę kapusty trzeba obgotować we wrzątku,
do stanu, w którym liście są jeszcze twardawe, ale dają sie ładnie zwijać. Z
każdego liścia trzeba ściąć gruba część łodygi.
W liście zawija się farsz z mielonego mięsa: i tu dowolnośc jest wielka -
farsz z ryżem, bez ryżu, mięso wieprzowe, wołowe, mieszane, ... Przyprawy..
jakie masz: klasyczne pieprz i sól i czosnek,lub inne: curry, kolendra,
chili, kminek, ...
Zawinięte gołąbki albo podsmażasz na tłuszczu (ja tak robię - uwielbiam smak
smażonej kapusty) albo od razu układasz ciasno w garnku, zalewasz bulionem na
bazie wody z obgotowywania kapusty i gotujesz 45-60 min.
Ja bardzo lubię gołąbki obsmażone wcześniej w sosie wlasnym; choć najbardziej
popularne są z dodanym koncentratem pomidorowym
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|