| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-02-08 09:11:45
Temat: GravlaxKto podawał przepis na gravlaxa??
za nic nie mogę go odkopać
Zrobiłem go w niedzielę i wydaje mi sie, że coś sknociłem.
Mam wrażenie, że łosoś po prostu zaczął się psuć (a stara chciała zrobić
z niego tatar to jej nie dałem - teraz będzie ze mnie szydzić :))
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-02-09 09:07:11
Temat: Re: Gravlax
sadyl wrote:
>
> Kto podawał przepis na gravlaxa??
> za nic nie mogę go odkopać
Już znalazłem "winowajców":
Pani Kasia P. i Pan Aleksander K. proszeni są o odzew:
Wczoraj ze łzami w oczach wyrzuciłem piękny kawał łososia bo mi się
gravlax zepsuł
Chciałbym wiedzieć: co sknociłem?
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-09 16:40:50
Temat: Re: GravlaxOn Fri, 09 Feb 2001 10:07:11 +0100, sadyl <s...@p...onet.pl>
wrote:
>
>
>
>Chciałbym wiedzieć: co sknociłem?
>
>sadyl
Jak go robiles?
Czy w czasie marynowania losos byl przykryty i obciazony ? Czy byl w
lodowce? Jak dlugo? ( 2 do 7 dni) Sol?
A przede wszystkim czy byl __swierzy__? ;-)
Art(Gruby)
"Imperialistyczny wrog kusi Cie Coca-Cola"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-10 04:15:28
Temat: Re: Gravlax
Użytkownik sadyl <s...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@p...onet.pl...
>
>
> sadyl wrote:
> >
> > Kto podawał przepis na gravlaxa??
> ":
> Pani Kasia P. i Pan Aleksander K. proszeni są o odzew:
> sadyl
Łaskawco!
nie znam łatwiejszego pszepisu na rybę więc to raczej
nie twoja wina.
płat łososia posypać mieszaniną 150g cukru pudru,
100g soli z obu stron, zostawić w płaskim naczyniu na
2-3 dni, wyjąć i opłukać, posmarować oliwą i ZAJADAĆ. więcej nie trzeba i
nie można(chiba że pocytrynić przed samą paszczą)
pozdr. Alex
s...@i...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-10 09:32:33
Temat: Re: Gravlax
"Aleksander Kłosiewicz" wrote:
> nie znam łatwiejszego pszepisu na rybę więc to raczej
> nie twoja wina.
> płat łososia posypać mieszaniną 150g cukru pudru,
> 100g soli z obu stron, zostawić w płaskim naczyniu na
> 2-3 dni, wyjąć i opłukać, posmarować oliwą i ZAJADAĆ.
obtoczyłem w mieszance oliwy z solą, cukrem i koperkiem
zamknąłem to w pojemniku plastikowym w lodówce i dwa x dziennie
przekręcałem
Tak przez 3 dni.
Czwartego - wyrzuciłem :(
Możliwe, że zgodnie z sugestią Grubego nie był "świerzy" na wejściu
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-10 15:57:45
Temat: Re: Gravlaxsadyl <s...@p...onet.pl> wrote:
>
>
>zamkn?3em to w pojemniku plastikowym w lodowce i dwa x dziennie
>przekreca3em
>Tak przez 3 dni.
>Czwartego - wyrzuci3em :(
>Mo?liwe, ?e zgodnie z sugesti? Grubego nie by3 "?wierzy" na wej?ciu
>
>sadyl
Ha!!! Plastikowy pojemnik!!! Nazywaj mnie zabobonnym albo puszystym
ale ja nigdy nie wkladam swierzej(surowej) ryby do plastikowych
pojemnikow -ryba przesiaka ich zapachem i jest beeeeeee..... ;-)
Tylko szklo.Przykryj rybe folia ( szczelnie) na to na przyklad
deseczka do chleba i jakies ciezarki - do lodowki 3-4 dni... ;-)~
A teraz cos do rybki ...( nie wodeczka):
1 lyzeczka nasion kopru
1/4 szklanki musztardy dijon
1 lyzeczka suchej musztardy
2 lyzki cukru
2 lyzecki octu bialego winnego
1/3 szklanki virgin olive oil
Starte na proszek nasiona kopru wymieszaj z musztardami cukrem i octem
, powoli dodaj olive oil mieszajac az sie zrobi taka gestawa
masa.Smaruj kawalki lososia ....
Mozna te paste dodawac do kazdej ryby z grilla albo do kielbasek...
Art(Gruby).
"Imperialistyczny wrog kusi Cie Coca-Cola"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-11 13:02:42
Temat: Re: Gravlax
Jocelyn napisał(a) w wiadomości: <3...@n...pacbell.net>...
>sadyl <s...@p...onet.pl> wrote:
>
>>
>A teraz cos do rybki ...( nie wodeczka):
>
>1 lyzeczka nasion kopru
>1/4 szklanki musztardy dijon
>1 lyzeczka suchej musztardy
>2 lyzki cukru
>2 lyzecki octu bialego winnego
>1/3 szklanki virgin olive oil
>
>Starte na proszek nasiona kopru wymieszaj z musztardami cukrem i octem
>, powoli dodaj olive oil mieszajac az sie zrobi taka gestawa
>masa.Smaruj kawalki lososia ....
>Mozna te paste dodawac do kazdej ryby z grilla albo do kielbasek...
>
A co to ta sucha musztarda? Jakis zielony jestem ;-)
A do rybki pieczonej pasuje taki sosik:
majonez, czosnek rozgnieciony, kminek w proszku, pieprz kajenski. skladniki
na oko a dokladniej na jezyk :-))
pieprzu nie za duzo smak powinien byc czosnkowo kminkowy.
jak postoi troche w lodowce (sosik) to lepiej dla niego.
Pzdr.
Strus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-11 17:18:57
Temat: Re: Gravlax"Stru?" <m...@p...onet.pl> wrote:
>
>
>A co to ta sucha musztarda? Jakis zielony jestem ;-)
>
>Pzdr.
>Strus
>
Musztarda w proszku...
Art(Gruby).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-12 20:31:52
Temat: Re: GravlaxJocelyn <i...@s...com> wrote:
>>A co to ta sucha musztarda? Jakis zielony jestem ;-)
> Musztarda w proszku...
Znaczy się, gorczyca.
Anetek
--
....
.' .. `. A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta
:`.__.': Anything is good and useful if it's made of chocolate.
`....'
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-12 20:42:57
Temat: Re: Gravlax
Użytkownik sadyl <s...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@p...onet.pl...
>
>
> "Aleksander Kłosiewicz" wrote:
>
> > nie znam łatwiejszego pszepisu na rybę więc to raczej
> > nie twoja wina.
> > płat łososia posypać mieszaniną 150g cukru pudru,
> > 100g soli z obu stron, zostawić w płaskim naczyniu na
> > 2-3 dni, wyjąć i opłukać, posmarować oliwą i ZAJADAĆ.
>
> obtoczyłem w mieszance oliwy z solą, cukrem i koperkiem
> zamknąłem to w pojemniku plastikowym w lodówce i dwa x dziennie
> przekręcałem
> Tak przez 3 dni.
> Czwartego - wyrzuciłem :(
> Możliwe, że zgodnie z sugestią Grubego nie był "świerzy" na wejściu
>
> sadyl
to chyba bedzie wina tego szczelnego plastiku i nie pierwszej mlodosci
rybki. Moze jeszcze za malo soli i cukru? Poza tym ja zzeram toto po dwoch
dniach, dluzej nie zdzierze ;-)Jakbys napisal czym smierdziala to bym
postarala sie o doglebniejsza analize. Serio - zapaszek rybny czy gnilny?
Kaklucha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |