Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Grochówka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Grochówka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-02-12 21:07:11

Temat: Grochówka
Od: "szama" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

GROCHÓWKA
Składniki dla 4 osób
25 dag suchego żółtego grochu
30 dag wędzonego boczku
1 marchewka
1 cebula
sól
1 łyżeczka majeranku
? łyżeczki tymianku
1) Groch przebrać umyć moczyć w litrze wody przez 12 godzin. Cebulę obrać
posiekać. Marchew oskrobać pokroić w kostkę.
2) Groch zagotować w wodzie w której się moczył (wyjmować wypływające
na powierzchnię łuski). Do grochu dodać posiekaną cebulę pokrojoną marchewkę
majeranek i łyżeczkę soli.
3) Boczek włożyć do zupy i gotować przez 1 ? godziny dolewając ewentualnie
wodę. Zupę posolić do smaku.
RADA jeśli chcemy skrócić czas moczenia grochu należy go zagotować odstawić
na 2 godziny po czym gotować do miękkości.
Informacja o produkcie
Kalorie Zawartość tłuszczu
2400 razem - dla 4 osób600 kcal - 1 porcja średnia
Źródło wit. B1 i fosforu.
Czas 14h (12 h moczenia).

Smacznego

Aguś


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-02-12 21:48:18

Temat: Re: Grochówka
Od: "szama" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

1/2 łyżeczki tymianku

Użytkownik "szama" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b2ed6v$4g1$1@news.onet.pl...
> GROCHÓWKA
> Składniki dla 4 osób
> 25 dag suchego żółtego grochu
> 30 dag wędzonego boczku
> 1 marchewka
> 1 cebula
> sól
> 1 łyżeczka majeranku
> ? łyżeczki tymianku
> 1) Groch przebrać umyć moczyć w litrze wody przez 12 godzin. Cebulę obrać
> posiekać. Marchew oskrobać pokroić w kostkę.
> 2) Groch zagotować w wodzie w której się moczył (wyjmować wypływające
> na powierzchnię łuski). Do grochu dodać posiekaną cebulę pokrojoną
marchewkę
> majeranek i łyżeczkę soli.
> 3) Boczek włożyć do zupy i gotować przez 1 ? godziny dolewając ewentualnie
> wodę. Zupę posolić do smaku.
> RADA jeśli chcemy skrócić czas moczenia grochu należy go zagotować
odstawić
> na 2 godziny po czym gotować do miękkości.
> Informacja o produkcie
> Kalorie Zawartość tłuszczu
> 2400 razem - dla 4 osób600 kcal - 1 porcja średnia
> Źródło wit. B1 i fosforu.
> Czas 14h (12 h moczenia).
>
> Smacznego
>
> Aguś
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Bób z kurkami
Sałatka z kapusty pekińskiej
Sałatka pomidorowa po wiedeńsku
Tosty hawajskie
Miodownik

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »