Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.mega.net.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!news.nask.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "szama" <s...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Grochówka
Date: Wed, 12 Feb 2003 22:48:18 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 37
Sender: s...@p...onet.pl@n13.satfilm.net.pl
Message-ID: <b2efk2$adp$1@news.onet.pl>
References: <b2ed6v$4g1$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: n13.satfilm.net.pl
X-Trace: news.onet.pl 1045086658 10681 195.136.107.237 (12 Feb 2003 21:50:58 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 12 Feb 2003 21:50:58 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:146220
Ukryj nagłówki
1/2 łyżeczki tymianku
Użytkownik "szama" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b2ed6v$4g1$1@news.onet.pl...
> GROCHÓWKA
> Składniki dla 4 osób
> 25 dag suchego żółtego grochu
> 30 dag wędzonego boczku
> 1 marchewka
> 1 cebula
> sól
> 1 łyżeczka majeranku
> ? łyżeczki tymianku
> 1) Groch przebrać umyć moczyć w litrze wody przez 12 godzin. Cebulę obrać
> posiekać. Marchew oskrobać pokroić w kostkę.
> 2) Groch zagotować w wodzie w której się moczył (wyjmować wypływające
> na powierzchnię łuski). Do grochu dodać posiekaną cebulę pokrojoną
marchewkę
> majeranek i łyżeczkę soli.
> 3) Boczek włożyć do zupy i gotować przez 1 ? godziny dolewając ewentualnie
> wodę. Zupę posolić do smaku.
> RADA jeśli chcemy skrócić czas moczenia grochu należy go zagotować
odstawić
> na 2 godziny po czym gotować do miękkości.
> Informacja o produkcie
> Kalorie Zawartość tłuszczu
> 2400 razem - dla 4 osób600 kcal - 1 porcja średnia
> Źródło wit. B1 i fosforu.
> Czas 14h (12 h moczenia).
>
> Smacznego
>
> Aguś
>
>
|