Data: 2003-02-12 21:07:11
Temat: Grochówka
Od: "szama" <s...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
GROCHÓWKA
Składniki dla 4 osób
25 dag suchego żółtego grochu
30 dag wędzonego boczku
1 marchewka
1 cebula
sól
1 łyżeczka majeranku
? łyżeczki tymianku
1) Groch przebrać umyć moczyć w litrze wody przez 12 godzin. Cebulę obrać
posiekać. Marchew oskrobać pokroić w kostkę.
2) Groch zagotować w wodzie w której się moczył (wyjmować wypływające
na powierzchnię łuski). Do grochu dodać posiekaną cebulę pokrojoną marchewkę
majeranek i łyżeczkę soli.
3) Boczek włożyć do zupy i gotować przez 1 ? godziny dolewając ewentualnie
wodę. Zupę posolić do smaku.
RADA jeśli chcemy skrócić czas moczenia grochu należy go zagotować odstawić
na 2 godziny po czym gotować do miękkości.
Informacja o produkcie
Kalorie Zawartość tłuszczu
2400 razem - dla 4 osób600 kcal - 1 porcja średnia
Źródło wit. B1 i fosforu.
Czas 14h (12 h moczenia).
Smacznego
Aguś
|