« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2011-04-01 10:43:59
Temat: JabłkaKupiłam wczoraj piękne kortlandy (moje ulubione jabłka). Mają ładną
skórkę (aż za ładną jak na tę odmianę), wyglądają w ogóle pięknie. No
ale smak niestety mają dziwny, taki gorzkawy posmak, jakby nawozowy.
Podobny posmak miały w zeszłym roku niektóre truskawki.
Czy to możliwe, żeby te jabłka były przechowywane w jakimś specyfiku,
który odbija się na smaku? Co ciekawe - miały na sobie przed umyciem
taki lekki białawy nalot. Spotkaliście się z czymś takim?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2011-04-01 11:41:47
Temat: Re: JabłkaW dniu 2011-04-01 12:43, medea pisze:
> Kupiłam wczoraj piękne kortlandy (moje ulubione jabłka). Mają ładną
> skórkę (aż za ładną jak na tę odmianę), wyglądają w ogóle pięknie. No
> ale smak niestety mają dziwny, taki gorzkawy posmak, jakby nawozowy.
> Podobny posmak miały w zeszłym roku niektóre truskawki.
> Czy to możliwe, żeby te jabłka były przechowywane w jakimś specyfiku,
> który odbija się na smaku? Co ciekawe - miały na sobie przed umyciem
> taki lekki białawy nalot. Spotkaliście się z czymś takim?
>
> Ewa
Podobno ostatnio konserwuje sie je moczem szynszyli.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2011-04-01 14:14:42
Temat: Re: JabłkaW dniu 2011-04-01 13:41, Zakarm pisze:
> W dniu 2011-04-01 12:43, medea pisze:
>> Kupiłam wczoraj piękne kortlandy (moje ulubione jabłka). Mają ładną
>> skórkę (aż za ładną jak na tę odmianę), wyglądają w ogóle pięknie. No
>> ale smak niestety mają dziwny, taki gorzkawy posmak, jakby nawozowy.
>> Podobny posmak miały w zeszłym roku niektóre truskawki.
>> Czy to możliwe, żeby te jabłka były przechowywane w jakimś specyfiku,
>> który odbija się na smaku? Co ciekawe - miały na sobie przed umyciem
>> taki lekki białawy nalot. Spotkaliście się z czymś takim?
>>
>> Ewa
> Podobno ostatnio konserwuje sie je moczem szynszyli.
>
>
Śmierdząca sprawa. ;)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2011-04-01 16:33:02
Temat: Re: JabĹ?ka
Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:in4a9c$m72$1@news.onet.pl...
> KupiĹam wczoraj piÄkne kortlandy (moje ulubione jabĹka). MajÄ
ĹadnÄ
> skĂłrkÄ (aĹź za ĹadnÄ
jak na tÄ odmianÄ), wyglÄ
dajÄ
w ogĂłle
> piÄknie. No ale smak niestety majÄ
dziwny, taki gorzkawy posmak, jakby
> nawozowy. Podobny posmak miaĹy w zeszĹym roku niektĂłre truskawki.
> Czy to moĹźliwe, Ĺźeby te jabĹka byĹy przechowywane w jakimĹ specyfiku,
> ktĂłry odbija siÄ na smaku? Co ciekawe - miaĹy na sobie przed umyciem
> taki lekki biaĹawy nalot. SpotkaliĹcie siÄ z czymĹ takim?
Zeby jablka nadawaly sie do jedzenia o tej porze roku musza byc
przechowywane w tzw. "kontrolowanej atmosferze".
W temperaturze +2, a w "powietrzu" w takim pomieszczeniu jest 3% tlenu oraz
3% dwutlenku wegla.
Dodatkowo wpuszcza sie tam wegiel aktywny lub wapno.
To wszystko ma wplyw na to, ze jablka wygladaja i smakuja jak zerwane prosto
z drzewa.
Jablka, ktore kupilas pewnie byly niewlasciwie przechowywane.
Na przyklad w zwyklej chlodni.
Ewentualnie sa takie ze wzgledu na to, ze w ubieglym roku byly bardzo male
zbiory ze wzgledu na duze opady. A jablka, ktore juz udalo sie zebrac sa
marne i marnie sie przechowuja.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2011-04-01 17:11:45
Temat: Re: JabĹ?ka> Jablka, ktore kupilas pewnie byly niewlasciwie przechowywane.
> Na przyklad w zwyklej chlodni.
> Ewentualnie sa takie ze wzgledu na to, ze w ubieglym roku byly bardzo male
> zbiory ze wzgledu na duze opady. A jablka, ktore juz udalo sie zebrac sa
> marne i marnie sie przechowuja.
....................................................
.............
>kortlandy to jabłka dla ludzi biednych, nawet pan Jarek ich nie kupuje.
Poważnie to jabłko jest do D....... Proponuję empajer, alwa , rubin,
reneta itp. itd. amen
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2011-04-01 17:50:52
Temat: Re: JabĹ?kaW dniu 2011-04-01 18:33, Veronika pisze:
>
>
> Zeby jablka nadawaly sie do jedzenia o tej porze roku musza byc
> przechowywane w tzw. "kontrolowanej atmosferze".
> W temperaturze +2, a w "powietrzu" w takim pomieszczeniu jest 3% tlenu
> oraz 3% dwutlenku wegla.
> Dodatkowo wpuszcza sie tam wegiel aktywny lub wapno.
> To wszystko ma wplyw na to, ze jablka wygladaja i smakuja jak zerwane
> prosto z drzewa.
>
> Jablka, ktore kupilas pewnie byly niewlasciwie przechowywane.
> Na przyklad w zwyklej chlodni.
> Ewentualnie sa takie ze wzgledu na to, ze w ubieglym roku byly bardzo
> male zbiory ze wzgledu na duze opady. A jablka, ktore juz udalo sie
> zebrac sa marne i marnie sie przechowuja.
Ale te jabłka wyglądają wyjątkowo ładnie! Są w środku białe i niemal bez
uszkodzeń skórki. Ponieważ to są moje ulubione jabłka i często je
kupuję, to mam porównanie - zazwyczaj miały sporo uszkodzeń i były
gdzieniegdzie obite, bo to bardzo delikatne jabłka.
No a te dodatkowo mają białawy nalot, może to jest to wapno, o którym
pisałaś?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2011-04-01 17:52:00
Temat: Re: Jab??kaW dniu 2011-04-01 19:11, andro pisze:
> kortlandy to jab?ka dla ludzi biednych, nawet pan Jarek ich nie kupuje.
> Powa?nie to jab?ko jest do D....... Proponuj? empajer, alwa , rubin,
> reneta itp. itd. amen
>
Możliwe, ale u mnie na targowisku kortlandy to jedne z najdroższych
jabłek. Za te płaciłam 5zł za kg.
Poza tym bardzo je lubię, ale po tym zakupie chyba przerzucę się na inne.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2011-04-01 18:29:31
Temat: Re: JabĹ?ka
>
> Ale te jabłka wyglądają wyjątkowo ładnie! Są w środku białe i niemal bez
> uszkodzeń skórki. Ponieważ to są moje ulubione jabłka i często je kupuję,
> to mam porównanie - zazwyczaj miały sporo uszkodzeń i były gdzieniegdzie
> obite, bo to bardzo delikatne jabłka.
> No a te dodatkowo mają białawy nalot, może to jest to wapno, o którym
> pisałaś?
>
> Ewa
>
............................
Kortland to jabłko w zasadzie najlepsze do pieczenia i próżenia (nawet w
mikrofali wychodzi) jako deserowe jest bez wyrazu.Nie daj się robic w jajo z
wapnem w chłodni. Atmosfera kontrolowana to temperatura,odpowiednie ilosci
tlenu i dwutlenku węgla w relacji z zaprogramowaną wilgotnością.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2011-04-01 19:05:56
Temat: Re: JabĹ?ka
Użytkownik "andro" <k...@o...eu> napisał w wiadomości
news:4d961989$0$2457$65785112@news.neostrada.pl...
>
>>
>> Ale te jabłka wyglądają wyjątkowo ładnie! Są w środku białe i niemal bez
>> uszkodzeń skórki. Ponieważ to są moje ulubione jabłka i często je kupuję,
>> to mam porównanie - zazwyczaj miały sporo uszkodzeń i były gdzieniegdzie
>> obite, bo to bardzo delikatne jabłka.
>> No a te dodatkowo mają białawy nalot, może to jest to wapno, o którym
>> pisałaś?
>>
>> Ewa
>>
> ............................
> Kortland to jabłko w zasadzie najlepsze do pieczenia i próżenia (nawet w
> mikrofali wychodzi) jako deserowe jest bez wyrazu.Nie daj się robic w jajo
> z wapnem w chłodni. Atmosfera kontrolowana to temperatura,odpowiednie
> ilosci tlenu i dwutlenku węgla w relacji z zaprogramowaną wilgotnością.
A dlaczego w jajo?
Jablka w chlodni "oddychaja". Zuzywajac tlen zwiekszaja stezenie dwutlenku
wegla
Wapno wstawia się do chłodni po to, by pochlanialo dwutlenek wegla.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2011-04-01 19:07:14
Temat: Re: JabĹ?ka
Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:in539q$2bj$1@news.onet.pl...
>W dniu 2011-04-01 18:33, Veronika pisze:
> No a te dodatkowo mają białawy nalot, może to jest to wapno, o którym
> pisałaś?
Raczej nie.
Wapno, ktore wstawia sie do chlodni nie ma kontaktu z owocami.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |